Legea despre care trebuie să știe toți proprietarii de locuințe. Ce se întâmplă și când se aplică modificările
Apar noi vești pentru toți proprietarii români de locuințe. Legea care se aplică pentru toată lumea va suferi modificări cât de curând. Locatarii pot fi verificați în bazele de date dacă respectă sau nu noua prevedere legată de asigurarea obligatorie a locuinței.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 18 Octombrie 2023, 16:19 | Actualizat: Miercuri, 18 Octombrie 2023, 18:34Polița de asigurare obligatorie pentru locuințe are rolul de a te proteja din punct de vedere financiar în cazul în care există riscul unui cutremur, a unei inundații sau a unei alunecări de teren. În funcție de structura clădirii există două tipuri de polițe pe care proprietarii le pot încheia cu diferite companii de asigurări în funcție de preferințe.
Statul își dorește ca numărul de locuințe asigurate să crească, astfel că Senatul a decis conform legii 243/2013 obligativitatea existenței unei polițe de asigurare a locuinței pentru fiecare proprietar din România.
Pe aceeași temăPentru ca această creștere să aibă loc, statul a încercat de nenumărate ori să ajungă la o metodă prin care acest lucru să poate fi posibil, însă nu s-a ajuns la un rezultat tocmai dorit. În momentul de față, există noi propuneri și schimbări prin care se poate obține creșterea semnificativă a numărului de polițe emise.
Ce modificări ale legii apar pentru proprietarii de locuințe
Conform legii nr.115/2023 polița de asigurare a locuinței rămâne obligatorie în continuare, însă statul face noi schimbări pentru ca numărul acestor polițe să crească, propuneri care de data aceasta par mai convingătoare ca niciodată pentru români.
În acest sens se dorește digitalizarea metodelor de verificare a cetățenilor care au încheiat o astfel de poliță, dar și a celor care nu au făcut-o. Fiind o lege obligatorie, toți proprietarii care nu au intrat încă în posesia unei astfel de polițe pot fi amendați.
Legea se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, iar amenda aplicată poate fi cuprinsă între suma de 100 și 500 de lei.
O altă modificare care va intra în vigoare în mai puțin de o lună face referire la metoda de plată a polițelor de asigurare. În prezent plata unei astfel de polițe se poate face în euro, iar prețul diferă în funcție de structura clădirii asigurate. Această modificare presupune ca plata să se efectueze începând cu 11 noiembrie în lei.
Pe aceeași temăPe lângă modificarea care vizează moneda cu care se efectuează plata poliței de asigurare a locuinței, există schimbări și în privința tarifelor. Astfel că va exista o majorare de aproximativ 30% a prețurilor pentru aceste polițe de asigurare.
În cazul unei polițe de asigurare a locuinței de tip A prețul curent este în valoare de 20 de euro, mai exact de aproximativ 100 de lei. Începând cu luna următoare, pe data de 11 a lunii, prețul va ajunge la suma de 130 de lei.
În cazul unei polițe de asigurare a locuinței de tip B prețul curent este în valoare de 10 euro, iar începând cu luna noiembrie va fi de 50 de lei.
Pe aceeași temăO altă modificare care apare este legată de înscrierea în Cartea Funciară. Mai exact, din 11 noiembrie, toți proprietarii români de locuințe vor putea să își înscrie proprietatea în Cartea Funciară doar dacă prezintă asigurarea imobilului sub forma unei polițe în acest sens.
Legea care îi vizează pe toți proprietarii de locuințe a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 mai 2023 și urmează să intre în vigoare în mai puțin de o lună.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro