Zile libere 2019. Ce sunt rusaliile, ielele, șoimanele sau zânele
Rusalii 2019. Ce sunt rusaliile, ielele, soimanele sau zanele. Denumiri sub care sunt cunoscute rusaliile in toate zonele din Romania
Publicat: Sambata, 15 Iunie 2019, 09:04 | Actualizat: Sambata, 15 Iunie 2019, 09:04Despre Rusaliile, ielele, sânzienele, șoimanele, zânele, zânioare, dânsele, milostivel și alte denumiri pe care acestea le poartă, țăranii știu din bătrâni că aceste sunt făpturi mistice puternice de care trebuie să se teamă. Pentru a li se arăta respectul, acestea sunt sărbătorile la 10 zile după Înălțarea Domnului.
Nimeni nu știe exact câte sunt sau de unde provin acestea, cert este că țăranii se tem de ele, spunându-se că frumusețea lor este egală cu furia care poat năvăli asupra celor care le privesc sau le deranjează. Ielele pot fi găsite în cele mai neumblate locuri, poieni, luminișuri, dansând până la epuizare în hore, cu haine albe și transparente, cu sânii goi și clopoței la glezne. Se spune că în noaptea de Rusalii, Sânzienele se scaldă goale în izvoare iar cine le va privi va fi pedepsit cu „luarea minților”.
Se crede că cei mai aspru pedepsiți vor fi cei care nu le respectă zilele, acestea încep în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh și ține până lunea din a doua zi de după Rusalii. Pociți vor fi și cei care le vorbesc urât sau le aud cântecul , dar și cei care le râspund la întrebările lor. Până în seara de 28 mai toți trebuie să să ferească de puterea și de furia Ielelor care după aceste zile vor pleca și se vor mai întoarce abia anul următor la 50 de zile după Sfintele Paști.
De Rusalii, oamenii respectă și se tem de furia ielelor, șoimanele, sânzienele, sau sub alte denumiri prin care mai sunt cunoscute în popor, deoarece se crede că sub forma unor vârtejuri puternice acestea pot ridica orice obiect, vită sau om în aer. Dar nu numai oamenii sunt amenințați, ci și recoletele, gospodăriile.