Antena

George Enescu: Curiozități și lucruri neștiute despre viața și moartea geniului român

George Enescu, geniul român care a făcut istorie în lumea muzicii și care a fostconsiderat copil-minune s-a născut pe 19 august. Curiozități despre viața, moartea și muzica sa au ieșit la iveală de-a lungul timpului.

Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 19 August 2019, 09:02 | Actualizat: Luni, 19 August 2019, 11:57
Galerie de imagini
George Enescu Maria Cantacuzino

George Enescu, geniul român care a făcut istorie în lumea muzicii și care a fost considerat copil-minune s-a născut pe 19 august. Curiozități despre viața, moartea și muzica sa au ieșit la iveală de-a lungul timpului.

Pe 19 august 1881 se năștea, în Liveni, județul Botoșani, George Enescu, considerat cel mai important muzician român. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, la vârstă de 5 ani apărea în primul sau concert și începea studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella.

George Enescu educație: La 4 ani citea, scria, făcea adunări și scăderi

Primele îndrumări muzicale pe care George Enesu le-a primit au fost de la părintții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.

"Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în față vieții. Ciudat copil, nu?" - se arată în cartea ”Amintirile lui George Enescu”

Între anii 1888 și 1894, George Enescu își formează educația studiază la Conservatorul din Viena, având profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție).

Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul, deși George Enescu avea doar 12 ani pe atunci.

După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, George Enescu își continuă educația la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899, sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).

La data de 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română.

Curizotăți despre George Enescu

Recomandari A1

George Enescu muzică: Oedip, una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere

Opera Oedip, monumentală creație dramatică și muzicală, a fost dedicată Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care George Enescu se va căsători în 1937. Aceasta fusese una din doamnele de onoare ale Reginei Maria și, după o căsătorie cu prințul Cantacuzino și o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, și-a turnat acid pe față de dorul lui George Enescu de care era îndrăgostită nebunește

La auzul veștii, George Enescu s-a întors de la Paris imediat la București și a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit. În urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino va rămâne desfigurată toată viața și va apărea in fotografii cu un voal negru pe față. Pe 4 decembrie 1937 Enescu se va căsători cu ea. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat.

George Enescu, moarte în exil

La vârsta de 65 de ani, George Enescu aflat, datorită sănătăţii, pe panta descendentă a carierei sale de violonist, și influențat de schmbările politice și sociale din țară, decide să părăsească România.

George Enescu, personalitatea muzicală românească cea mai reprezentativă, pleca în 1946 din România, oficial, într-un turneu în SUA și Canada, neoficial, în exil, pentru totdeauna.

În ultima parte a vieții, marcată și de probleme financiare, George Enescu nu va mai pleca niciodată din Paris pentru că sănătatea sa se deteriorează rapid, iar în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 se stinge din viaţă.

Compozitorul, dirijorul, violonistul, pianistul şi profesorul George Enescu (1881 – 1955) rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX; şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii atât în ţară, cât şi în lumeşi s-a implicat în promovarea muzicii româneşti, contribuind la recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor şi interpreţilor din România.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
george enescu curiozitati george enescu george enescu moarte george enescu educatie george enescu muzica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 26% dintre români au votat până la ora 14:00
Videoclipul zilei
Citește și
Râzi cu ROaST, 1 decembrie 2021. George Enescu, roast pe note muzicale
Concursul Internaţional George Enescu, online în anul pandemiei
Gabriel Croitoru interpretează Brahms la Bucureşti pe vioara care i-a aparţinut lui George Enescu
Compoziţiile simfonice ale lui Enescu, în variantă jazz cu Alex Simu Quintet în Franţa, Belgia, Olanda...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste