Antena

Un cuplu originar din Sri Lanka trăiește o viață de vis în Pitești. Cum s-au îndrăgostit cei doi de România: „Oamenii sunt...”

În ultimul timp, tot mai mulți străini sunt atrași de România. Aceștia își construiesc de la zero o viață liniștită. Un cuplu din Sri Lanka și-a împărtășit povestea.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 Iunie 2024, 17:23 | Actualizat: Joi, 20 Iunie 2024, 17:23
Galerie de imagini
Un cuplu din Sri Lanka și-a cosntruit o nouă viață în România
Shutterstock

Fie că vin la studii, fie că aspiră la o viață mai bună decât în țara de origine, străinii care ajung în România se îndrăgostes iremediabil de această țară.

La fel a pățit și un cuplu din Sri Lanka, care s-a stabilit în urmă cu un an jumate la Pitești. Ce i-a făcut să-și părăsească căminul pentru a se stabili în străinătate?

Pe aceeași temă

Un cuplu originar din Sri Lanka trăiește o viață de vis în Pitești. Care este povestea lor

Rajiv Emmanuel Devadowson are 39 de ani, iar soția sa, Sandareka (Sandy) De Silva, are 35 de ani. Ei s-au căsătorit în urmă cu aproape trei ani.

Cei doi au venit la studii în urmă cu un an și jumătate, în Pitești, încurajați fiind să facă acest pas de către niște români cu care s-au împrietenit pe când aceștia vizitau Sri Lanka.

Deși aveau deja un loc de muncă stabil în țara de origine, lucrând în domeniul bancar, criza economică și problemele sociale i-au făcut să vină în România.

„Am auzit de România prin intermediul prietenei mele, Ioana. Ne cunoaștem de aproape opt ani, după ce a vizitat de mai multe ori Sri Lanka. A văzut că viața devine un pic mai dificilă și ne-a îndrumat să venim în România pentru că viața este mai bună.

Pe aceeași temă

A văzut cât de mult muncim și ne-a zis că putem duce o viață mai bună și putem câștiga mai mult în România”, mărturisește Sandy.

Conform unei surse, la recomandarea Ioanei, Sandy și soțul ei au ajuns în Pitești, unde s-au înscris în Programul pregătitor de limbă română de la Centrul Universitar Pitești. După absolvire, Rajiv a început să studieze Informatică, iar Sandy urmează cursuri în domeniul Științelor Educației.

„Ne-am asumat riscul. Nu am știut ce loc de muncă o să găsesc și în cât timp și mi-am luat chitara cu mine. Am zis că până găsesc un loc de muncă voi cânta la chitară pe stradă pentru a trăi”, completează Rajiv.

Recomandari A1

Bărbatul obișnuia să cânte într-o trupă rock înainte de a pleca din țara de origine. Acesta nu și-a uitat pasiune și speră să încânte și publicul din țara de adopție.

Pe aceeași temă

Deși a fost o schimbare majoră în viața lor și au întâmpinat dificultăți, cei doi s-au acomodat, primind sprijinul prietenilor români.

Pentru a învăța mai repede și mai bine limba română, au decis să se angajeze la o editură din județul Argeș. Acolo au avut ocazia să exerseze zilnic limba vorbită și să pună în practică elementele de gramatică asimilate.

„Românii sunt foarte politicoși, te ajută foarte mult. Nu am avut probleme aici. Le mulțumim acestora pentru sprijinul și suportul necondiționat”, au spus cei doi.

În ciuda faptului că limba română este printre cele mai dificile limbi, Rajiv și Sandy s-au descurcat excelent. Ei au pus totul pe seama profesorilor dedicați, care le-au ofeerit răbdarea necesară.

Pe aceeași temă

„Modul în care profesorii din anul pregătitor predau este foarte bun. Ne-a ajutat enorm. Limba română e destul de grea, dar am început să o înțelegem. Nu este deloc asemănătoare cu a noastră”, au declarat ei.

Potrivit sursei menționate anterior, Rajiv lucrează în prezent ca interpret lingvistic pentru Serviciul de Imigrări la Timișoara, iar Sandy este implicată activ în proiecte de voluntariat în cadrul Universității.

Rajiv traduce în română sau în engleză din sinhala și tamil, limbile oficiale ale țării sale de origine.

Cei doi sunt hotărâți să-și construiască o viață în România și mărturisesc că se vor duce în Sri Lanka doar în vizită: „O să mergem doar în vizită în Sri Lanka, nu o să ne mai întoarcem. De aceea ne-am apucat să învățăm limba română.”

Pe aceeași temă

Problemele cu care se confruntă societatea din Sri Lanka și stilul de viață le-au făcut decizia mult mai ușoară.

„În România sunt acum aproximativ 15.000 de persoane din Sri Lanka. Viața aici este mult mai bună. Oamenii sunt cumsecade, nu sunt lupte, conflicte, nimic împotriva culorii pielii”, mai precizează bărbatul.

Whatsapp LinkedIn
sri lanka pitești timișoara rajiv emmanuel devadowson sandareka (sandy) de silva imigrări
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Fabrica unde se produce zahărul 100% românesc. 500 de fermieri din ţară contribuie la producţia impresionantă
Videoclipul zilei
Citește și
Muncitorii din Sri Lanka fac volane de lux la Oradea
Muncitori din Sri Lanka, soluții de relocare. Ce asigurări le-a oferit ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Vei fi surprins, au și tichete de masă! Ce salariu vor primi muncitorii din Sri Lanka care au fost...
Abandonați în Botoșani, muncitorii din Sri Lanka au fost angajați la o firmă din Cluj
Video recomandate
Video
Citește și