Antena

Pregătirea înainte de spovedanie. Ce trebuie să faci ca să fii gata de Sfânta Taină

Deși Sfânta Taină a Spovedaniei poate fi săvârșită oricând pe parcursul anului, mulți credincioși aleg să își mărturisească păcatele în ultima săptămână din postul Paștelui, cunoscută drept Săptămâna Patimilor. Iată ce pași trebuie să urmezi în pregătirea pentru spovedanie.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Aprilie 2023, 17:25 | Actualizat: Marti, 11 Aprilie 2023, 14:43
Galerie de imagini
Pregătirea înainte de spovedanie. Pașii pe care trebuie să îi urmeze credincioșii pentru a fi gata de Sfânta Taină
Antena 1

Sfintele Sărbători de Paște 2023 sunt întâmpinate cu pregătiri ample și multă emoție. Fie că este vorba de curățenia generală din case sau de pregătirea preparatelor alese, credincioșii nu trec de această sărbătoare fără să își curețe și sufletul. Spovedania este taina religioasă prin care oamenii își pot destăinui păcatele în fața duhovnicului, fără să se rușineze sau pur și simplu, se eliberează de gândurile și grijile care îi macină.

Deși aceasta se poate realiza ori de câte ori simț nevoia, cei mai mulți aleg să o săvârșească în Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui cunoscută și drept Sătpmâna Patimilor. Pe lângă alegerea duhovnicului, mai marii Bisericii spun că un alt pas extrem de importat îl reprezintă și pregătirea înainte pentru spovedanie. Iată ce trebuie să faci ca să fii gata de Sfanta Taină.

Cum te pregătești înainte de spovedanie. Ce trebuie să știi despre Sfânta Taină

„Spovedania este destainuirea rostita a faptelor, si cuvintelor, si gandurilor viclene, facuta de buna voie, cu frangerea inimii, cu osandire de sine, limpede, fara rusine, cu hotarare, catre un duhovnic randuit canonic”, spune Sfantul Nicodim Aghioritul, tratand despre Taina Sfintei Spovedanii, in cartea sa Indrumar de marturisire.

Fie că mergi la spovedit pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ceea ce ai sau pentru a-ți elibera sufeltul de greutățile vieții cotidiene, pregătirea pentru spovedanie conține mai mulți pași importanți, ce trebuie urmați.

Pe aceeași temă

Potrivit ortodoxia.me, fețele bisericești îi sfătuiesc pe enoriașii sa treacă printr-un „examen al constiintei”, cu câteva zile înainte, în pregătirea pentru spovedanie. De asemenea, aceștia pot citi pacatele din ghidul de Spovedanie, iar pe cele pe care știu că le-au săvârșit să le noteze pe o hartie pentru a nu le uita.

În ziua în care se merge la Spovedanie, este bine să citească rugăciuni înainte de Sfânta Taină. Un alt detaliu extrem de important este că spovedania nu trebuie facută formal. Pentru a avea efectul, mărturisea păcatelor în fața lui Dumnezeu trebuie făcută cu asumare și căință.

Te poti spovedi daca nu ai ținut post? Ce spun preoții

Aceeași sursă mai transmite că, în Biserica Ortodoxă Română, oamenii se pot spovedi începând cu vârsta de șapte ani. În mod normal, creștinii se spovedesc la duhovnicul de la parohia de care aparțin, însă preotul nu poate fi impus, așa că îl pot alege după bunul plac.

Deși credința populară spune că spovedania nu poate fi făcută fără post, fețele bisericești o contrazic. Chiar dacă sunt oameni care țin tot postul, de 48 de zile, în timp ce alții țin post doar în Săptămâna Patimilor și miercurea și vinerea, acesta nu este obligatoriu dacă nu veți merge apoi și la Sfânta Împărtășanie.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Rugăciunea puternică pe care să o rostești înainte de spovedanie. Îți va elibera sufletul

De asemenea, rugăciunea are rol foarte important pentru pregatirea înainte de spovedanie. Ne ajută să fim sinceri cu noi înșine, dar mai ales, facilitează comunicarea cu duhovnicul în fața căruia urmează să ne ușurăm sufletul de greutăți, potrivit doxologia.ro.

Iată ce rugăciune este bine să rostești înainte de Sfânta Taină pentru a avea parte de bunăstare sufletească

„Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele. Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul. Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească.

Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat. Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește. Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la alt tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin.

Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta. Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin” (Starețul Gheorghe Zăvorâtul din Zadonsk, Îndrumar pentru spovedanie, editura Sophia, pp. 60-61)

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
paste 2023 postul pastelui spovedanie rugaciune
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a devenit călău, a fost arestat preventiv
Citește și
Cu cine a petrecut Cătălin Bordea primul Paște după divorț: „Nu am mai fost de 12 ani”. Gestul...
Când se poate spăla după Paște. Doar în trei zile sunt permise activitățile casnice, în...
Motivul pentru care lumânarea de Înviere nu se aruncă. Ce trebuie să faci cu ea când ai ajuns acasă...
Rezultate Loto tragerile de Paște 15 aprilie 2023. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc,...
Video recomandate
Video
Citește și
Gnocchi alla Sorrentina. Rețetă din bucătăria italiană Catine.ro
Halil Ibrahim Ceyhan este pregătit să-și continuie cariera profesională. Actorul va călători în America Happy Channel
FOTO. Locul din România despre care CNN spune: „vă face să vă pierdeți mințile” Libertatea.ro
Una dintre facultățile la modă în ultimii ani, la care concurența este uriașă, desființată de o... Ziare.com
Ce studii are unica fiică a lui Miodrag Belodedici! Zandalee este de o frumuseţe răpitoare AntenaSport
Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia a Spaniei sărbătoresc 20 de ani de căsnicie. Ce imagini de colecție au... Elle
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei!... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești HelloTaste.ro
Gaura covrigului e doar o iluzie. Numărul uriaș de calorii al produselor din patiserii Antena3.ro
Cât de mult trăiesc câinii. Rasele care au cea mai lungă durată de viață useit
Horoscopul zilei de 26 mai 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO: Vânzătorii de pantofi au călcat strâmb. Raid ANPC: amenzi de peste 800.000 de lei Wall-Street
Jennifer Lopez, reacție dură în urma speculațiilor legate de divorț. Răspunsul tranșant al vedetei Kudika
Horoscopul banilor 27 mai- 2 iunie cu Remus Ionescu. 3 zile de bani pentru această zodie! Playtech
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Ar fi cerut sute... Redactia.ro
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo... Observator
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român ProSport
Nu e caricatură! Cum arată Kate Middleton în portretul „REGAL”. Prințesa a rămas fără cuvinte! Gandul
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO CanCan
Ar trebui să-ți faci copilul să-și ceară iertare? La ce concluzii au ajuns specialiștii în parenting DeParinti
Cine este Pattie Mallette, mama susținătoare a lui Justin Bieber. Relația ei cu Hailey, soția cântărețului ZUTV
De unde provine petrolul, de fapt. Mulți cred că s-a format din dinozauri, dar adevărul e altul UseIT
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase Hello Taste