Sfântul Gheorghe NU a fost sfânt! Un Papă a recunoscut adevărul! Cine a fost, de fapt, martirul neînfricat, care s-ar fi luptat cu un balaur, ca să salveze o domniță
Sfântul Gheorghe NU a fost sfânt. Un Papă l-a scos, în urmă cu aproximativ 50 de ani, din calendarul sfinților a căror sărbătorire este „obligatorie”, stabilind că nu există suficiente dovezi că acest martir a existat cu adevărat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020, 10:14 | Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020, 10:14Mai exact, Papa Paul al VI-lea l-a scos pe Sfântul Gheorghe din calendarul sfinților, în anul 1969. Nu a fost singurul Sfânt „retrogradat” atunci. Nici Sfântul Nicolae n-a avut noroc, cu toate că se spetește an de an să pună câte ceva în ghetele din întreaga lume. Să fi greșit cu nuielușele?
După ce decizia Papei Paul al VI-lea a stârnit o imensă controversă, Curia Romană a făcut o clarificare: Sfinții care au fost scoși din calendar nu au fost decanonizați și pot fi sărbătoriți la fel ca întotdeauna, opțional.
De altfel, în anul 2000, Sfântul Gheorghe și-a recăpătat locul în calendar, datorită Papei Ioan Paul al II-lea.
Cine ar fi fost Sfântul Gheorghe
Nu se cunosc foarte multe detalii despre viața Sfântului Gheorghe. El s-ar fi născut în Cappadocia, pe teritoriul Turciei de astăzi, într-o familie de greci creștini.
Tatăl lui ar fi murit pentru credința lui, când Sfântul Gheorghe era doar un adolescent. Apoi, el și mama lui s-ar fi stabilit în provincia romană Siria Palestina, unde ar fi putut trăi din agricultură. Au trecut doar câțiva ani până când a murit și mama lui.
Rămas orfan, Sfântul Gheorghe a plecat către Nicomedia sau, potrivit altor surse, către Diospolis, unde s-a alăturat armatei romane. Ar fi fost un soldat excelent și ar fi câștigat aprecierea Împăratului Diocletian.
Sfântul Gheorghe ar fi fost salvat ca prin minune de Iisus. Mii de soldați ar fi murit din cauza lui
Sfântul Gheorghe s-ar fi numărat printre ajutoarele la care Împăratul Diocletian a apelat ca să convingă întreg poporul să fie păgân. Aici, prietenia lor s-a terminat, deși Diocletian l-ar fi ispitit cu onoruri.
Mai exact, ar fi refuzat să facă sacrificii păgâne și i-ar fi spus Împăratului că este creștin și că nu va renunța la religia lui. Diocletian a ordonat să fie torturat.
Una dintre torturi ar fi fost ca Sfântul Gheorghe să fie tras pe roată. „Nu te teme, Gheorghe! Sunt cu tine”, ar fi auzit Sfântul Gheorghe, potrivit unei legende. Cu ajutorul lui Iisus, Sfântul ar fi rămas nevătămat. Ba chiar ar fi căpătat o aură angelică. Două mi de soldați a fi îngenuncheat. Diocletian i-ar fi executat pe toți.
Între alte torturi la care ar fi fost supus Sfântul Gheorgeh s-ar fi numărat: lovituri cu sulița, lespezi de piatră așezate pe piept, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită sau bătaia cu vâna de bou.
În cele din urmă, Sfântul Gheorghe ar fi fost decapitat, pe 23 aprilie 303. El ar fi convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Diocletian, să îmbrățișeze creștinismul. Trupul lui ar fi fost înhumat în Lida, Israel.
Legenda Sfântului Gheorghe care ar fi ucis un balaur
Legenda Sfântului Gheorghe care ar fi ucis un balaur, dragon sau crocodil ar fi apărut în secolul al XII-lea. Astfel, în icoanele creștine, Sfântul Gheorghe este înfățișat călare, ținând o suliță cu care ucide balaurul în mână. În unele icoane cu Sf. Gheorghe, este înfățișată și o femeie care privește lupta de la depărtare, aceasta ar fi Alexandra. Se consideră că balaurul îl înfățișează pe Satana sau chiar Imperiul Roman și lupta lui împotriva creștinilor.
O legendă spune că un balaur, dragon sau crocodil și-a făcut bârlog deasupra unui izvor ce furniza apa orașului Silene. Pentru a le oferi apa din izvor oamenii îi aduceau balaurului jertefe, animale (oi) ba chiar și fete prin tragere la sorț. Într-o zi, soarta a hotărât ca jertfită să fie o prințesă. A fost dusă la balaur, însă chiar atunci a apărut Sfântul Gheorghe care arătându-i balaurlui semnul crucii l-a înfrânt.Văzând această faptă miraculoasă, cetățenii din Silene s-au convertit la creștinism.