Antena

Rabla pentru Electrocasnice: Care sunt condițiile și câți bani pot obține românii

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat vineri că în acest an va lansa Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice), ce va avea un buget total de 30 milioane lei, buget ce va permite înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 13 Martie 2020, 17:24 | Actualizat: Vineri, 13 Martie 2020, 17:25
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat vineri că în acest an va lansa Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice), ce va avea un buget total de 30 milioane lei, buget ce va permite înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi.

Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Astfel, prin bugetul de venituri şi cheltuieli, AFM va asigura resursele financiare pentru susţinerea şi realizarea mai multor proiecte prioritare şi programe pentru protecţia mediului.

”Un alt program ce urmează să fie lansat în anul 2020 este Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice) cu un buget total de 30 milioane lei, buget ce va permite înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi, uzate din punct de vedere fizic şi moral cu unele mai performante din perspectiva consumului energetic”, arată AFM într-un comunicat.

Astfel, pentru Programul privind gestionarea deşeurilor s-au alocat credite de angajament în valoare de 527 milioane lei destinate pentru investiţii privind infrastructura de colectare a deşeurilor, precum şi pentru instalaţii de tratare/reciclare.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla Clasic) va avea o alocare de credite de angajament de 405 milioane lei, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 60.000 de maşini uzate scoase din uz.

Pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) au fost alocate credite de angajament în valoare de 140 milioane lei. Începând de anul acesta, în cadrul programului vor putea fi achiziţionate şi motociclete cu propulsie electrică.

Un alt program vizează educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, pentru care au fost alocate credite de angajament în valoare de 45 milioane lei pentru derularea campaniei naţionale de informare şi conştientizare a cetăţenilor în ceea ce priveşte colectarea separată şi reciclarea deşeurilor demarată anul trecut, precum şi pentru lansarea unei noi sesiuni de finanţare în anul 2020.

Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane – autobuze şi troleibuze electrice/GNC, tramvaie şi troleibuze va avea o alocare de credite de angajament în valoare de 480 milioane lei, program ce se adresează autorităţilor publice locale în vederea extinderii reţelei de transport în comun electrificat în oraşele din România.

Pentru Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in la nivelul autostrăzilor, drumurilor europene şi drumurilor naţionale, se vor aloca 92 milioane lei reprezentând credite de angajament.

Pentru Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) au fost alocate credite de angajament în valoare de 384 milioane lei. Lansarea acestui program vizează creşterea eficienţei energetice prin scăderea consumului de energie electrică, la nivelul autorităţilor publice locale, scădere obţinută prin înlocuirea actualelor sisteme de iluminat public cu sisteme care au consum redus de energie, obţinându-se astfel o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În ceea ce priveşte Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale – Casa Eficientă Energetic, aici s-au alocat credite de angajament în valoare de 429 milioane lei. În contextul alinierii la prevederile Pactului Ecologic European, problematica eficienţei energetice la nivelul clădirilor existente trebuie să reprezinte o prioritate a oricărui stat membru şi trebuie să fie combătută prin susţinerea financiară a eficientizării consumului de energie.

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice - Casa Eficientă Energetic va avea alocate credite de angajament în valoare de 384 milioane lei.

Recomandari A1

Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in în localităţi are credite de angajament de 96 milioane lei. Complementar programului care se adresează municipiilor reşedinţă de judeţ, acest program vizează interconectarea marilor aglomerări urbane prin dezvoltarea infrastructurii de încărcare în localităţile care se află pe coridoare rutiere importante sau care au un flux important de trafic, fie acesta permanent sau sezonier.

”În contextul Pactului ecologic european care vizează tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor, decarbonarea sectorului energetic se află printre măsurile esenţiale în scopul atingerii acestei neutralităţi. Mixul energetic al României se bazează în mare măsură pe combustibili fosili, ca sursă de producere a energiei, astfel impunându-se necesitatea susţinerii actorilor din sectorul energetic, în eforturile acestora de schimbare a tehnologiilor, fie în scopul eficientizării actualelor procese tehnologice, fie prin modificări fundamentale ale modalităţii de producere a energiei”, arată AFM.

Pentru anul 2020, pentru Programul privind reducerea emisiilor prin creşterea eficienţei energetice în complexuri de producere a energiei a fost prevăzută o alocare de credite de angajament în sumă de 628 milioane lei.

Pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor a fost aprobată o alocare de credite de angajament de 59 milioane lei prin care se intenţionează crearea de perdele forestiere şi împădurirea terenurilor degradate, cu scopul captării emisilor de gaze, prin sechestrare forestieră, şi de prevenire a efectelor fenomenelor meteo periculoase.

În ceea ce priveşte Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, acesta este un program lansat anul trecut, fiind un program multianual, cu un buget total de 537 milioane lei, reprezentând finanţarea acordată prin Programul Operaţional Regional (POR) şi contribuţia Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov.

În cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, AFM este în etapa de evaluare a cererilor de finanţare, iar aprobarea bugetului pentru anul 2020 ne permite să publicăm în perioada următoare, pe site-ul AFM, primele liste cu proiectele aprobate şi efectuarea următorilor paşi în implementarea proiectelor pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Whatsapp LinkedIn
programul rabla rabla pentru electrocasnice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Citește și
Veste bună pentru românii care au sobe vechi. Ministerul Mediului anunţă programul „Rabla pentru sobe”
Programul Rabla 2024. Care este valoarea noilor vouchere. Câți bani vor primi șoferii care vor să...
Neatza cu Răzvan și Dani, 29 august 2022. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla
Rabla electrocasnice 2022. Câte vouchere au fost aprobate în prima etapă și care produs a fost cel mai...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Elon Musk a intrat cu colții în angajații Tesla: a concediat o echipă întreagă Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
De ce gospodarii de la țară dau cu var copacii înainte de Paște. Ce ascunde acest obicei Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. De ce lipsește Simona Gherghe. Gabriela Cristea îi ține locul colegei sale
Alexia Eram și-a cumpărat un apartament de 200.000 euro. Cum arată camera Alexiei din copilărie
Mireasa, sezon 9. Cristian a primit o scrisoare de la Antonia în direct. Cum a reacționat: „Te pupă șefa ta!”
Echipa lui Chef Richard Abou Zaki, învingătoare în ediția de ieri Chefi la cuțite. Chef Ștefan Popescu lansează o amuletă
Răzvan Simion și Daliana Răducanu se pregătesc pentru nuntă. Când va avea loc marele eveniment și ce detalii au oferit cei doi
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
Regula pe care trebuie să o respecte cei prezenți la priveghiul nepotului lui Tzanca Uraganu. Imagini de la priveghi
A murit cea mai înaltă femeie din lume. Ea avea 2,23 metri înălțime la vârsta de 20 ani. Cum arăta
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Bogdan Năstase a fost eliminat. Ce reacție neașteptată a avut Orlando Zaharia, la final
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Un concurent a reușit să îi impresioneze pe jurați la degustare, în al cincilea battle
Mai multe