Izvorul Tămăduirii 2023: tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 21 aprilie, la sărbătoarea de azi
Izvorul Tămăduirii se sărbătorește pe 21 aprilie în 2023. Este ultima zi de vineri din Săptămâna Luminată și la originea sărbătorii se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Sărbătoarea de azi este marcată cu o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții. Se citește acatistul Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu și nu ai voie să faci anumite lucruri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Aprilie 2023, 18:49 | Actualizat: Joi, 20 Aprilie 2023, 19:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit tradiției, la baza acestei sărbători se află o minune. Un orb și-a recăpătat văzul după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui lor.
Pe aceeași temăCe semnifică Izvorul Tămăduirii
Orbul a ajuns la izvor datorită împăratului Leon, care a împlinit descoperirea făcută de Maica Domnului: ”Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adând în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Mai târziu, împăratul Leon a ridicat pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”. Aici primește vindecare și împăratul Justinian, care ridică o biserică și mai mare pe locul acela.
Izvorul Tămăduirii 2023: tradiții, superstiții și obiceiuri pe 21 aprilie
În 2023, această sărbătoare, Izvorul Tămăduirii, este celebrată pe 21 aprilie. În România, ziua este marcată de o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri.
În ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii, care este închinată Maicii Domnului, în biserică se oficiază Sfânta Liturghie și se face sfințirea apei. După slujbă, aceasta se mai numește și aghiasmă mică.
Se spune că dacă o bei, o să te protejeze de rele și boli. În unele zone, la sărbătoarea de azi, preoții merg pe la fântâni și izvoare și le sfințesc. De asemenea, casele și oamenii sunt sfințite cu aghiasmă pe 21 aprilie 2023 și citesc Acatistul Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu.
Pe aceeași temăO altă tradiție populară la sărbătoarea de azi este înfrățitul. Aceasta se respectă și în familie, pe când obiceiul jurământului este doar pentru prietenii tineri.
Din bătrâni se spune că fântânile sfințite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele în care nu plouă. Pe 21 aprilie 2023, există și o datină mai bizară: se crede că nu mai ai multe zile de trăit dacă lași un vas cu apă și găsești pământ pe fundul lui.
La sate, vitele și grădinile sunt stropite cu aghiasmă de Izvorul Tămăduirii 2023. În unele zone, tinerii își fac jurăminte în care își promit că vor fi alături la bine și la rău.
De ce e bine să ai agheasmă în casă
Conform oamenilor bisericii, fiecare creștin trebuie să țină în casă o sticlă cu aghiasmă. Aceasta trebuie consumată în fiecare dimineață, însă există și două interdicții. Nu e bine să o bea femeile când sunt la menstruație, dar nici cuplurile care păcătuiesc trupești.
Izvorul Tămăduirii 2023: Ce nu ai voie să faci la sărbătoarea de azi
La sărbătoarea de azi, 21 aprilie 2023, e interzis să faci mai multe lucruri. Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul.
Nu e bine să speli, să calci sau că coși, mai ales haine. Se crede că lucrul nu se va termina niciodată dacă încalci aceste reguli.
Pe aceeași temăCe se dă de pomană de Izvorul Tămăduirii
În Izvorul Tămăduirii se dă și de pomană. Gospodinele împart alimente și băuturi, precum pâine, colaci, miere, vin ori apă drept mulțumire pentru darul tămăduirii și al vieții.
Indiferent de bucatele alese, pomana trebuie făcută din inima și cu drag, sinceritate. Se spune că aceasta nu este primită dacă este oferită doar pentru a te achita de o obligație, ci trebuie făcută cu gândul la binele celorlalți și la împăcarea cu Dumnezeu. De Izvorul Tămăduirii, pomana este un gest de generozitate și milostenie.
Unde se găsesc izvoare tămăduitoare în România
În România există mai multe izvoare tămăduitoare. Unul dintre acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova. Potrivit tradiției, episcopul sirian a adus icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în acest loc și a cerut iertare Fecioarei Maria pentru că a luat icoana din locul în care se afla. A doua zi, în locul în care s-a rugat, a apărut un izvor tămăduitor.
Un altul se găsește la Mănăstirea Dervent și ar fi apărut din locul în care Apostolul Andrei a împuns piatra cu toiagul. Și la Mănăstirea Horaicioara, din județul Neamț, se află un alt izvor tămăduitor. Ar fi fost descoperit în urmă cu un secol.
Acatistul Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu
Ascultă în clipul de mai jos acatistul de Izvorul Tămădurii:
”Rugăciunile începătoare, obligatorii:
În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi........