Care sunt zonele ”roșii” ale României. Județele care riscă carantinarea după ce au raportat mii de cazuri de COVID-19
România raportează, în fiecare zi, sute de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, iar autoritățile vorbesc tot mai des despre carantinarea unor zone. Ei bine, cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Capitală și în alte județe, motiv pentru care ele ar putea fi vizate de măsuri drastice.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Iulie 2020, 08:29 | Actualizat: Marti, 21 Iulie 2020, 08:29Acele măsuri ”zonale ori regionale” despre care au vorbit autoritățile ar putea fi impuse în zonele în care numărul de cazuri de coronavirus a crescut drastic. Această teorie a fost confirmată și de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ieri, cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a Legii carantinei şi a izolării.
Potrivit ultimelor date ale oficialităţilor, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 38.139 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 681 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp sunt înregistrate 2.038 de decese, iar 25.213 de persoane s-au vindecat.
„Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare –, riscul există (...) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei.(…) Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat.
Zonele ”roșii” din România cuprind Capitala și alte județe din țară, în cadrul acestuia înregistrându-se mii de cazuri de coronavirus.
Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059), potrivit Adevărul.ro.
La acestea se pot adăuga alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării, unde numărul de infectări variază între 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.
Starea de alertă, conform noii OUG 68/2020 şi Legii 55/2020, se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Condițiile pentru starea de urgență, îndeplinită între 1-3 august
Cel mai negru scenariu al unui document intern al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă arată posibilitatea ca în luna septembrie România să atingă pragul de un milion de cazuri active de COVID-19 dacă se păstrează indicele actual al distanţării sociale. Studiul mai subliniază că în contextul actual, la 1 august vom avea între 20.000 şi 24.000 de cazuri active şi că s-ar crea condiţiile pentru impunerea din nou a stării de urgenţă.