Antena

Ciclonul Ashley în România | Ce trebuie să faci dacă fenomenele meteo extreme te prind pe stradă. Recomandările autorităților

ANM a anunțat coduri galben, portocaliu și roșu de fenomene extreme în România, de duminică, 29.09 ora 10:00 până luni, 30.09, ora 10:00. Se vor strânge cantiăți de apă record, iar autoritățile au emis o serie de recomandări pentru perioada ciclonului Ashley.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 29 Septembrie 2024, 13:08 | Actualizat: Duminica, 29 Septembrie 2024, 13:33
Galerie de imagini
ANM a anunțat coduri galben, portocaliu și roșu de fenomene extreme în România, de duminică, 29.09 ora 10:00 până luni, 30.09, ora 10:00
Shutterstock

Aproape întrega țară se află sub cod galben și cod portocaliu de fenomene extreme. De asemenea, în județul Galați a fost emis un cod roșu de Toate au intrat în vigoare în această dimineață, la ora 10 și sunt valabile până în dimineața zilei de marți. Măsurile luate de autorități sunt de asemenea, extreme. Comitetul pentru situații de urgență s-a întrunit, din nou, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență au publicat o serie de recomandări pentru cei care sunt prinși de fenomenele meteo extreme pe stradă.

Ciclonul Ashley în România | Recomandările autorităților pentru cetățeni în contextul fenomenelor meteo extreme anunțate de ANM. Coduri galben, portocaliu și roșu în toată țara

Ce mai puternică furtună din ultimii 100 de ani va lovi România începându cu după-amiază zilei de duminică, 29 septembrie 2024. Ciclonul Ashley este așteptat să între în țară prin parte de Vest și se așteaptă ca județe din Muntenia și Dobrogea să fie cele mai afectate. Într-o situație mai dificilă se află județul Galați, unde au avut loc deja inundații.

Pe aceeași temă

„După emiterea avertizărilor au fost desfăşurate şedinţele Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti/ Ilfov, pentru aprobarea măsurilor necesare a fi luate pentru gestionarea şi monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteo periculoase. În acest context, va fi asigurată permanenţa instituţiilor cu rol în asigurarea funcţiilor de sprijin în Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă. În ceea ce priveşte informarea populaţiei, ISU B-IF a procedat la remiterea mesajelor prin intermediul panourilor electronice stradale şi a canalelor de comunicare online”, se arată în informarea ANM, potrivit Agerpres.

De asemenea, Ispectoratul pentru Situații de Urgență a emis o serie de recomandări pentru cei care se află pe stradă sau în trafic odată ce ciclonul Ashley va lovi România.

„Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, se arată într-o postare publicată pe pagina oficială de Facebook a IGSU.

În plus, autoritățile recomandă ca în această perioadă persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie; sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime; închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii; evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Totodată, ISU a transmis mesaje de informare a populaţiei și panourile electronice stradale. „Avertizare meteo cod portocaliu în perioada 29.09 ora 08:00 - 30.09 ora 10:00. Se vor semnala ploi torențiale și abundente”, este mesajul afișat pe un astfel de panou pentru șoferi, transmite digi24.ro.

Whatsapp LinkedIn
meteo prognoza meteo vremea anm ciclonul ashley inundatii
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Un influencer celebru din Serbia a venit în România și a încercat micii din Piața Obor. Reacția lui, virală pe TikTok
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 27 septembrie 2024. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme cu aspect de vară, cu maxime de...
Super Neatza, 25 septembrie 2024. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme caldă, cu maxime ce vor atinge...
Super Neatza, 24 septembrie 2024. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Înnorări şi ploi slabe în jumătatea...
Super Neatza, 23 septembrie 2024. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme însorită și caldă
Video recomandate
Video
Citește și