Moșii de vară în 2024. Când sunt și ce tradiții și obiceiuri se țin de Sâmbăta Morților
Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o zi încărcată simbolic pentru români. Aceștia îi prăznuesc pe cei care nu mai sunt printre noi, împărțind alimente pentru sufletele lor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Mai 2024, 17:45 | Actualizat: Joi, 09 Mai 2024, 17:45Pentru Moșii de vară 2024 sau Sâmbăta Morților creștii se pregătesc cu alimente și le duc la biserică pentru a fi sfințite, după care le împart nevoiașilor.
Moșii de vară în 2024. Când sunt și ce tradiții și obiceiuri se țin
De Sâmbăta Morților, credincioșii și preoții se roagă pentru sufletele celor adormiți. În timpul slujbei se sfințesc alimentele care vor fi ulterior oferite pentru pomenirea morților. Cei decedați mai poartă numele în popor de moși, de aici și denumirea de Moșii de vară.
Pe aceeași temăÎn 2024, Moșii de vară pică în ziua de 22 iunie. În fiecare an, această sărbătoare este cu o zi înainte de Rusalii, când se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt.
În acest an, Duminica Rusaliilor este pe data de 23 iuni, astfel că Sâmbăta Morților va fi prăznuită pe 22 iunie, cu o zi înainte, potrivit unei surse.
De obicei, în pachetele pregătite pentru a fi împărțite în Sâmbăta Morților se adaugă o lumânare și un prosop. Înainte de începerea slujbei în această zi, creștinii dau la Liturghie un pomelnic cu numele rudelor trecute în neființă, cât și cărbuni, tămâine și un colac.
După slujbă și împărțirea pachetelor, creștinii trec pe la mormintele celor adormiți pentru a le aprinde câte o lumânare.
Pe aceeași temăDe Moșii de vară creștinii își aduc aminte de părinții, bunicii și rudele trecute în neființă de-a lungul timpului. Potrivit sursei menționate, obiceiul prăznuirii morților datează încă din timpurile păgâne, când romanii își cinsteau părinții și străbunii.
Aceștia se rugau pentru odihna veșnică a sufletelor adormite și pentru iertarea păcatelor la Judecata de Apoi. Se spune că sufletele adormiților, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, se perindă printre cei vii, întorcându-se în morminte în ajunul Rusaliilor.
Astfel că, pentru a pleca liniștiți, li se dă de pomană. În pachetele pregătite pentru Moșii de vară se pun colaci, vase cu apă, vin sau lapte, căni cu cireșe, colivă și neapărat lumânări aprinse, care să le ghideze frumul spre lumina veșnică.
Conform sursei menționate, sufletele care nu primesc nimic de pomană se întorc mâhnite în mormânt, hrănindu-se cu țărână.
În Moldova, în pachet, se adaugă și o turtă din făină sau mălai, care se mănâncă pentru protecția împotriva strigoilor. În alte zone, se oferă orez cu lapte și nuci.
„Evlavioșii noștri strămoși au împământenit ca în această zi să se ofere de pomană bucate ori fructe de sezon aşezate în străchini de lut, împodobite cu flori, mentă ori busuioc.
Am gândit îndelung la emoționanta rânduială. Îmi amintesc, din copilărie, cum mama ori bunica umpleau ulcioare cu lapte ori castronele cu sarmale.
Pe aceeași temăApoi le împărțeau megieșilor, după întoarcerea de la biserică. Unde, la sfârșitul dumnezeieștii liturghii, se ieșea în cimitir, pentru ca preotul să tămâieze și să stropească cu vin mormintele primenite, pline de flori”, spune arhimandritul Mihail Daniliuc.
Vasul de lut are o semnificație aparte: „Nu cumva are legătură cu vechea zicală a vârstnicilor care aveau conștiința că, după ce vor păşi <<dincolo, se vor face oale și ulcele>>?
Credeau, așadar, că moartea nu înseamnă o dispariție în van, nici o trecere în neființă, cum greșit se exprimă unii astăzi. Păstrau neclintita convingere că sufletul se întoarce la Dumnezeu, Care l-a dat, iar trupul, în pământul din care a fost luat, după cum glăsuiesc rugăciunile din slujba pogribaniei. Ce profund adevăr!”