Sfântul Proroc Daniel, 17 decembrie. Ce profeție a făcut acesta
Înainte de Crăciun are loc o sărbătoare foarte importantă, și anume Sfântul Proroc Daniel. Iată ce profeție.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Decembrie 2024, 14:18 | Actualizat: Luni, 16 Decembrie 2024, 14:19Pe data de 17 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, este pomenit Sfântul Proroc Daniel. Este unul dintre numele populare din România, astfel că mulți își serbează onomastica.
Sfântul Proroc Daniel, 17 decembrie. Ce profeție a făcut acesta
Pe 17 decembrie este cinstit în Biserică Sfântul Daniel. Aproximativ 100.000 de români îi poartă numele. Originea acestuia este evreiască, în ebraică însemnând „Dumnezeu de judectorul meu” sau „Domnul judecă”, potrivit unei surse.
Pe aceeași temăÎn data de 17 decembrie, deoarece este în postul Crăciunului, nu se consumă alimente de origine animală. Însă este dezlegare la vin și ulei.
Prorocul Daniel este una dintre figurile biblice extrem de importante din tradiția creștină, dar și iudaică. Acesta a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos și provenea din familia împărătească a lui Iuda. Cartea acestuia este una dintre cele mai semnificative din Vechiul Testament, din prisma perspectivei istorice, dar și a profețiilor sale.
Printre profețiile de importanță majoră ale Prorocului Daniel se numără și venirea lui Mesia pe pământ: „De la ieșirea cuvântului de restabilire și de reconstruire a Ierusalimului până la Mesia, Conducătorul, vor fi șapte săptămâni, precum și șaizeci și două de săptămâni” (Daniel 9:25).
Conform datelor istorice, porunca pentru reconstruirea zidurilor Ierusalimului a fost dată în anul 29 după Hristos, în timpul domniei lui Artaxerxes. În anul respectiv, Iisus Hristos a fost botezat.
Sfântul Daniel a fost aruncat într-o groapă cu lei, în timpul împăratului Darie, din care a ieșit nevătămat. Asta l-a determinat pe împărat să se îndrepte spre credința adevărată. Când împăratul Cirus a permis evreilor să se întoarcă în țara de origine, Daniel a rămas împreună cu persoanele care nu s-au întors. Astfel a devenit ocrotitorul emigranților sau oamenilor din exil.
Pe aceeași temăRugăciune către Sfântul Daniel
„Doamne, Dumnezeule mare și minunat, Care păzești legământul și îndrumarea pentru cei ce Te iubesc și respectă la poruncile Tale, miluiește-i pe toți robii tăi!
Păcătuit-am, fărădelege am făcut, ca și cei nelegiuiți ne-am purtat, ori ne-am depărtat de la poruncile Tale, iartă-ne și ne miluiește! Că nu am ascultat de slujitorii Tăi prooroci, care ne-au grăit în numele Tău, izbăvește-ne de pedeapsa păcatului, .
Curățește-ne Doamne, de toata rușinea faptelor noastre, a conducătorilor noștri, a fiilor și a părinților noștri! Înțelepțește-ne și ne învrednicește cu voința faptelor bune, ca să te slăvim în veci!
Pe aceeași temăTe rugăm, Doamne, întoarce toată mânia și văpaia urgiei Tale de la cetatea Ierusalimului, de la muntele cel sfânt al Tău, după milostivirile Tale! Că pentru păcatele noastre și pentru fărădelegile părinților noștri, Ierusalimul și poporul Tău au ajuns de ocară pentru toți vecinii noștri.
Ascultă, Doamne, rugăciunea slujitorului Tău și ruga fierbinte și luminează fața Ta spre templul Tău pustiit, pentru slava numelui Tău, acum și pururea, și în veci vecilor! Amin!”