Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare
Un gest minor precum controlul ocular vă poate asigura sănătatea poate celui mai important organ al nostru, creierul. Un studiu recent arată că atât timp cât problemele cu vederea sunt identificate la timp, tratamentul rapid poate scădea semnificativ riscul de apariție al demenței.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 14 Iulie 2023, 16:52 | Actualizat: Vineri, 14 Iulie 2023, 17:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Studiul a arătat că până și o deficiență vizuală ușoară poate crește riscul de demență, a declarat Dr. Arielle Silverman, director de cercetare la Fundația Americană pentru Nevăzători.
Iar creșterea pentru deficiențe moderate și severe a fost semnificativă.
Demența ar putea cauza pierderea vederii sau ar putea avea loc în același timp, arată datele
Studii anterioare au arătat o legătură între sănătatea cognitivă și cea a vederii. Această ultimă cercetare, însă, a fost unică prin rigoarea cu care a fost evaluată vederea și prin cât de reprezentativ a fost eșantionul, a declarat Dr. Joshua Ehrlich, clinician-cercetător, autorul principal al raportului publicat în revista JAMA Ophthalmology.
Potrivit unui studiu prezentat de CNN, persoanele cu deficiențe de vedere netratate au fost semnificativ mai predispuse la dezvoltarea demenței.
Ehrlich și coautorii săi au analizat datele din Studiul național privind tendințele în materie de sănătate și îmbătrânire 2021 din Statele Unite și au inclus aproape 3.000 de persoane. Intervievatorii NHATS au dat persoanelor din studiul 2021 dispozitive de tip tabletă cu teste pentru viziunea de aproape și la distanță, precum și pentru sensibilitatea la contrast, a spus el.
Pe aceeași temăLa nivelul tuturor persoanelor implicate în studiu, 12,3% au prezentat semne de demență
"Am făcut toate cercetările pentru a ne asigura că, de fapt, testele iPad sunt echivalente cu (testul standard de aur) din cabinetul medicului și am implementat acest lucru în casele a mii de adulți în vârstă", a declarat Ehrlich, profesor asistent de oftalmologie și științe vizuale la Universitatea din Michigan din Ann Arbor.
Participanții, care aveau cu toții peste 71 de ani, au fost apoi supuși unui test de depistare a demenței cu ajutorul Dementia Screening Interview, se arată în studiu.
La nivelul tuturor persoanelor implicate în studiu, 12,3% au prezentat semne de demență. În cazul persoanelor cu deficiență vizuală de la distanță, acest procent a sărit la 19,5%; 21,5% pentru deficiența vizuală de aproape; și 32,9% pentru persoanele care aveau deficiențe vizuale moderate până la severe sau erau nevăzătoare, potrivit studiului.
Este important de menționat că, din cauza modului în care a fost conceput acest studiu, echipa de cercetare nu poate ști cu certitudine că afectarea vederii a cauzat demența, ci doar că acestea au fost corelate.
Există o corelație similară între pierderea auzului și demență, a adăugat el. S-ar putea ca deficiențele să diminueze aportul simțurilor noastre, ceea ce ar putea duce la o anumită confuzie care poate accelera declinul cognitiv, a spus Holland.
"Dacă nu poți simți ceva și nu știi că te rănești, te vei răni. Acesta este pur și simplu numele jocului. Și apoi același lucru când vine vorba de auzul și de vederea ta", a adăugat el.
Un alt factor care ar putea duce la această corelație este o posibilă diminuare a oportunităților și a participării în comunitate care ar putea veni odată cu pierderea vederii, a spus Silverman.
Pe aceeași temă