Antena

Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. Rețete delicioase

Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. 3 rețete delicioase pe care să le încerci și tu în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, cele două zile pe care le au la dispoziție gospodinele pentru a pregăti copturile de Paște, friptura și drobul de miel.

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 25 Aprilie 2019, 10:07 | Actualizat: Joi, 25 Aprilie 2019, 11:41
Galerie de imagini
cand se prepara drobul, cozonacii, pasca

Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. 3 rețete delicioase pe care să le încerci și tu în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, cele două zile pe care le au la dispoziție gospodinele pentru a pregăti copturile de Paște, friptura și drobul de miel.

Paștele pică peste două zile, așadar, ultimele pregătiri pentru masa și curățenia de Paști trebuie finalizate. Dacă Joia Mare este dedicată, în principal, vopsirii ouălor și curățeniei casei, Sâmbăta Mare este ziua în care toate bunătățile pentru masa de Paște sunt gata. Tradiția spune că în Sâmbăta Mare se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale: drobul și friptura de miel. Tot în Sâmbăta Mare se pregătesc și copturile: pasca și cozonacii. În plus, seara se aleg hainele curate pentru prima zi de Paște.

Paște 2019. Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

DIn punct de vedere religios, Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. Credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere. Sâmbăta cea Mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate. De aceea, se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

În seara din Sâmbăta Mare se ia Lumina Învierii

În seara Marii Sâmbete, credincioșii pornesc în tăcere către biserică. Pe drum se vorbește în șoaptă, iar la biserică se ascultă predica. La miezul nopții se ia lumina: preotul îi cheamă pe credincioși spunând: ”veniți de luați Lumina!”. Credincioșii transmit, mai departe, lumina, până când toți din biserică au lumânările aprinse. Lumina va fi dusă apoi de credincioși la cimitir, așezând-o la căpătâiul morților, în amintirea cărora se dă de pomană în ziua Învierii, dar și de Paștele Morților, cu o săptămână după.

Pasca de Paște. Rețetă și simbol

Tradiționala pască are un rol deosebit de important pentru masa de Paști. Din punct de vedere simbolic, pasca este acea pâine binecuvântată care ne aduce aminte de mana din pustiu, pe care Dumnezeu le-a trimis-o israeliților ca să se hrănească, în cei 40 de ani cât au pribegit fără resurse. Așadar, pasca ne amintește de grija pe care Dumnezeu le-o poartă muritorilor, în fiecare clipă. O bună rețetă de pască tradițională pe care v-o recomandăm este următoarea:

Ingrediente

1 kg Brânză de vaci
6 Ouă
220 grame de Zahăr
6 linguri de Făină
6 linguri de Amidon
1 plic de Praf de copt
1 linguriță de Esență de vanilie
1 linguriță Esență de lămâie
150 grame de Stafide
20 grame de Ornamente pentru prăjituri

Mod de preparare

Recomandari A1

Se amestecă într-un bol brânza de vaci, 200 g zahăr pudră și 6 gălbenușuri, până se omogenizează compoziția. Se adaugă esența de vanilie, esența de lămâie, se mixează și se încorporează treptat făina, amidonul și praful de copt. Bateți într-un alt bol, albușurile, până devin o spumă densă.

Se adaugă apoi adăugați albușurile bătute peste amestecul de brânză și se amestecă lent cu o spatulă. Se adaugă apoi stafidele și se încorporează lent. Se toară alatual într-o tavă detașabilă (diametru 26 cm) unsă în prelabil cu unt și se bagă la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180˚C, timp de 50 de minute. Presărați pasca cu zahăr pudră și ornamente pentru prăjituri.

Rețetă de cozonac pufos de Paște, cu cacao și nucă

– 2 kg făină
– 9 ouă
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahăr
– esență de vanilie și portocale
– 5 g sare
– coajă de la o lămîie
– 100 g ulei
– umplutură de cacao și nuca

Etapa 1: Se prepară maiaua din circa 3 linguri făînă care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte și se bate până devine o pastă moale că o alifie.

Etapa 2: Peste acest amestec se sfarmă drojdia și se pune la crescut la loc cald ferit de curenți de aer rece.

Etapa 3: Între timp, se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făina, se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi punem untul topit, coaja de lămâie și portocală.

Etapa 4: Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt. Din când în când, la frămîntat se ung mâinile cu ulei și se continuă procesul până când coca face bășici. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare ci mai mult moale. De aceea, dacă are aspect vârtos, se mai adaugă ulei și se continuă framântatul.

Etapa 5: Aluatul frământat se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească. Când coca a crescut bine, se iau pe rând bucăți, se întind puțin, se presară umplutură și apoi se rulează, după care se pune în tavi speciale de cozonac, lungi și înalte, pregătite în prealabil cu hârtie înaltă unsă cu unt.

Etapa 6: Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei ca o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de minute.

Rețetă de drob de miel

Drobul de miel este un preparat culinar tradițional, fiind una dintre mâncărurile din miel nelipsite de la masa de Paște. Iată cum să pregătești drobul de miel:

Ingrediente

2 kg organe de miel

8 ouă mari

ceapă verde din belșug

codițe de usturoi verde- vreo 4 legaturi de usturoi

pătrunjel proaspăt

mărar proaspat

sare, piper, ulei, pesmet

Mod de preparare drob de miel

În prepararea drobului de miel, trebuie să fie respectate anumiți pași care implică felul în care curățăm carnea.

Mai întâi, curățăm organele de miel cu grijă. Ficatul îl tăiem în bucățele mai mici, rinichii îi spintecam în două, plămânii îi tăiem în bucățele mai mici și îi înțepăm cu furculița, inima o tăiem în două și o curățăm de sângele aflat în interior. Organele se spală bine, după care se pun la fiert cu apă și sare, având grijă să amesecăm des în oala în care le fierbem.

Când acestea s-au fiert, se scot și se lasă la răcit, după care se toacă mărunt, în formă de cubulețe.

Se toacă și verdeața, se bat ouăle într-un vas separat, după care se adaugă în compoziția de organe tocate.

Se adaugă sare și piper după gust, după care se amestecă totul până devine o compoziție omogenă. Drobul de miel se dă la copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, unde se lasă aproximativ o oră. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Pentru cei care nu consumă carne de miel, există și varianta drobului de pui, de curcan sau de porc.

Citește și:

Rețete cu carne de miel. O colecție de rețete din care o puteți alege pe cea preferată.

sursa foto: ortodoxia.rol, infoziare

Whatsapp LinkedIn
cand se prepara pasca paste drob miel sambata mare joia mare saptamana patimilor reteta drob reteta cozonac pufos reteta pasca
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Băutura "licoare", lăudată de nutriţionişti pentru efectele sale. Cât costă un litru în pieţe
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Inflamația ar putea să accelereze procesul de îmbătrânire. Ce poți face pentru a-ți proteja organismul Catine.ro
Angelique Boyer revine în telenovela Mujeres asesinas după 15 ani. Actrița va fi parte din cel mai recent sezon Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Mulți români cred că președintele se ocupă de Economie și Sănătate Libertatea.ro
Instituțiile care au dat chix cu privire la alegerile din SUA. Cine l-a dat pierzător de Donald Trump în sondaje Ziare.com
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie... AntenaSport
Anunțul surprinzător făcut de Anca Țurcașiu după vacanța cu noul ei partener în Abu Dhabi: „Am mai... Elle
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru... Spynews.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi... BZI
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Un gram din această substanță rară costă peste 62.000.000.000.000 de dolari. Este produsă de om și are... Antena3.ro
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților useit
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2024. Capricornii au motive de bucurie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ungaria depășește România la rezervele de aur: Topul țărilor care stau pe „munți de aur” Wall-Street
Sfaturi pentru crearea mesajelor de la mulți ani personalizate: Cum să transmiți urări memorabile Kudika
Când ajunge vortexul polar în România: Ninsori abundente, furtuni de zăpadă și ger anunțate de meteorologi Playtech
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu... Redactia.ro
Băutura "licoare", lăudată de nutriţionişti pentru efectele sale. Cât costă un litru în pieţe Observator
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării!... Gandul
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia CanCan
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face DeParinti
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent:... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste