Antena Căutare

Cum arată și cum se simte hipotermia? Medicii de la camera de gardă explică semnele. Iată când trebuie să intervii

Vremea rece aduce pericole mari dacă nu știm cum să ne protejăm de temperaturile scăzute. Iată cum identifici primele semne ale hipotermiei și când trebuie să apelezi la ajutor specializat.

Galerie
Medicii de la camera de gardă explică semnele hipotermiei. | shutterstock.com

Deși poate fi cel mai frecvent asociată cu temperaturile scăzute, experții notează că hipotermia poate apărea și la temperaturi de peste 40 de grade Fahrenheit, adică 4.4 grade Celsius, dacă o persoană se răcește din cauza ploii, de exemplu, a transpirației excesive sau a faptului că este scufundată în apă rece, potrivit CNN.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, așa că este important să știți cum arată și cum se simte hipotermia pentru a evita complicațiile grave.

Citește și: Cea mai bună dietă pentru 2024 susținută de specialiști. Trucurile fără înfometare pe care oricine le poate aplica

Ce efect are hipotermia asupra corpului tău

Articolul continuă după reclamă

Hipotermia apare atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, folosind toată energia pe care corpul a stocat-o pentru a se menține cald.

O temperatură normală a corpului se situează, de obicei, în jurul valorii de 37.0 grade Celsius, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Simptomele încep atunci când temperatura centrală a corpului scade sub 35.0 de grade.

Această dereglare îngreunează funcționarea corectă a sistemului nervos, a inimii și a altor organe, spune Dr. Evelyn Huang, medic de medicină de urgență la Northwestern Memorial Hospital din Chicago.

"În cazul hipotermiei ușoare, se obțin simptome cu care oamenii sunt mai familiarizați", a spus ea. "Aceasta include tremuratul, senzația de oboseală sau de puțină confuzie".

Odată ce temperatura corpului unei persoane scade la aproximativ 31 până la 27 de grade, a început hipotermia moderată.

"Atunci se observă simptome precum somnolența excesivă", a spus Huang. "Ritmul cardiac poate începe să scadă și este posibil chiar să nu mai tremurați".

Citește și: Cum îți dai seama că animalul de companie este răcit. Semenle care îți arată că blănosul suferă din cauza temperaturilor reci

Hipotermia se instalează atunci când temperatura corpului scade sub 35˚C

Simptomele includ pielea albăstruie, pupilele dilatate, pulsul și respirația încetinite, tensiunea arterială scăzută și pierderea cunoștinței.

În cazurile severe, inima unei persoane poate înceta să mai bată și poate necesita resuscitare cardio-respiratorie. În acest moment, spune Huang, ar trebui să fie dusă la un spital cât mai curând posibil.

Citește și: Un trend de slăbit rapid în greutate face ravagii și îi lasă pe oameni fără asigurarea de sănătate. Ce au ajuns oamenii să facă

Când să mergeți la spital și cum să acționezi rapid acasă de la primele simptome

Hipotermia ușoară nu necesită, de obicei, o vizită la spital și poate fi inversată prin odihnă într-un loc cald, îndepărtarea hainelor ude și acoperirea cu o pătură caldă, spune Huang.

"Dacă ești afară și îți spui: "Hei, este foarte frig și tremur puțin", apoi intri în casă și te simți complet normal, nu trebuie să mergi la spital", a spus ea.

Cu toate acestea, dacă aveți confuzie sau probleme de mers sau simțiți că nu sunteți în apele dumneavoastră, ar trebui să mergeți la spital sau să sunați la ambulanță, la 112.

Dacă nu puteți ajunge imediat la un spital, găsiți o cameră caldă sau un adăpost și scoateți orice îmbrăcăminte udă, spune CDC. Încălziți mai întâi centrul corpului - pieptul, gâtul și capul - cu contact piele pe piele, dacă este posibil, sub straturi lejere și uscate. Băuturile calde pot ajuta, de asemenea, la creșterea temperaturii corpului.
Tratamentul în spital

La spital, tratamentul pentru hipotermie poate varia în funcție de temperatura centrală a persoanei. Îmbrăcarea acestora în haine uscate este, de obicei, primul pas.

Personalul spitalului folosește pături de încălzire - perne mari umplute cu aer cald care se extinde peste persoană - precum și lichide calde administrate intravenos.

În cazurile severe se pot face proceduri mai invazive, spune MacNeill.

"Cel mai bun lucru care se poate face este să le punem pe oxigenare cu membrană extracorporală, care constă în a le ocoli circulația și a face să circule sângele printr-un aparat de încălzire pentru a le încălzi temperatura centrală", a spus ea.

Citește și: Ce aliment ne face să îmbătrânim mai repede. Avertismentul unui nutirționist celebru: „E unul singur și este dușmanul tinereții!”

Consecințe pe termen lung

Cea mai gravă consecință a hipotermiei este moartea, spun MacNeill și Huang, de obicei din cauza insuficienței cardiace.

"Cu siguranță poți muri din cauza hipotermiei, deoarece nu te putem reîncălzi", a spus MacNeill. "Ritmul cardiac devine foarte lent sau inima ta se oprește pentru că este pur și simplu prea rece pentru a funcționa".

Din acest motiv, persoanele cu o afecțiune cardiacă diagnosticată ar trebui să rămână în casă atunci când este foarte frig, adaugă Huang.

"Dacă cineva are o inimă care nu este la fel ca o inimă sănătoasă, este mai susceptibil la [leziuni], fie că este vorba de căldură extremă sau de frig extrem", a spus ea. "Ei nu au la fel de multe rezerve pentru a face față la extreme".

Hipotermia severă poate afecta, de asemenea, ficatul și rinichii, potrivit lui MacNeill.

"Rinichii sunt destul de greu afectați de hipotermie. Și asta pentru că vasele de sânge se contractă în jos pentru a încerca să mențină tot fluxul sanguin central", a spus MacNeill. "Când fluxul sanguin se restrânge la rinichi, acest lucru poate fi greu pentru ei".

Citește și: Alimentul care îți ia răceala sau gripa cu mâna. Ce să mănânci ca să te însănătoșești rapid

Persoanele cu risc crescut la hipotermie

Sugarii și adulții mai în vârstă prezintă un risc crescut de hipotermie, spun experții, deoarece le este mai greu să își mențină temperatura centrală a corpului și au tendința de a produce mai puțină căldură corporală.

Adulții în vârstă cu demență sau cu boala Alzheimer sunt deosebit de susceptibili la hipotermie moderată până la severă, deoarece este posibil să nu fie capabili să evalueze dacă se simt rău sau dacă au nevoie de asistență medicală.

Aproximativ 1 din 4 persoane care suferă de demență trăiesc singure, potrivit CDC. Dacă aveți prieteni sau vecini cu vârsta peste 65 de ani, verificați-i frecvent când este frig pentru a vă asigura că locuințele lor sunt încălzite corespunzător - între 68 și 70 de grade.

În mod similar, este dificil de diagnosticat copiii mici cu hipotermie, spune MacNeill, deoarece este posibil ca aceștia să nu fie capabili să vorbească pentru ei înșiși.

Citește și: Cum să oprești tusea instant cu un singur condiment. Lidia Fecioru îl recomandă și se află în orice bucătărie

De ce sforăi mai mult în timpul iernii. Trucul de 30 de secunde care te ajută să scapi de apnee... (P) Suplimente alimentare: de ce vitamine și minerale avem nevoie pentru un stil de viață sănătos?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x