Antena

Johann Sebastian Bach, viață desprinsă din film. S-a căsătorit cu verișoara sa, a avut 21 de copii, din care doar 8 au supraviețuit

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685 și este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Compozițiile lui sunt cu adevărat capodopere, o comoară universală, însă și viața sa personală este una demnă de scenariul unui film.

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 21 Martie 2019, 11:32 | Actualizat: Joi, 11 Aprilie 2019, 10:17
Galerie de imagini
Johan Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685 și este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Compozițiile sale sunt cu adevărat capodopere, o comoară universală, însă și viața sa personală este una demnă de scenariul unui film.

Cu peruca albă revărsată pe umeri, Johann Sebastian Bach este considerat primul mare compozitor al tuturor timpurilor. Bach s-a născut în localitatea Eisenach, Germania, pe 21 martie 1685, în familia unui muzician de curte. Tatăl său, Johann Ambrosius Bach avea două sarcini ce nășteau controverse: fiind muzician de curte, el organiza activitatea muzicală cu caracter profan a orașului, dar avea și funcția de organist al bisericii locale.

Bach a primit o educație aleasă și a învățat să cânte la vioară, clavecin și orgă. La vârsta de 10 ani însă avea să rămână orfan și soarta a făcut să plece la fratele său mai mare, Johann Christoph Bach, care, la rândul lui, era organist la Ohrdurf. Aici, Bach, copil fiind, a început să execute primele motive muzicale la orgă, dovedind o înclinație deosebită pentru acest instrument. Încet, încet, din dorința de a se perfecționa, mergea să viziteze unii dintre cei mai mari muzicieni organiști ai vremii: Georg Böhm, Dietrich Buxtehude și Johann Adam Reinken.

Prima soție, verișoara sa, găsită moartă în casă

Johann Sebastian Bach s-a căsătorit prima dată cu verișoara lui, Maria Barbara, și au avut împreună 7 copii. Soarta a făcut ca medicina acelor timpuri să nu-i poată salva decât 4 dintre ei, ceilalți trei stingându-se din cauza bolilor copilăriei. În curând însă, Bach avea să mai primească o lovitură: prima soție a decedat. Când se întoarce dintr-o călătorie, el o găsește moartă în casă.

Anna, a doua soție, s-a îndrăgostit la început de muzica lui

Apoi, muzicianul și-a dorit o soție care să-i rezolve toate obligațiile, pentru ca el să poată folosi timpul și energia pentru muzică și pentru darul cu care fusese înzestrat.

Anna, cea de-a doua soție a lui Johann Sebastian Bach, și-a scris memoriile și a povestit felul în care s-a înrăgostit de cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii.

„În 1720 l-am însoțit pe tata la Hamburg, pentru a vizita pe unchiul și mătușa lui. În Biserica Sfântei Ecaterina din oraș se afla o orgă valoroasă. Avea patru claviaturi și pedale. M-am furișat să văd orga. Deschizând ușa am auzit pe cineva cântând la ea. Năvălea spre mine o muzică divină, încât mi se părea că izvorăște de sub degetele unui arhanghel. Eram atât de răpită încât am rămas nemișcată. Nu știam cine e organistul. Seara, la cină, i-am povestit tatălui și mi-a spus că nu putea fi altcineva decât Johann Sebastian Bach, capel-maistrul prințului Köthen”, – povestește Anna Bach.

Așa s-a făcut ca Anna să se îndrăgostească de Johann Sebastian Bach, un văduv cu patru copii ce inspira forță și vigoare, un bărbat nu prea înalt, cu fața boltită și sprâncene arcuite, buze cărnoase, cu ochi neobișnuit de mari, fruntea înaltă și bărbia proeminentă.

Textul cu autograf ce însoțea compoziția dedicată soției sale, Anna, ca dar de cununie

Așadar, când Anna Magdalena Wilcke s-a căsătorit, Johann Sebastian Bach avea 4 copii. Din ambele căsătorii au rezultat 21 de copii, dar, până la urmă, n-au supraviețuit decât 4 fete și 4 băieți.

Recomandari A1

”Primisem o educație aleasă, învățasem să cos, să gătesc (…), dar nu purtasem pe umeri grijile unei gospodării și ale creșterii copiilor. A avut o răbdare îngerească cu mine în timp ce-mi dădea lecții la pian. Nu m-am lăsat descurajată de tachinările lui tandre. Am avut împreună 13 copii”, povestește Anna în cartea ei.

Johann Sebastian Bach, tatăl unei dinastii muzicale

Toți fiii lui Bach au arătat o deosebită dotare pentru muzică, mulți dintre ei devenind muzicieni consacrați. Fiica cea mai mare, având o voce frumoasă de soprană, s-a ocupat de muzică, iar cei patru fii au devenit importanți muzicieni.

Organist și compozitor, Wilhelm Friedmann (1710-1784), supranumit “Bach din Halle” va fi unul din întemeietorii noului stil galant și un precursor al simfoniei și al liedului german.

Clavecinistul regelui Prusiei și capelmaestru la Hamburg, al doilea său fiu, K. Philipp Emanuel (1714-1788), “Bach de Berlin și Hamburg”, a contribuit la statornicirea formei de sonată și la înnoirea tehnicii pianistice.

Johann Christoph (1732-1795), numit “Bach din Bückeburg”, s-a remarcat prin calitățile sale de organist în acest oraș. Un ultim fiu, Johann Christian (1735-1782), “Bach din Milano și Londra” a suferit o influență italiană ca elev al lui Padre Martini. Stabilindu-se la Londra, a devenit compozitorul preferat al curții regale, scriind muzică în stil italian, simfoniile lui contribuind, în oarecare măsură, la crearea genului ce va domina a doua jumătate a veacului al XVIII-lea.

”A adormit blând și fericit”

În cea mai mare parte a vieții, Bach s-a luptat pentru ca munca sa să fie apreciată la adevărata ei valoare, însă, din nefericire abia la un secol după moartea sa a început să fie recunoscut cu adevărat ca un geniu.

Preocupat de muzică încă din copilărie, Johann Sebastian Bach copia piesele favorite printre gratiile dulapului, noaptea, la lumina lunii, lucru pe care-l va continua, mai târziu, la lumina lumânării. Acest fapt va duce, în timp, la orbire. Suferă mai multe intervenții chirurgicale, însă în zadar.

Conștient că „aceia care se nasc cu muzica în suflet trebuie să plătească pentru acest dar”, după cum spunea el însuși adesea, orb fiind, împăcat cu sine, cu viața și încercarea trimisă de Dumnezeu, mângâiat și îngrijit de blânda lui soție, își așteapta demn sfârșitul. Un chirurg celebru al epocii sale îi redă însă vederea în urma unei operații, cu puțin timp înainte de deces. „Moartea nu l-a speriat niciodată. Ne-a părăsit într-o marți seara la ceasurile opt și un sfert, în 28 iulie, 1750. Avea 65 de ani. A adormit blând și fericit”, își încheie Anna Bach amintirile despre soțul său.

Organist, compozitor, violist şi violinist, Johann Sebastian Bach a scris peste 1100 de compoziţii din care amintim Clavecinul bine temperat, oratorii, pasiuni, corale, Concertele brandenburgice, Aria pe coarda sol, Tocata şi fuga în re minor. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

Whatsapp LinkedIn
johann sebastian bach johann sebastian bach copii johann sebastian compoziții
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Apartamentele pe care le putem cumpăra şi cu 15% reducere. Cum a reuşit Cătălina să obţină locuinţa visurilor ei: "Plus foarte multe facilităţi"
Citește și
Compune-ți singur muzica! Johann Sebastian Bach, sărbătorit de Google prin inteligența artificială
Muzica lui Bach si a fratilor Haydn la Sala Radio
Spectacol de dans pe muzica de Bach la Festivalul "George Enescu"
Festivalul de Muzica Veche este dedicat lui Johann Sebastian Bach
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima au câștigat gala cu numărul 11. Cât de fericiți au fost când au aflat
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Emi și Cuza se transformă în Fiona și Shrek, într-o transformare totală cu costume de vis
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Eliza și Zarug, transformați în Ionuț Cercel, au cântat Made în Romania, virală pe TikTok
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Ilona și Ristei s-au transformat în George Michael. Cât de bine le-a ieșit show-ul
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Paula și Romică Țociu s-au transformat în Bruce Springsteen și au creat un moment unic
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Jo și Liviu Teodorescu se transformă în Shania Twain. Cum a arătat momentul live
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima, transformare inegalabiă în Gene Kelly cu „Singing în the rain”. Cum a ieșit
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș au strălucit în ținute superbe pe scena emisiunii
Care e cea de-a doua mare pasiune a lui Puya, după muzică. Puțini știu acest lucru despre artist
Ce nume se sărbătoresc de Florii. Cui să îi spui „La mulți ani” astăzi, de onomastică
Mai multe