Un român a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu l-a făcut. Cum a fost posibil
Bărbatul din Suceava care a fost victima unei escrocherii a rămas uimit după ce a aflat cum a fost posibilă contractarea unui credit de către hoți fără să se prezinte într-o unitate bancară. Iată ce detalii importante l-ar fi putut ține pe bărbat departe de pățanie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Decembrie 2023, 17:11 | Actualizat: Miercuri, 20 Decembrie 2023, 10:55Un bărbat român a trecut printr-o experiență la care nu s-ar fi așteptat vreodată. Escrocii i-au controlat telefonul de la distanță și au reușit să contracteze un credit bancar cu o valoare considerabilă.
Reacția bărbatului este necunoscută, însă cazul lui s-a viralizat rapid în mediul online. Iată cum a fost posibil acest lucru și ce trebuie să știi pentru a sta departe de astfel de situații.
Pe aceeași temăUn sucevean a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu el l-a făcut
În urmă cu aproximativ trei luni, bărbatul a fost contactat de anumiți indivizi prin intermediul unei rețele sociale pentru că acesta se arătase interesat de a cumpăra acțiuni la o societate energetică. Anunțul a fost o înșelătorie, iar bărbatul a picat în plasa escrocilor, care au instalat pe telefonul acestuia o aplicație prin care puteau să dețină controlul de la distanță, conform Monitorul de Suceava.
În luna septembrie, suceveanul a crezut că va da lovitura cu investițiile făcute, însă totul s-a dovedit a fi o mare înșelătorie. Inițial, acesta a depus suma de 1 250 de lei reprezentată de monede virtuale, iar mai apoi o sumă de încă 2 500 de lei. Bărbatul a sperat ca va primi sumele multiplicate, însă nu a fost așa.
În decembrie, suceveanul a fost contactat din nou de unul dintre înșelători pentru a-i cere o imagine a cărții de identitate și un selfie. Scopul impostorilor a fost de a contracta un credit bancar printr-o aplicație de online banking care permite acest lucru. Pentru că aveau datele personale ale bărbatului și acces la telefonul acestuia, înșelătorii au acționat rapid și au putut obține suma de 37 800 lei pe care au și retras-o în acea zi.
După ce a realizat că a fost victima unei escrocherii, bărbatul s-a prezentat în unitatea bancară de care aparținea și a povestit prin ce a trecut.
„La data de 14.12.2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde și-a deschis contul, persoana vătămată a aflat faptul că la data de 11.12.2023, a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei. Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11.12.2023 suma de 37 800 lei, la aceeași dată fiind și transferată aceeași sumă către alt cont", este informația transmisă de către IPJ Suceava.
Polițiștii trag un semnal de alarmă în privința înșelătoriilor online
Cea mai cunoscută modalitate prin care poate avea loc o înșelătorie prin intermediul internetului se bazează pe următorii pași:
- lansarea unor reclame și anunțuri promovate în legătură cu servicii de investiții financiare sub imaginea unor branduri cunoscute
- promiterea unor câștiguri imediate prin cumpărarea de acțiuni care pot genera dividende și lansarea unor link-uri malițioase
- primirea datelor de contact de la victime