2020, ce ai cu noi? Doar trei luni și omenirea duce o cruce grea
2020, o nouă decadă și o nouă provocare pentru omenire! Fiecare palier văzut și nevăzut al energiei pe care o numim viață a fost greu încercat de forțele nestăvilite ale naturii. Incendii devastatoare, morți neașteptate, prăbușiri, poluare, erupții vulcanice, invazii de lăcuste, inundații și pandemie. 2020, ne ești greu!
Autor: Cosmina Ambrose Publicat: Duminica, 22 Martie 2020, 14:25 | Actualizat: Duminica, 22 Martie 2020, 14:26Cu câtă inocență i-am urat "drum bun" anului 2019 și ne-am grăbit să-l aruncăm în groapa acelor 12 luni grele prin care am trecut de-a lungul timpului, sperând ca niște copii la un an care să ne fie ușor. 2020 suna promițător!
Ne-am grăbit, ne-am avântat, am dorit liniște, am dorit să ne fie ușor. Nu a fost la fel pentru toată lumea. La nivelul întregului pământ oamenii au fost "electrizați" de mari targedii petrecute prea repede, prea deodată.. La interval de o respirație încă o viață își lua "Rămas bun" de la pământ, fie animal, insectă sau om.
Retrospectiva celor trei luni din 2020. Ne-au mai rămas încă nouă...
Inceniii Australia - 18.600.000 hectare afectate, 5.900 cladiri, 34 de morti alte 400 de persoane decedate din cauza intoxicării cu fum.
Australia - iadul de foc de pe planetă
Incendii uriaşe au mistuit săptămâni întregi Australia, noi focare apărând aproape zilnic din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului, după o perioadă de trei ani de secetă.
În prima zi a anului 2020, țara s-a confruntat cu o „criză umanitară” pe măsură ce alimentele, apa și combustibilul au început să se scurgă în timp ce focurile de tufă continuau să se răspândească.
Pe 2 ianuarie 2020 s-a anunțat că statul New South Wales a declarat o stare de urgență de o săptămână, deoarece temperaturile ridicate și vânturile puternice sunt setate pentru următoarele zile, alimentând blazele mortale din întregul stat.
Dezastrul a început în luna septembrie, mai exact pe 6, când focurile au afectat Țara Galilor de Sud, a doua zi incendiile au afectat și orașele din sud-estul și nordul orașului Queenslandului. Pe 10 septembrie, o imagine sfâșietoare a fost difuzată în spațiul online, care arăta un pui koala care își proteja puiul.
A murit KOBE BRYANT alături de fiica sa, de 13 ani - 26 ianuarie
Kobe Bryant, unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie, a murit duminică dimineață, la numai 41 de ani, după ce elicopetrul personal, la bordul căruia se afla, s-a prăbușit. Nimeni nu a suprevițuit, fiind vorba de cinci victime. ”Elicea elicopterului dădea rateuri”, au spus câțiva martori
Kobe a evoluat toată cariera sa, din 1996 în 2016, la o singură echipă, Los Angeles Lakers, cu care a câștigat de cinci ori titlul în NBA. Apropiații au confirmat că soția sa, Vanessa, nu se afla în aparatul de zbor. Una dintre ultimele imagini cu Bryant în viață a apărut zilele trecute, când baschetbalistul s-a aflat în tribune la un meci din NBA, alături de fiica sa cea mare, Gianna, și ea jucătoare.
După ce inițial se anunțase că nimeni din familie nu se urcase în elicopter, agențiile de presă au revenit: Gianna Maria Onore, ”GiGi”, a decedat și ea. Cu toții mergeau la un ”dezmorțire”, la Academia celui poreclit ”Mamba”. Cel mai mic copil al lui Kobe, Capri, s-a născut în iunie 2019.
Inundații Indonezia - 66 de morți, 400.000 oameni fără case
Cel puțin 66 de oameni au decedat din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat capitala Indoneziei, Jakarta, și zona înconjurătoare.
Printre problemele grave cu care se confruntă Jakarta este şi cel al scufundării unor părţi din oraş din cauza extracţiei necontrolate de apă din subteran. Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie Bandung a concluzionat că până la 36% din oraşul Jakarta s-ar putea afla sub ape până în 2050.
Bătăi de strada Delhi, India - 53 de morți
Agitatori înarmaţi cu pietre, săbii şi uneori chiar pistoale au semănat haos şi teroare în zonele periferice cu majoritate musulmană din nord-estul metropolei indiene, la o distanţă de aproximativ 10 km de centru. Numeroşi muncitori migranţi săraci trăiesc acolo.
Bătăile de stradă au condus la 53 de morți și 200 de răniți.
Erupția vulcanului Taal, Filipine
Case distruse, copaci rupți și animale îngropate sub cenușă. Acesta este peisajul dezolant după erupția vulcanului Taal din Filipine.
Numeroase animale domestice de pe insula Luzon, în special cai, porci, vaci și păsări, au murit în timpul erupţiei, iar mii de locuitori au ignorat avertismentul autorităților și s-au întors în casele de la poalele vulcanului, pe care au fost obligați să le părăsească.
Pandemia de coronavirus în plină desfășurare - 22 martie 2020 au murit 13,595 de oameni în întreaga lume în aproximativ două luni de la răspândirea virusului.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat infecția COVID19 pandemie, în contextul creșterii numărului de cazuri la peste 124.000 în data de 11 martie în peste 110 țări și teritorii din toată lumea și din cauza riscului crescut de continuare a răspândirii infecției la nivel global.
Conform declarației oficiale OMS, decizia de a caracteriza infecția COVID-19 drept pandemie este urmarea îngrijorării provocate de nivelurile ridicate de răspândire și severitate a infecției, precum și de gradul “alarmant de lipsă de reacție” al autorităților.