Un bărbat din Iași a primit trei ani și patru luni de închisoare pentru că a mâncat o ciorbă rădăuțeană. Cum a fost posibil
Un bărbat din Iași va plăti cu libertatea o ciorbă rădăuțeană. Aflat în arest la domiciliu, acesta nu s-a putut abține și a mers la vecinul său la masă. Spre ghinionul lui, ieșeanul a fost căutat de polițiști până să termine din farfurie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 07 Iunie 2024, 11:29 | Actualizat: Vineri, 07 Iunie 2024, 12:35Originar din Costuleni, Ionuț Ionașcu, în vârstă de 39 de ani, a fost trimis în judecată în august 2021 pentru furt calificat. Procesul a început cu bărbatul în stare de arest preventiv. Însă, în decembrie, judecătorul de cameră preliminară a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost prelungită ulterior în mai multe rânduri, ultima oară pe 8 martie 2022, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Pe aceeași temăA plecat din arest ca să mănânce o ciorbă rădăuțeană
Într-o zi, bărbatul din Iași ar fi sunat-o pe mama unui prieten, întrebând-o ce face de mâncare. Aceasta i-a răspuns că pregătește o ciorbă rădăuțeană, iar lui i s-a făcut o asemenea poftă încât nu s-a mai putut abține și a plecat, alături de concubina sa, după un castron cu ciorbă, transmite sursa citată.
Pe când tocmai terminau masa, Ionuț Ionașcu a fost sunat de un vecin, care l-a anunțat că îl caută polițiștii, veniți să vadă dacă respectă măsura arestului la domiciliu. Când s-a întors acasă, s-a întâlnit cu autoritățile, care i-au întocmit dosar penal pentru evadare. Arestul la domiciliu este, legal, o formă de detenție, iar părăsirea locuinței este considerată evadare.
Pofta de ciorbă rădăuțeană i-a adus un an în plus de închisoare cu executare
Ionuț Ionașcu le-a spus anchetatorilor că în ziua respectivă ar fi fost sunat de mătușa sa, care i-a spus că se simte rău. Din acest motiv, s-a deplasat la ea. Audiată, mătușa a negat că ar fi avut vreo problemă. Ulterior, bărbatul și-a recunoscut fapta, așa cum fusese consemnată de procurori.
Codul Penal pedepsește evadarea din închisoare pe un termen cuprins între șase luni și trei ani. Ionuț Ionașcu și-a recunoscut fapta, așa că magistrații Judecătoriei s-au arătat relativ îngăduitori. Totuși, ei au ținut cont și de antecedentele penale ale lui Ionuț Ionașcu, precum și faptul că, până la 39 de ani, nu se preocupase să își creeze un statut care să-i permită să se integreze social.
Bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru furt calificat. Judecătorii i-au mai dat o pedeapsă de un an de închisoare pentru evadare, ieșeanul urmând să execute pedeapsa finală rezultantă de trei ani și patru luni de închisoare, în regim de detenție. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel, notează ziaruldeiasi.ro.
Pe aceeași temă