- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De la drapelul cu care se identifică – unul dintre cele mai vechi steaguri naționale din întreaga lume, și până la impunerea unei discreții extreme în privința săruturilor, îmbrățișărilor și altor gesturi de afecțiune în public, dar și a unor reguli bizarre, Sri Lanka ascunde câteva curiozități uimitoare. Concurenții „Asia Express” s-ar putea confrunta cu unele dintre acestea în cel de-al doilea sezon, ce va începe în curând, la Antena 1.
Nouă cupluri de vedete din România vor porni în aventura vieții lor, în curând, la Antena 1, în cel de-al doilea sezon „Asia Express", iar spre deosebire de anul trecut, vedetele care vor lupta pentru marele premiul vor avea de un nou itinerariu: peste 4000 de kilometri prin Sri Lanka și India.
Alături de concurenți și de Gina Pistol se vor afla, în acest al doilea sezon, în calitate de povestitori, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu.
Iată câteva curiozități despre Sri Lanka și câteva reguli bizare din această țară:
1. Sri Lanka, supranumită „perla Oceanului Indian” și „lacrima Indiei”
Mica țară insulară este supranumită „perla Oceanului Indian”, probabil datorită frumuseții naturii și biodiversității extraordinare, precum și pentru pietrele prețioase. Deoarece are formă de lacrimă și se află în apropiere de India, Sri Lanka mai este numită și „lacrima Indiei”.
2. Sri Lanka este „casa” scorțișoarei
Dincolo de faptul că este o țară care produce cantități uriașe de ceai, Sri Lanka este cunoscută pentru scorțișoară – un ingredient indispensabil în bucătăria autohtonă.
3. Sri Lanka are unul dintre cele mai vechi steaguri din lume
Drapelul național al acestei țări, pe care apare un leu, este considerat a fi unul dintre cele mai vechi steaguri din lume, datând din anul 162 Înainte de Hristos. În plus, acesta ar fi singurul steag din lume care simbolizează mai multe religii – budismul, prin intermediul frunzelor, hinduismul, prin culoarea orange, și islamul, prin culoarea verde.
4. Oamenii din Sri Lanka îi aprobă pe ceilalți mișcând capul de la stânga la dreapta
În cele mai multe culturi, oamenii îi dezaprobă pe cei din jur mișcând capul de la stânga la dreapta. În Sri Lanka, regula este invers – mișcarea capului de la stânga la dreapta înseamnă aprobare.
5. Discreție impusă în privința săruturilor și altor gesturi de afecțiune în public
În Sri Lanka, turiștii care vor să le demonstreze afecțiune partenerilor ar trebui să se limiteze la a-i ține de mână. Un sărut sau o îmbrățișare îi poate face pe cei din jur să se simtă inconfortabil. Dacă exprimarea afecțiunii nu poate fi amânată, turiștii ar trebui să folosească același truc pe care îl utilizează și tinerii din Sri Lanka – aceștia obișnuiesc să se ascundă după umbrele deschise.
De altfel, sute de cupluri de tineri au fost reținute în Sri Lanka, în 2010, pentru „comportament indecent”. Mai mulți localnici au depus plângeri potrivit cărora acești tineri se sărutau, se îmbrățișau ori pur și simplu se țineau de mână.
6. Gesturi ce pot fi văzute drept ofensatoare la adresa religiei
În Sri Lanka, există reguli stricte care țin de religie. De exemplu, se consideră că întoarcerea spatelui la o statuie a lui Buddha demonstrează lipsă de respect. Fotografierea în fața acestei statui este permisă, dar toate persoanele din imagine trebuie să fie așezate cu fața la Buddha.
De asemenea, sunt dezaprobate hainele cu imaginile lui Buddha ori a altor figure religioase.
O altă regulă este aceea că femeile nu au voie să atingă călugări, nici măcar accidental. În plus, la intrarea într-un templu, toată lumea trebuie să se descalțe.
7. Nu este recomandată fotografierea oriunde, oricum
Înainte de a face fotografii în Sri Lanka, oricărui turist îi este recomandat să se asigure că este în ordine să capteze acele imagini, mai ales dacă este vorba despre soldați ori polițiști. În unele locuri, precum muzee, se impun anumite taxe pentru fotografiere.
8. Nu se mănâncă cu mâna stângă
În Sri Lanka nu se folosesc tacâmuri la masă, deși acestea pot fi găsite în majoritatea localurilor, la cerere. Localnicii obișnuiesc să mănânce cu mâna dreaptă, deoarece mâna stângă este considerată murdară.
Mirodenii, spiritualitate, ciudăţenii! La ce se pot aştepta concurenţii din "Asia Express" în călătoria prin I... Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la...