Antena

Un expert susține că România nu e lovită de ciclonul Ashley, ci un alt fenomen a pus stăpânire pe țara noastră. Despre ce e vorba

Conferențiar Lucian Sfîcă susține că România nu va fi lovită de ciclonul Ashley, așa cum au anunțat autoritățile. Ministerul Mediului a afirmat chiar că fenomenul ”va mătura” țara noastră, de la vest la est. De asemenea, și ANM a anunțat furtuni severe.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Septembrie 2024, 12:02 | Actualizat: Luni, 30 Septembrie 2024, 12:48
Galerie de imagini
Conferențiar Lucian Sfîcă susține că România nu va fi lovită de ciclonul Ashley, așa cum au anunțat autoritățile. Ministerul Mediului a afirmat chiar că fenomenul ”va mătura” țara noastră, de la vest la est. De asemenea, și ANM a anunțat furtuni severe.
Shutterstock.com

„Ciclonul #Ashley va mătura #România de la vest la est. Am mare încredere în cei care sunt pe poziții. Incep ziua cu Brașov, unde ne așteptăm și la 70 l/mp. Voi încerca să ajung în cât mai multe zone în care colegii mei lucrează”, a spus ministrul Mediului pe Facebook.

Directorul ANM, Florentina a afirmat că urmează o furtună severă în România și așa s-a ajuns la numele Ashley. La finalul săptămânii trecute, ea declara că nu s-a format încă ciclonul cu acest nume.

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă.

Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley”, a declarat Florinela Georgescu, potrivit Digi24.

Pe aceeași temă

Un climatolog spune că ciclonul Ashley nu exista, de fapt

„La o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică.

Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră”, spune climatologul, conform Newsweek.

Acesta a subliniat că România se va confrunta cu ploi foarte puternice: „Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Pe aceeași temă

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni. Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate”.

Meteorologul afirmă că nici vântul nu bate cu viteze record: „Pentru regiunea de est a țării, mai ales în ziua de luni, vitezele mari ale vântului ar putea reprezenta deopotrivă un element clar de risc meteorologic, dar maxime de 60-70 km/h nu reprezintă ceva nemaiîntâlnit în episoade de vreme de acest fel”.

Recomandari A1

Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate, majoritatea din judeţul Galaţi

Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate, majoritatea din judeţul Galaţi, ca urmare a vremii nefavorabile, anunţă luni dimineaţă IGSU., care precizează că au fost necesare intervenţii în 116 localităţi din 29 judeţe, din cauza efectelor ploiilor abundente şi vântului. 14 autovehicule şi 2 imobile au fost avariate de copacii căzuţi..11 persoane blocate pe un drum forestier din Covasna au fost salvate. Circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite.

”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bărila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Iilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, vrancea şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, transmite IGSU.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Majoritatea provin din judeţul Galaţi, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în judeţul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Braşov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeş (localitatea Lereşti) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

Totodată, circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

Whatsapp LinkedIn
meteorolog romania ploaie ciclon
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Fechet, după ce toată România a fost sub coduri: "Am trecut cu bine acest ciclon. Prognoza ANM părea mai gravă decât ce s-a întâmplat în realitate"
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 7 decembrie 2022. Prognoza Meteo de la ANM: Un val tropical traversează România
Meteorologul Observator, despre cum va fi vremea în perioada următoare, dar și când vom scăpa de ploi
Vreme la extreme în România. Simona Căpșună, meteorolog Observator, ne spune la ce să ne așteptăm...
Anunț neașteptat al meteorologilor pentru 2020. Ce fel de iarnă vom avea în noul an: "Vin perioade de ger"
Video recomandate
Video
Citește și