Antena

Johann Sebastian Bach, viață desprinsă din film. S-a căsătorit cu verișoara sa, a avut 21 de copii, din care doar 8 au supraviețuit

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685 și este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Compozițiile lui sunt cu adevărat capodopere, o comoară universală, însă și viața sa personală este una demnă de scenariul unui film.

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 21 Martie 2019, 11:32 | Actualizat: Joi, 11 Aprilie 2019, 10:17
Galerie de imagini
Johan Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685 și este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Compozițiile sale sunt cu adevărat capodopere, o comoară universală, însă și viața sa personală este una demnă de scenariul unui film.

Cu peruca albă revărsată pe umeri, Johann Sebastian Bach este considerat primul mare compozitor al tuturor timpurilor. Bach s-a născut în localitatea Eisenach, Germania, pe 21 martie 1685, în familia unui muzician de curte. Tatăl său, Johann Ambrosius Bach avea două sarcini ce nășteau controverse: fiind muzician de curte, el organiza activitatea muzicală cu caracter profan a orașului, dar avea și funcția de organist al bisericii locale.

Bach a primit o educație aleasă și a învățat să cânte la vioară, clavecin și orgă. La vârsta de 10 ani însă avea să rămână orfan și soarta a făcut să plece la fratele său mai mare, Johann Christoph Bach, care, la rândul lui, era organist la Ohrdurf. Aici, Bach, copil fiind, a început să execute primele motive muzicale la orgă, dovedind o înclinație deosebită pentru acest instrument. Încet, încet, din dorința de a se perfecționa, mergea să viziteze unii dintre cei mai mari muzicieni organiști ai vremii: Georg Böhm, Dietrich Buxtehude și Johann Adam Reinken.

Prima soție, verișoara sa, găsită moartă în casă

Johann Sebastian Bach s-a căsătorit prima dată cu verișoara lui, Maria Barbara, și au avut împreună 7 copii. Soarta a făcut ca medicina acelor timpuri să nu-i poată salva decât 4 dintre ei, ceilalți trei stingându-se din cauza bolilor copilăriei. În curând însă, Bach avea să mai primească o lovitură: prima soție a decedat. Când se întoarce dintr-o călătorie, el o găsește moartă în casă.

Anna, a doua soție, s-a îndrăgostit la început de muzica lui

Apoi, muzicianul și-a dorit o soție care să-i rezolve toate obligațiile, pentru ca el să poată folosi timpul și energia pentru muzică și pentru darul cu care fusese înzestrat.

Anna, cea de-a doua soție a lui Johann Sebastian Bach, și-a scris memoriile și a povestit felul în care s-a înrăgostit de cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii.

„În 1720 l-am însoțit pe tata la Hamburg, pentru a vizita pe unchiul și mătușa lui. În Biserica Sfântei Ecaterina din oraș se afla o orgă valoroasă. Avea patru claviaturi și pedale. M-am furișat să văd orga. Deschizând ușa am auzit pe cineva cântând la ea. Năvălea spre mine o muzică divină, încât mi se părea că izvorăște de sub degetele unui arhanghel. Eram atât de răpită încât am rămas nemișcată. Nu știam cine e organistul. Seara, la cină, i-am povestit tatălui și mi-a spus că nu putea fi altcineva decât Johann Sebastian Bach, capel-maistrul prințului Köthen”, – povestește Anna Bach.

Așa s-a făcut ca Anna să se îndrăgostească de Johann Sebastian Bach, un văduv cu patru copii ce inspira forță și vigoare, un bărbat nu prea înalt, cu fața boltită și sprâncene arcuite, buze cărnoase, cu ochi neobișnuit de mari, fruntea înaltă și bărbia proeminentă.

Textul cu autograf ce însoțea compoziția dedicată soției sale, Anna, ca dar de cununie

Așadar, când Anna Magdalena Wilcke s-a căsătorit, Johann Sebastian Bach avea 4 copii. Din ambele căsătorii au rezultat 21 de copii, dar, până la urmă, n-au supraviețuit decât 4 fete și 4 băieți.

Recomandari A1

”Primisem o educație aleasă, învățasem să cos, să gătesc (…), dar nu purtasem pe umeri grijile unei gospodării și ale creșterii copiilor. A avut o răbdare îngerească cu mine în timp ce-mi dădea lecții la pian. Nu m-am lăsat descurajată de tachinările lui tandre. Am avut împreună 13 copii”, povestește Anna în cartea ei.

Johann Sebastian Bach, tatăl unei dinastii muzicale

Toți fiii lui Bach au arătat o deosebită dotare pentru muzică, mulți dintre ei devenind muzicieni consacrați. Fiica cea mai mare, având o voce frumoasă de soprană, s-a ocupat de muzică, iar cei patru fii au devenit importanți muzicieni.

Organist și compozitor, Wilhelm Friedmann (1710-1784), supranumit “Bach din Halle” va fi unul din întemeietorii noului stil galant și un precursor al simfoniei și al liedului german.

Clavecinistul regelui Prusiei și capelmaestru la Hamburg, al doilea său fiu, K. Philipp Emanuel (1714-1788), “Bach de Berlin și Hamburg”, a contribuit la statornicirea formei de sonată și la înnoirea tehnicii pianistice.

Johann Christoph (1732-1795), numit “Bach din Bückeburg”, s-a remarcat prin calitățile sale de organist în acest oraș. Un ultim fiu, Johann Christian (1735-1782), “Bach din Milano și Londra” a suferit o influență italiană ca elev al lui Padre Martini. Stabilindu-se la Londra, a devenit compozitorul preferat al curții regale, scriind muzică în stil italian, simfoniile lui contribuind, în oarecare măsură, la crearea genului ce va domina a doua jumătate a veacului al XVIII-lea.

”A adormit blând și fericit”

În cea mai mare parte a vieții, Bach s-a luptat pentru ca munca sa să fie apreciată la adevărata ei valoare, însă, din nefericire abia la un secol după moartea sa a început să fie recunoscut cu adevărat ca un geniu.

Preocupat de muzică încă din copilărie, Johann Sebastian Bach copia piesele favorite printre gratiile dulapului, noaptea, la lumina lunii, lucru pe care-l va continua, mai târziu, la lumina lumânării. Acest fapt va duce, în timp, la orbire. Suferă mai multe intervenții chirurgicale, însă în zadar.

Conștient că „aceia care se nasc cu muzica în suflet trebuie să plătească pentru acest dar”, după cum spunea el însuși adesea, orb fiind, împăcat cu sine, cu viața și încercarea trimisă de Dumnezeu, mângâiat și îngrijit de blânda lui soție, își așteapta demn sfârșitul. Un chirurg celebru al epocii sale îi redă însă vederea în urma unei operații, cu puțin timp înainte de deces. „Moartea nu l-a speriat niciodată. Ne-a părăsit într-o marți seara la ceasurile opt și un sfert, în 28 iulie, 1750. Avea 65 de ani. A adormit blând și fericit”, își încheie Anna Bach amintirile despre soțul său.

Organist, compozitor, violist şi violinist, Johann Sebastian Bach a scris peste 1100 de compoziţii din care amintim Clavecinul bine temperat, oratorii, pasiuni, corale, Concertele brandenburgice, Aria pe coarda sol, Tocata şi fuga în re minor. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

Whatsapp LinkedIn
johann sebastian bach johann sebastian bach copii johann sebastian compoziții
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Videoclipul zilei
Citește și
Compune-ți singur muzica! Johann Sebastian Bach, sărbătorit de Google prin inteligența artificială
Muzica lui Bach si a fratilor Haydn la Sala Radio
Spectacol de dans pe muzica de Bach la Festivalul "George Enescu"
Festivalul de Muzica Veche este dedicat lui Johann Sebastian Bach
Video recomandate
Video
Citește și
Horoscopul săptămânii 6 ianuarie – 12 ianuarie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele Catine.ro
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Profesorul universitar care l-a criticat pe David Popovici pentru că și-a cumpărat o mașină de lux: „Consider... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
A fost descoperit fortul care proteja Egiptul Antic împotriva misterioșilor „oameni ai mării”. Ce vechime... useit
Horoscopul zilei de 7 ianuarie 2025. Peștii își găsesc sufletul pereche. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Trump trasează reguli noi pentru războiul din Ucraina Jurnalul
Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după care să... Kudika
Când, unde și cum vei recicla hainele din ianuarie 2025. Este obligatoriu pentru toată lumea Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Obiceiul străvechi pe care îl respectă localnicii unui sat din Mureş de Bobotează. Ce aliment e complet interzis... Observator
Vânătăile pe picioare: cum se formează și de ce apar fără să te lovești MediCOOL
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real UseIT
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Hello Taste