Antena

Rugăciunea din Ajunul Crăciunului pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Ce să rostești pe 24 decembrie

Crăciunul este una dintre cele mai importante și speciale sărbători. Pentru a cinsti cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, mulți enoriași aleg să rostească o rugăciune în Ajunul Crăciunului și în cele două zile magice de 25 și 26 decembrie. În rândurile următoare veți găsi mai multe rugăciuni care sunt mai puternice dacă sunt citite pe 24 decembrie și de Crăciun.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 21 Decembrie 2022, 12:02 | Actualizat: Miercuri, 21 Decembrie 2022, 18:52
Galerie de imagini
Crăciunul este una dintre cele mai importante și speciale sărbători. Pentru a cinsti cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, mulți enoriași aleg să rostească o rugăciune în Ajunul Crăciunului și în cele două zile magice de 25 și 26 decembrie. În rândurile următoare veți găsi mai multe rugăciuni care sunt mai puternice dacă sunt citite pe 24 decembrie și de Crăciun
Shutterstock.com

Ajunul Crăciunului este ziua dinaintea Crăciunului, sărbătoarea care comemorează Nașterea lui Iisus Hristos. În cultura occidentală, Ajunul e celebrat pe 24 decembrie.

În această zi, fiecare preot vestește Nașterea Domnului în parohia lui. În funcție de mărimea acesteia, preotul poate începe să umble cu icoana mai devreme sau mai târziu în cursul zilei de 24 decembrie.

În lăcașele de cult, în Ajunul Craciunului se citesc "Ceasurile Împărătești" și se ține Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, când sunt rânduite spre citire mai multe profeții din Vechiul Testament privind Nașterea Domnului.

Dacă Ajunul Craciunului cade într-o zi de sâmbătă sau dumnică, cum se întâmplă în 2022, ”Ceasurile Împărătești” se citesc in vinerea dinainte, aceasta zi devenind "zi aliturgică", adică zi în care nu se săvârșeste Sfânta Liturghie".

Pe aceeași temă

Ziua de 24 decembrie, adică Ajunul Crăciunului, marchează și ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului.

Este cea mai aspră zi din acest post. Astfel, în Ajunul Craciunului, fiecare credincios ajunează dupa putere, până la Ceasul al IX-lea (ora 15.00), fără să mănânce. În unele zone, enoriașii ajunează până mai tarziu și așteaptă răsăritul luceafărului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.

Mai târziu, ei rostesc rugăciunea din Ajunul Crăciunului, în timp ce îi au alături pe cei dragi.

Rugăciunea din Ajunul Crăciunului pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Ce să rostești pe 24 decembrie

Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2022, este o zi în care credincioșii spun rugăciuni pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Iată câteva exemple în rândurile de mai jos:

„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite.Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.

Recomandari A1

Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”

Pe aceeași temă

Rugăciuni de Crăciun 2022. Ce să rostești pe 25 și 26 decembrie

În fiecare an bisericile creștin-ortodoxe din toată lumea țin slujbe speciale cu ocazia Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Multe dintre ele sunt difuzate și la televizor pentru cei care nu au posibilitatea să fie prezenți fizic în lăcașele de cult.

Dincolo de rugăciunile spune în biserici, enoriașii pot intra în contact direct cu divinitatea prin intermediul următoarelor cuvântări:

1. „Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie. Cel ce din veci Te-ai născut din Tatăl şi la plinirea vremii Te-ai întrupat de la Duhul Sfânt şi Te-ai născut cu trup din Sfânta Fecioară Maria ca să ne mântuieşti din robia păcatului, pace lumii Tale dăruieşte şi ne izbăveşte pe noi de toate ispitele şi necazurile, ca să cântăm Ţie cu uşurinţă aşa: Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce cu trupul în peşteră Te-ai născut, miluieşte-ne!”

Pe aceeași temă

2. ”Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hris­toase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai pri­mit moarte pe cruce pentru mântuirea noas­tră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti sme­rita mea nevoinţă şi această mică rugăciune pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre fo­losul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl pu­tem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.

De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un doctor priceput, pre­cum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta Te rog, îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i sufe­rinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi e de folos să ducă mai departe cru­cea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră.

Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de po­căinţă şi de mulţumire, ca să se învredni­cească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele". Amin!”

Rugăciunea care se citește la masa de Crăciun

Unele rugăciuni pot fi spuse in cuvinte, iar altele sub formă de psalmi. Prima rugăciune de laudă pentru Nașterea lui Iisus Hristos a venit chiar de la mama Lui, Maria, în așteptarea nașterii și sună cam așa:

”Sufletul meu mărește pe Domnul, și mi se bucură duhul în Dumnezeu, mântuitorul meu, pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, pentru că Cel Atot Puternic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este Sfânt, și îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu brațul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, și a înălțat pe cei smeriți. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăți, și pe cei bogați i-a scos afară cu mâinile goale. A venit în ajutorul robului său Israel, căci Și-a adus aminte de îndurarea Sa, cum făgăduise părinților noștri, față de Avram și sămânța lui în veac (Luca 1:46-55).”

Whatsapp LinkedIn
ajunul craciunului craciun rugaciune
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie: "Am venit acum 3 zile"
Citește și
Concurenții au petrecut Ajunul Crăciunului în casa Mireasa
Ajunul Crăciunului. Semnificația acestei zile pentru credincioși
Rețeta Scutecele Domnului sau Turte de Crăciun. Rețeta Pelincile Domnului
Vedete născute de Crăciun sau în Ajunul Crăciunului. Ce staruri au venit pe lume în preajma acestei...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Mai multe