Cum știi dacă ai răcit, ai gripă sau ai făcut Covid-19. Simptomele care diferențiază cele trei boli respiratorii
În perioada rece tot mai multe persoane răcesc și de cele mai multe ori simptomele nu sunt identificare corect. Răceala este confundată cu gripa și invers sau cu Covid-19. Iată cum le putem diferenția.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 23 Ianuarie 2024, 14:39 | Actualizat: Marti, 23 Ianuarie 2024, 15:13Există mai multe tipuri de viroze respiratorii, iar cea mai ușoară dintre ele este răceala, care are ca simptome rinoreea, adică nasul care curge, nas înfundat și durere de gât. Iată cum ne dăm seama dacă avem covid, gripă sau răceală.
Pe aceeași temăCovid-19
Virusul nu este sezonier. El are o capacitate de răspândire surprinzător de eficientă prin aerosoli, mai ales când ne refugiem în casă pentru a scăpa de frig. Virusul care circulă în prezent este, de fapt, un amestec de virusuri diferite, cunoscute sub numele de variante, fiecare dintre acestea având potențialul de a eluda parțial imunitatea pe care o persoană a dobândit-o printr-o infecție sau vaccinare anterioară, potrivit theconversation.com.
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate).
Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.
Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recupereaza fara a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezinta o forma grava, cu probleme respiratorii.
Reapariția gripei sezoniere
După o pauză datorată măsurilor de sănătate, virusul gripal, care provoacă gripa sezonieră, a revenit cu aceeași forță. Acesta circulă din nou în diferite variante aparținând tipurilor (tulpinilor) A și B, deși oamenii de știință cred că o tulpină de tip B, linia Yamagata, a dispărut.
Simptome gripale:
- Febra peste 40°C;
- Cefalee (dureri de cap), mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), disfagie (durere in gat);
- Astenie marcata (stare de slabiciune);
- Tuse uscata, rinoree (secretii nazale apoase);
- Frisoane;
O variantă a virusului H1N1 de tip A, diferită de virusurile care au provocat pandemiile din 1918 și 2009, este acum dominantă în America de Nord, unde provoacă o creștere a numărului de internări în spitale, în special în rândul persoanelor în vârstă și al copiilor mici.
Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece tulpina se poate schimba în cadrul aceluiași sezon. Ce ar putea însemna acest lucru? Populația țintă s-ar putea schimba, așa cum s-a întâmplat în sezonul 2018-2019.
Atat COVID-19, cat si gripa au o prezentare similara a bolii. Ambele sunt infectii respiratorii, cu manifestari variate, extreme, de la absenta simptomelor, la forme severe si deces.
De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemanator, pe cale respiratorie, prin contact direct si prin atingerea suprafetelor contaminate. Prin urmare, impun masuri de igiena asemanatoare: spalat frecvent pe maini, tusit in pliul cotului.
Pe aceeași temăRăceala, virozele respiratorii, bronșitele
De asemenea, virusul sincițial respirator (VSR) pare să își reia nivelurile de transmitere de dinaintea pandemiei. Simptomele tipice ale unei răceli includ tuse, rinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (dureri de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este de obicei mai ușoară decât cea care însoțește gripa.
VRS provoacă bronșiolită și pneumonie. Bronșiolita se caracterizează prin obstrucția căilor respiratorii mici, care poate evolua spre respirație șuierătoare.
Practic, toți copiii sunt infectați cu VRS înainte de vârsta de 2 ani, iar infecția cu VRS este una dintre principalele cauze de spitalizare la copiii mici.
VRS afectează grav și persoanele în vârstă și adulții care sunt imunocompromiși sau care au afecțiuni cronice existente. VSR prezintă niveluri ridicate de îmbolnăviri grave, internări în spital și decese în spital la adulți, cifre care sunt comparabile cu cele pentru gripă.
Este adevărat că, deși aceste trei virusuri atrag atenția, circulă și alte virusuri respiratorii mai puțin mediatizate, ceea ce demonstrează un mediu viral divers.
- Până la pandemia de SARS-CoV-2, sezonul virozelor respiratorii avea un început și un sfârșit destul de previzibil, care era determinat de supravegherea virusurilor de-a lungul anilor. Sistemele noastre se străduiau deja să absoarbă această creștere sezonieră a numărului de pacienți. Dar astăzi, imaginea a devenit și mai complexă, odată cu prezența continuă a SARS-CoV-2.
- A doua diferență majoră care nu trebuie trecută cu vederea este capacitatea SARS-CoV-2 de a provoca probleme de sănătate extinse mult dincolo de sistemul respirator. În plus, provoacă consecințe pe termen lung după infectare, cum ar fi sindromul post-COVID (cunoscut și sub numele de COVID lung), care afectează milioane de oameni.