Antena

Ce este BA.2, ”sora mai mică” a tulpinei Omicron. Cât de periculoasă e și care sunt principalele simptome

Cazurile de infectări cu varianta SARS-CoV-2 Omicron au escaladat la nivel global în ultimele două luni. Multe țări s-au confruntat cu creșteri mai mari decât la tulpinile anterioare. Acum apar cazuri ale unei subtulpini Omicron, cunoscută sub numele de BA.2.

Publicat: Joi, 10 Februarie 2022, 12:16 | Actualizat: Vineri, 11 Februarie 2022, 13:56
Galerie de imagini
Cazurile de infectări cu varianta SARS-CoV-2 Omicron au escaladat la nivel global în ultimele două luni. Multe țări s-au confruntat cu creșteri mai mari decât la tulpinile anterioare. Acum apar cazuri ale unei subtulpini Omicron, cunoscută sub numele de BA.2
Shutterstock.com

Mai degrabă decât o fiică a variantei Omicron BA.1 (sau B.1.1.529), este mai util să ne gândim la BA.2 ca fiind sora lui Omicron.

Virușii, și în special virușii ARN, cum ar fi SARS-CoV-2, fac multe greșeli atunci când se reproduc. Ei nu pot corecta aceste greșeli, așa că au o rată relativ mare de mutații și evoluează constant.

Când codul genetic al unui virus se modifică ca urmare a acestor mutații, ne referim la ea folosind cuvântul ”variantă”.

Omicron este o tulpină „foarte deosebită”, care a acumulat mai mult de 30 de mutații în proteina spike. Acest lucru a redus protecția anticorpilor atât față de infecția anterioară, cât și de vaccinare și a crescut transmisibilitatea.

Pe aceeași temă

Când o tulpină nouă de coronavirus devine cu adevărat periculoasă

Dacă se crede că modificările codului genetic au potențialul de a afecta proprietățile virusului care îl fac mai dăunător și acesta ajunge să se transmită mai repede, tulpina este considerată una de interes și se urmărește îndeaproape evoluția ei, precum și modul în care se manifestă odată ce a ajuns în organism.

Dacă o variantă de acest tip se dovedește a fi mai infecțioasă, imună la vaccin sau o infecție anterioară și/sau influențează efectuarea testelor sau tratamentelor, aceasta este o variantă care produce îngrijorare. Experții se referă la ea folosind sintagma ”variantă de îngrijorare”.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat Omicron ca o variantă de îngrijorare pe 26 noiembrie 2022, din cauza potențialului său de a provoca rate mai mari de reinfectare, transmisibilitate crescută și protecție redusă la vaccin.

Pe aceeași temă

Cu ce este diferită BA.2 față de Omicron: simptome

O filiație sau subvariantă este un grup strâns legat genetic de variante de virus derivate dintr-un ascendent comun. Varianta Omicron cuprinde trei sub-filiații: B.1.1.529 sau BA.1, BA.2 și BA.3.

Recomandari A1

La momentul transmiterii acestei știri, 10 februarie 2022, OMS nu a acordat tulpinei BA.2 o clasificare separată (n.r. adică variantă de îngrijorare), dar preferă să o urmărească îndeaproape.

Omicron nu este prima variantă care are sub-filiații. La sfârșitul anului trecut, au existat o mulțime de cazuri de infectări cu Delta „plus” sau AY.4.2, apoi a apărut Omicron.

Particularități ale infecției cu tulpina BA.2

În timp ce primele infectări cu BA.2 au fost depistate în Filipine, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, originea sa este încă necunoscută.

Proprietățile exacte ale BA.2 sunt încă în curs de investigare, însă transpirațiile, durerea în gât și durerile musculare sunt principalele simptome care indică infectarea cu noua tulpină de coronavirus.

Pe aceeași temă

Cum până acum nu există dovezi că aceasta cauzează boli mai severe, oamenii de știință preferă să nu se pronunțe încă. Iată ce au descoperit până acum, din primele date:

Un marker care a ajutat la diferențierea Omicron (BA.1) de alte variante SARS-CoV-2 la testele PCR este absența genei S, cunoscută sub numele de „eșecul țintei genei S”. Dar nu este cazul variantei BA.2.

Dar asta nu înseamnă că nu putem diagnostica BA.2 cu teste PCR. Înseamnă doar că atunci când cineva este testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, va dura puțin mai mult să știe cu care variantă s-a infectat.

Specialiștii se tem că BA.2 ar putea fi mai infecțioasă decât Omicron. Un studiu preliminar din Danemarca* sugerează că persoanele nevaccinate sunt de aproape 3 ori mai predipuse la a contacta BA.2 decât BA.1 Omicron.

Cercetătorii susțin că persoanele vaccinate sunt de 2,5 ori mai predispuse la infectarea cu BA.2 decât la îmbolnăvirea cu tulpina BA.1 (n.r. Omicron).

*Peste 2.000 de oameni infectați cu BA.2 au participat la cercetare, conform Theconversation. Acest studiu danez este încă un preprint, ceea ce înseamnă că nu a fost încă verificat de oameni de știință independenți, așa că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă BA.2 este cu adevărat mai infecțios decât BA.1.

Te-ar putea interesa și asta: Cătălin Moroșanu și-a făcut planul. Investiția uriașă pe care o va face în acest an: „Asta îmi doresc”

Whatsapp LinkedIn
covid omicron ba2
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. Peste 540.000 de români au votat la secţiile din ţară. Rezultatele exit-poll, ora 21:00 pe observatornews.ro
Videoclipul zilei
Citește și
O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul...
La 62 de ani, un bărbat susține că a făcut 217 vaccinuri împotriva COVID. Cum se simte
OMS anunță o nouă variantă de coronavirus. Ce este JN.1 care se răspândește rapid pe glob și care...
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste