„Plămânii bolnavilor se făceau bucăți”. Mărturii din infern: Ce a văzut un medic trimis să lupte cu noul coronavirus, în Suceava
Și-a lăsat famlia în lacrimi și a plecat la Suceava. Alina, medic rezident, a petrecut 40 de zile în epicentrul pandemiei de coronavirus din România. A trăit momente desprinse parcă dintr-un coșmar: „Vedeam efectiv cum plămânii le erau bucăți, plămânul dispărea. Atunci mi-am sunat familia și am început să plâng la telefon.”
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 05 Mai 2020, 12:29 | Actualizat: Marti, 05 Mai 2020, 12:34La doar 30 de ani, cu un soț și o fetița de patru ani acasă, Alina Cigoli, medic rezident în anul 5 la Medicină de urgență în Iași, a acceptat să meargă la Suceava, orașul distrus de coronavirus.
Misiunea ei a durat 40 de zile. A plâns, i-a fost frică și a fost martora unor întâmplări pe care nu le va uita niciodată.
Alina s-a întors la Iași, după 40 de zile în care a muncit încontinuu, și a povestit pentru Cotidianul „Bună Ziua Iași” detalii din experiența sa.
„Am lăsat acasă fetița de patru ani care a început să plângă când am plecat”
Pe 23 martie, Alina Cigoli și-a sărutat, cu lacrimi în ochi, copilul și soțul și a pornit spre Suceava, un oraș devenit, deja, focar de infecție cu noul coronavirus. Nimic nu ar fi putut s-o pregătească pentru ce a găsit acolo.
„Am lăsat acasă fetița de patru ani care a început să plângă când am plecat. Am lăsat soțul care se îngrijora de toată situația care exista la Suceava.”
Citește și:
„Vedeam efectiv cum plămânii le erau bucăți, plămânul dispărea”
Primele zile petrecute în Spitalul Județean Suceava, proaspăt redeschis după dezinfecție, au fost un coșmar. Toți cei care lucrau în spital se temeau pentru siguranța lor.
Abia atunci, spune medicul, a înțeles ce era, cu adevărat, coronavirusul.
„În primele zile, numărul de pacienți era extrem de mare. Îi vedeam cum vin câte cinci, șapte într-o ambulanță. Cu toții aveau coronavirus.
Inițial nu am crezut nici eu în puterea de infectare cu acest virus. Am înțeles asta în Suceava, când pacienți tineri și bătrâni ajungeau în UPU și trebuia să-i consult. Le verificam plămânul prin Computer Tomograf și vedeam efectiv cum plămânii le erau bucăți, plămânul dispărea. Atunci mi-am sunat familia și am început să plâng la telefon. Am simțit că vreau să renunț”, își amintește dr. Alina Cigoli.
Citește și:
„Am văzut în fața mea o tânără de vârsta mea cum, imediat după ce am consultat-o, a facut stop cardio-respirator”
În spital domnea frica. În rândul pacienților, nu cei bătrâni erau cei mai speriați. Medicul povestește momente tulburătoare.
„Cei mai panicați pacienți erau tinerii. Bătrânii veneau oarecum resemnați și se simțeau vinovați că ne deranjează, spunând că știu că suntem extrem de ocupați și că nu ar vrea să ne deranjeze.
Am văzut în fața mea o tânără de vârsta mea cum, imediat după ce am consultat-o, a facut stop cardio-respirator.
Atunci am înțeles că boala aceasta este și mai dură decât o văzusem eu. Mi-am sunat familia și i-am rugat din suflet să se protejeze”, adaugă dr. Alina Cigoli.
Citește și:
Dintre toate cazurile dramatice pe care le-a avut în cele 40 de zile petrecute la Spitalul Județean Suceava, unul i-a lăsat urma adânci în suflet.
O bătrânică a ajuns la Camera de Gardă a spitalului, în stare gravă. Ca să poată ajungă la spital, își cusese singură o mască de protecție.
„Îmi amintesc un caz care m-a marcat enorm. O bătrânică de 77 de ani, care a ajuns la spital și și-a cerut scuze de la noi că ne deranjează. Ne-a spus că are simptome specifice și că nu se simte bine. O femeie cu extrem de mult bun simț.
Din păcate, starea ei s-a agravat și a fost internată la secția de ATI, unde s-a stins la scurt timp după.
M-am luptat mult pentru ea, dar lupta mea nu a fost de ajuns. A murit, deși nu avea extrem de multe comorbidități. Am ținut legătura cu familia ei”, mai spune medicul.
De pe data de 30 aprilie, Spitalul Judeţean Suceava are iar conducere civilă, după aproape o lună în care a fost condus de o echipă militară.
„Nu trebuie să uităm ce a însemnat Suceava. Gândiţi-vă că aproape 3.000 din cele 12.000 de cazuri sunt de la Suceava, că 124 de cazuri din cele aproape 690 de decese sunt de la Suceava”, a declarat, la acel moment, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Spitalul Judeţean Suceava a fost unul dintre cele mai mari focare de infectare cu noul coronavirus. 462 de cadre medicale au fost infectate, potrivit ultimei raportări date de Ministerul Sănătăţii.