Ce spune medicul Virgil Musta despre variola maimuței: „Nu avem de ce să ne temem”. Ce sfaturi ne dă specialistul
Virgil Musta a transmis un mesaj liniștitor, explicând că nu avem motive de panică, în privința bolii numite „variola maimuței”. Totodată, doctorul a oferit explicații la simptomele și modalitățile de prevenire ale bolii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 24 Mai 2022, 14:43 | Actualizat: Marti, 24 Mai 2022, 15:22Medicul Virgil Musta a oferit explicații referitoare la modalitatea de transmitere a variolei maimuței, precum și a modurilor de prevenire. Doctorul de la Timișoara a explicat că nu se pune problema unei epidemii, în Europa înregistrânu-se numai cazuri izolate. Medicul a precizat că doar persoanele cu imunitate scăzută pot face o formă gravă a bolii are a atras acum atenția opiniei publice.
„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.
Ce spune Virgil Musta despre gravitatea bolii variola maimuței
„Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat”, spune medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.
Doctorul Musta a precizat că igiena mâinilor ne ajută la prevenirea bolii.
„Avem și niște concluzii practice. Că să prevenim, să nu ne imbolnavim, trebuie să ne spălăm bine pe mâini, ceea ce sper că am învățat odată cu pandemia, să nu stăm foarte apropiați și, de fapt, riscul este al persoanelor care locuiesc cu o persoană care a contractat virusul sau personal medical care îngrijesc aceste persoane și care trebuie să se protejeze cu masca sau cu alte echipamente de acest fel”, a explicat medicul.
Ce spune medicul Virgil Musta despre simptomele bolii „variola maimuței”
Medicul a explicat care sunt simptomele bolii care ține, de regulă, între 2 și 4 săptămâni.
Medicul de la Tmișoara, Virgil Musta, a precizat că rar pot exista complicații severe.
Pe aceeași temă„Boală debutează în mod asemănător cu gripă: febra, dureri de mușchi, dureri de cap, dureri de spate. Apare o adenopatie inișială laterocervical, după care e generalizată, caracteristic pentru această boală. La 1-3 zile de la apariția acestor semne apare și erupția, care este o erupție foarte asemănătoare cu variolă, că de aceea se și numește variola maimuței. Apar niște pete pe piele care apoi se transformă în vezicule și pustule și care se autolimiteaza. Mai ales apar pe față, pe palme și pe picioare. Este o boală care poate evolua între 2 și 4 săptămâni și rar da complicații severe.
„Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă”, a mai declarat Virgil Musta.
Belgia a devenit prima țară din Europa și din lume care introduce carantina obligatorie, după ce a raportat patru cazuri de variola maimuței, în doar o săptămână.