Antena

Tradiții și superstiții de Halloween. Ce semnifică sărbătoarea și care sunt originile ei

Halloweenul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători americane. De câțiva ani este tot mai populară și în România. Tot mai mulți români profită de această ocazie pentru a-și da frâu liber imaginației.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Octombrie 2023, 18:12 | Actualizat: Luni, 16 Octombrie 2023, 18:12
Galerie de imagini
Halloweenul este momentul ideal pentru distracție, costume, machiaj extravagant și decor de poveste.
Shutterstock

Halloweenul este momentul ideal pentru distracție, costume, machiaj extravagant, decor de poveste (chiar și una horror) și voie bună.

Originea sărbătorii de Halloween

Pe 31 octombrie, marți, atât ce mici, cât și cei mari sărbătoresc Halloweenul, sărbătoarea care bagă în sperieți pe orice-i slab de inimă.

Deși de multe ori este numită sărbătoarea americană, Halloweenul are origini europene. Denumire provine de la All-hallow-evening, prescurtat Halloween, care înseamnă ziua tuturor sfinților.

Potrivit unei surse, cuvântul Halloween a fost folosit pentru prima dată în Scoția, în secolul XVI. Ulterior a fost adusă în discuție originea sărbătorii în cadrul unui festival celt, cunoscut ca Samhain.

Acesta se organiza pe 31 octombrie și avea ca scop strânsul recoltei. Ceea ce amintește de Halloweenul din zilele noastre este modul în care se costumau oamenii pentru a strânge respectivele recolte.

Pe aceeași temă

Tradiții de Halloween

Potrivit tradiției, în noaptea de 31 octombrie, copiii și aldulții merg din casă în casă la colindat. Dacă de Colindețe copiii se aleg cu mere, portocale și covrigi, de Halloween ei primesc dulciuri.

Atât cei mai mici colindători, cât și adulții profită de ocazie pentru a se costuma în supereroi, în vrăjitoare și vrăjitori sau oricare alte ținute inedite pentru a-i speria, uimi sau impresiona pe cei din jur.

De asemenea, de Halloween se organizează petreceri, unde oamenii se reunesc pentru a se bucura de preparate culinare ce au la bază dovleac, în special plăcinte cu dovleac, dar și nuci și o mulțime de alte fructe.

Cea mai populară tradiție de Halloween este aceea de a sculpta dovleci. Cu aceastpă ocazie se reunesc prietenii, familiile și petrec timp de calitate împreună. Odată sculptați în cel mai original mod, aceștia se așză la geam, pentru a ține la distanță spiritele rele.

Recomandari A1

Tot cu această ocazie se realizează în casă decorațiuni făcute din diverse materiale. Pânze de păianjen, lumânări sculptate, fantome din pânze, toate fac parte din decorul special pentru petrecerile de Halloween.

Pe aceeași temă

Superstiții de Halloween

- Dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul.

- De asemenea, dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu te întoarce, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el.

- Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, chiar în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele.

- Întotdeauna să așezi o lumânare aprinsă în dovleac, deoarece are scopul de a ține spiritele rele la distanță.

- Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că veghează asupra ta spiritul unei persoane dragi.

- Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă.

- Persoanele născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a comunica și de a vedea spiritele rele.

- Clopotele care bat în noaptea de Halloween sperie fantomele.

- Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare.

- Când se pregăteau de sărbătoare, vrăjitoarele își frecau pe piele un unguent care era considerat sacru. Unguentul respectiv le dădea senzația de zbor, iar dacă acestea erau legate, senzația de zbor era și mai puternică.

- Deși nu este neapărat o supertiție, dar poate fi rezultatul uneia, anumite adăposturi de animale din Statele Unite ale Americii nu permit adoptarea pisicilor negre de Halloween, deoarece ar putea fi sacrificate în timpul vreunor ritualuri.

Pe aceeași temă

Lucruri mai puțin cunoscute despre Halloween

- Un sfert dintre toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpără aproximativ 9 milioane de kilograme de bomboane cu această ocazie.

- Tot americanii sunt dispuși să cheltuiască până la 310 milioane de dolari pentru a-și deghiza animalele cu această ocazie.

- În statul Alabama din Statelor Unite ale Americii este ilegal să te costumezi în călugăriță sau preot de Halloween.

- Conform studiilor, 50% dintre copiii care merg la colindat preferă să primească ciocolată, 24% preferă să primească bomboane și 10% îți doresc să primească gumă de mestecat.

- Cel mai mare dovleac din lume a cântărit 953,5 de kilograme și a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier.

- Conform statisticilor, cele mai căutate costume de copii din ultimii ani sunt cele de prințesă, supererou și animăluțe. Pentru părinți, cele mai căutate costume sunt cele de vrăjitoare și pirați.

- Bufinițele sunt considerate decorațiuni de Halloween, deoarece în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță, cineva moare.

- Există persoane care au fobie de sărbătoarea de Halloween, iar această frică poartă denumirea de Samhainofobie.

Pe aceeași temă

Băuturile preferate pentru petrecerile de Halloween

De la petrecerile de Halloween nu pot lipsi băuturile aparte. Acestea trebuie să fie cât mai colorate și mai înfricoșător decorate. (Dacă nu, măcar numele să le ridice părul pe mâini petrecăreților.)

Cocktail zoombie

Ingrediente

- 1 parte rom alb

- 1 parte rom auriu

- 1 parte rom negru

- 1 parte apricot brandy

- 1 parte suc de ananas

- 1 parte suc de papaya

- ½ parte Bacardi 151

- un strop de grenadină sau alt sirop.

Se amestecă toate ingredientele, în afară de Bacardi, într-un shaker cu gheață. Se toarnă în pahar, iar peste se adaugă romul.

Pe aceeași temă

Cocktail Bloody Mary

Ingrediente

- 100 ml de suc de tomate

- 45 ml de vodka

- 15 ml de suc de lămâie

- 1 linguriță de sos Worcestershire

- sare aromată

- piper negru măcinat

- puțin sos chilli sau sos picant pentru gust

- o codiță de țelină verde pentru decor

- lămâie pentru decor

- cuburi de gheață.

Se adaugă ingredientele lichide într-un pahar, peste se adaugă cuburile de gheață și totul se amestecă bine. Cocktailul se decorează în funcție de preferințele fiecăruia.

Pe aceeași temă

Cocktailul diavolului

Ingrediente

- 50 ml de rom

- 20 ml de lichior de cafea ori de ciocolată neagră

- doi ardei chilli

- 200 ml de apă

- 150 g de zahăr.

Prima dată se prepară siropul de chilli. Se pune apa și zahărul într-un vas mic. Iar vasul se așază pe foc și se amestecă bine compoziția, până la topirea cristalelor de zahăr.

La final, se rupe jumătate dintr-un ardei iute și se adaugă în sirop. Vasul se mai ține puțin pe foc, apoi se lasă compoziția la răcit.

Se așteaptă o oră, astfel încât ardeiul să își lase tăria în lichid. Se amestecă toate ingredientele și, spre final, se pun 10 ml de sirop de chilli. Se adaugă și câteva cuburi de gheață și amestecă bine.

Whatsapp LinkedIn
halloween tradiție superstiții
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Oferă 2.500 de lei salariu, bonusuri şi bonuri de masă, dar nu găsesc angajaţi. "Ne confruntăm şi noi cu o criză"
Citește și
Super Neatza, 1 noiembrie 2023. Dani Oțil, luat pe nepregătite de colindătorii de Halloween! Câți bani...
Așa mamă, așa fiică! Nicole Cherry, apariție inedită alături de Anastasia. Cum arată în costumul...
Heidi Klum s-a îmbrăcat în vierme la propria petrecere de Halloween. Nimeni nu se aștepta la ce a urmat...
Unde petrecea, de fapt, Elon Musk, când toată lumea credea că e în România. A publicat pe Twitter...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
Câştigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă. Ce decizie au luat imediat organizatorii. VIDEO Libertatea.ro
Fotografia care a înduioșat internetul. "Te așteptam și mereu veneai, și mă grăbeam să cobor".... Ziare.com
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și... AntenaSport
Cum arată apartamentul de lux în care se va muta Carmen Grebenișan, după ce a anunțat despărțirea de Alex... Elle
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat HelloTaste.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște Antena3.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive useit
Horoscopul zilei de 13 mai 2024. Balațele trebuie să-și găsească echilibrul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 politici de sănătate și wellness pe care le poate implementa o companie Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Cum cureți rapid și ieftin încălțămintea din piele întoarsă. Este un produs pe care oricine îl are Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment,... Observator
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism MediCOOL
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra ProSport
Energizantul surprinzător pe care îl recomandă dr. Vlad Ciurea. „Ajută la activitatea cerebrală” Gandul
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii Britanii CanCan
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca DeParinti
Kim Kardashian a vorbit despre dansurile fiicei sale de 10 ani: „Îmi place cât de creativi sunt copiii” ZUTV
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge UseIT
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Hello Taste
Ultimele știri
iMai Mult Umor cu Omul cu Tourette, episodul 13, sezonul 16. Cheloo, o nouă lege. Ioana State: „Nu mai vorbesc cu mama niciodată”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. A fost ales președintele juriului. Delia: „S-a votat de frică”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai2024. Alege comedia.Paula Chirilă și Irinel Pană, duo inedit:„Începi să înțelegi politica”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Marcelo Cobzariu, ”uns” arhiepiscop: „Femeia are rolul ei...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Robert Tudor, mesaj inedit pentru români: „De ce alții să...”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. George Tănase, transformare uluitoare: „Mircea e Geoană pe voi”
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. Mădălina și Dan Badea, pop quiz cu premii delicioase pentru jurați
Ediție specială iUmor sezonul 16, 12 mai 2024. Alege comedia. The Free Tenors (în)cântă audiența. Cheloo: „Ne distrează proiectul”
Horoscop zilnic 13 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor sezonul16, 12mai 2024.Alege comedia. Cristi Iacob este Cetățeanul Turmentat:„De la masa asta cu cine votați”
Mai multe