Antena

”Păcală în lună”, primul desen animat românesc, lansat acum 99 de ani. Cum arăta și despre ce era

În urmă cu 99 ani, pe 4 aprilie 1920, era prezentat primul desen animat românesc ”Păcală în lună”, realizat de Aurel Petrescu. Premiera avea loc la cinematograful Militar din București.

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 04 Aprilie 2019, 10:20 | Actualizat: Joi, 04 Aprilie 2019, 11:16
Galerie de imagini
Desene animate românești

În urmă cu 99 ani, pe 4 aprilie 1920, era prezentat primul desen animat românesc ”Păcală în lună”, realizat de Aurel Petrescu. Premiera avea loc la Cinematograful Militar din București.

Astăzi, 4 aprilie, se împlinesc 99 de ani de la premiera filmului de desene animate -”Păcală în lună”, primul desen animat românesc, creat de Aurel Petrescu. Lansarea avea loc, cu mare succes, la cinematograful Militar din București, desenul fiind realizat la casa de producție Soarele a germanului Erich Pommer.

”Păcală în lună” nu a fost păstrat, însă Istoria Filmului Românesc îl prezintă ca fiind primul desen animate realizat și difuzat în România. Desenul animat creat de Aurel Petrescu are chiar și o pagină de IMDB, însă fără alte informații, ci doar cu tiltul, autorul și anul când a fost lansat.

Primul desen animat arăta imagini bizare cu personajele întâlnite pe Lună. Filmul tratează povestea unei nave cosmice care plutește dincolo de Polul Nord, către zari selenare. Un căpitan vede prin ocheanul său podul de la Cernavodă, catedrala Notre Dame, Colosseumul și alte obiective turistice de pe Pământ. Pentru ca personajele să ajungă în Luna, autorul a creat diverse și amuzante aparate de zbor. E vorba de zeppeline și rachete, un elicopter sub forma unui tramvai. Personajele întâlnite pe Lună sunt foarte ciudate, : un cocoș cu cap de elefant, un elefant cu cap de cocoș, o barză cu cap de porc, un câine cu cap de rață.

Desenul animat ”Păcală în lună” nu a fost păstrat până în zilele noastre, însă Arhiva Națională de filme a achiziționat un album ce cuprindea 240 de ”capete de film”, fotograme din filmele lui Aurel Petrescu. Așa s-a reușit reconstituirea operei celui considerat cel mai prolific autor din epoca pionieratului filmului românesc de animație.

Succesul primului desen animat ”Păcală în lună” avea să-i dea aripi lui Aurel Petrescu, care va continua să realizeze noi filme despre Păcală: "Păcală amorezat“ (1925) și apoi "Păcală și Tândală la București" (1926). Între anii 1923 și 1927, realizează un ciclu de desene animate umoristice grupate sub denumirea de "D’ale zilei“. În martie 1926, Aurel Petrescu regizează comedia cinematografică Păcală și Tândală la București, cu Ion Manu și Aurel Athanasescu în rolurile titulare. A realizat 70 de pelicule de animație, filme de ficţiune sau publicitare.

Istoria desenelor animate: ”aparatul de înșelat vederea”

Istoria desenului animat își are începutul în 1832, când profesorul belgian Jeseph Plateau construiește un aparat "de înşelat vederea", numit fenakistoscop. Acesta era, de fapt, un proiector cu ajutorul căruia prezenta o imagine în mişcare, obţinută din proiecţia rapidă a unor desene.

În 1877, francezul Charles Émile Reynaud a construit un proiector numit Praxinoscope, cu care în 1892 a prezentat în public primul film de animaţie. Ca pretudindeni în lume, desenul animat a fost şi la noi o prelungire a graficii, cei mai renumiţi creatori de desene animate provenind din rândul caricaturiştilor, așa cum a fost și cazul lui Aurel Petrescu, cel care avea să lanseze primul desen animat românesc în 1920.

Desenele animate românești

Recomandari A1

Cel mai vechi desen animat românesc care a rămas până în zilele noastre a fost realizat de Marin Iorda, personajul "Haplea", pe care el îl făcuse celebru în caricaturi, şi din 1927 l-a transferat în filmul de desen animat.

Din 1949 începe "epoca Gopo", când împreună cu tatăl său şi cu caricaturistul Matty Aslan scoate filmul de scurtmetraj "Punguţa cu doi bani".

Urmează filmuleţe zoomorfe, fabule educative şi filmele care l-au făcut celebru în întreaga lume, care îl au în centru pe Omuleţul Gopo: "Scurtă istorie" - 1957, "Şapte arte" - 1958, "Homo sapiens" - 1960, "Allo! Hallo!" - 1962.

Succesele şi recunoaşterea internaţională a lui Ion Popescu Gopo duc la înfiinţarea, în anul 1964, a studioului "Animafilm", în care au început să lucreze cei mai buni animatori, desenatori şi graficieni din acele vremuri. "Animafilm" s-a dezvoltat rapid, obţinând recunoaştere internaţională, comenzi, ajungându-se la crearea de circa 60 de pelicule pe an, care aveau cerere şi la export.

Whatsapp LinkedIn
desen animate desene animate pacala pe luna
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Mercur retrograd în Săgetător. Ce schimbări aduce pentru nativii din zodiac Catine.ro
Ce urmează pe plan profesional pentru Christopher Uckermann după fenomenul RBD. Artistul a lansat o piesă cu un... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a... Observator
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare CanCan
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici DeParinti
Selena Gomez a pozat sexy pentru noul număr al revistei Perfect. Diva a purtat mai multe ținute îndrăznețe ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste