Mesaj puternic de la Dr. Mahler: Oamenii din orașele mari au murit primii, poluarea a distrus plămânii înaintea coronavirusului
Poluarea pe termen lung afectează aparatul respirator care declanşează inflamaţii. În timp, se produce a scădere a mecanismelor de apărare locală, a atras atenţia managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Aprilie 2020, 10:27 | Actualizat: Miercuri, 22 Aprilie 2020, 10:36- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Poluarea poate aduce un impact negativ asupra funcției repiratorii. Sunt multe date statistice care aduc corelații cu numărul de cazuri de Covid-19 în anumite regiuni ale lumii și gradul de poluare. Comparația se bazează pe efectele pe care le are poluarea pe termen lung asupra organismului uman.
Aceste particule declanșează la nivelul aparatului respirator procese inflamatorii cu care trăim zilnic. Poate o tuse pe care o consideram banala, dar care în timp afectează mecanismele de apărare ale sistemului respirator, mecanisme care în timp nu vor mai da andament mai ales în cazul captării unui virus", spune dr. Beatrice.
Purtarea măștii, o condiție necesară pentru a ne proteja de poluare?
"Suntem în fața unui virus pe care îl cunoaștem de la o zi la alta. Sigur că da, orice recomandare pentru prodejarea vieții este bine să fie luată în considerare. Până și experții internaționali recomandă acum protecția!", spune managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.
Măsuri pentru obligativitatea purtării măștii s-au luat în șapte județe din România
În județele Galați, Iași, Vaslui, Suceava, Timișoara, Hunedoara, Maramureș. Situaţiile obligatorii sunt legate de expunerea în spațiile publice, transportul în comun, magazine ori farmacii.
Potrivit autorităților, pe post de mască pot fi folosite și eșarfe, pentru a existe un filtru între atmosferă și aparatul respirator (nas și gură).
Persoanele care nu poartă măşti sau mijloace similare de protecţie pot fi sancţionate de Poliţia Locală sau Poliţia Naţională cu amenzi de la 100 la 500 de lei sau cu avertisment.
Este posibil ca primele măsuri să fie avertismentele, pentru ca oamenii să conştientizeze cât de importantă este protejarea împotriva răspândirii virusului COVID-19 prin toate mijloacele.