- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Rețete de cartofi noi pot fi o mulțime, după preferințe. Fie că vorbim de cartofi noi cu smântănă sau cu usturoi și mărar, fie că preferăm cartofi noi cu carne, la cuptor, putem alege dintr-o varietate de rețete simple și rapide.
Cartofii noi sunt absolut delicioși. În plus, potrivit nutriționiștilor, un cartof nou are doar 25 de calorii şi o serie de nutrienţi care nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie sănătoasă. Consumul de carbohidraţi complecşi, precum cartofii noi, oferă multă energie şi previne gustările nesănătoase. Chiar dacă, în general, cartofii au o reputaţie proastă, consumaţi fierţi sau copţi, cartofii noi sunt o sursă esenţială de energie.
Coaja cartofilor conţine cele mai multe vitamine şi minerale, astfel ca ii poţi consuma ca atare. Cartofii noi sunt ideali, deoarece au coaja mult mai subţire. Pentru a nu pierde vitaminele care se dizolvă în apă, precum vitamina C, prepară cartofii noi la cuptor.
Așadar, fie că ne dorim o masă copioasă și nu ținen cont de calorii, fie că ne dorim o rețetă dietetică, putem alege una dintre rețetele de cartofi noi pentru a satisface toate gusturile.
Cartofi noi cu usturoi verde și mărar
Rețeta de cartofi noi cu usturoi și mărar este una foarte simplă și rapidă. Dacă facem abstracție de timpul necesar pentru a sta la cuptor, prepararea ei nu durează mai mult de cinci minute.
Ingrediente cartofi noi cu usturoi și mărar
- 1 Kg cartofi,
- o legătură de usturoi verde ,
- 1 legătură mărar
- sare, piper
- ulei sau unt
Mod de preparare cartofi noi cu usturoi verde și mărar
Se taie cartofii bucăți mai mari, ca pentru wedges, sau se lasă întregi dacă sunt foarte mici. Se așază într-o tavă, se condimentează după gust cu sare și piper. Apoi se stropesc cu puțin ulei și se adaugă apă, astfel încât cartofii să stea pe jumătate în apă. Se taie usturoiul mărunt și se presară peste cartofi, după care se introduce tava la cuptor. Când sunt gata se pune mărarul.
Cartofi noi cu smântănă
Chiar dacă nu este o rețetă dietetică de cartofi noi, această rețetă este minunată. Se prepară rapid și nu trebuie să ai cine știe ce experiență în bucătărie pentru a face un deliciu.
- 1 kilogram de cartofi noi
- 200 ml de smântână;
- o legatura de usturoi verde sau 2-3 căţei de usturoi uscat
- o legătură de mărar;
- sare şi piper;
- ulei de măsline.
Pentru a obţine cât mai multă crustă crocantă, cel mai bine ar fi să tai cartofii în jumătate, dacă sunt mici, sau în rondele, daca sunt un pic mai mari. Rondelele de cartofi se stropesc bine cu ulei de măsline, se asezonează cu sare şi piper şi se pun la cuptor la temperatură medie pentru aproximativ jumătate de oră sau până s-au pătruns.
În timp ce se gătesc cartofii, prepară separat un sos din smântână, usturoi verde tăiat mărunt, mărar tocat mărunt, sare şi piper. Nu trebuie decât să amesteci toate aceste ingrediente într-un bol. Când cartofii sunt aproape gata, toarnă sosul de smântână peste ei şi mai lasă-i 10 minute la cuptor.
Rețetă de cartofi noi la cuptor cu carne
Rețetele de cartofi noi cu carne la cuptor pot varia în funcție de preferințe. Putem opta pentru carne de porc, care merge foarte bine condimentată cu cimbru, sau putem alege carne de pui, însă în cazul acesta se potrivește mult mai bine rozmarinul.
Ingrediente cartofi noi la cuptor cu carne:
- 600 g cartofi noi mici
- 100 g unt
- 1 legătură cimbru sau puțin cimbru uscat
- 3 frunze dafin
- 6 căţei usturoi
- 4 bucăţi muşchi de porc
- sare
- piper
Mod de preparare cartofi noi la cuptor cu carne
Se spală cartofii și se așază într-o tavă. Apo adaugi untul la temperatura camerei. Presari sare şi piper, după gust. Adaugi căţeii de usturoi în coajă, cimbrul tocat sau pe cel uscat, frunzele de dafin şi amesteci bine toate ingredientele. Pui şi bucăţile de carne în tavă, asezonate după gust, printre cartofi. Introduci tava acoperită cu folie alimentară în cuptorul încins şi laşi 15-20 de minute. Apoi, îndepărtezi folia şi din când în când poți pune sos cu lingura peste ingredientele din tavă pentru a se rumeni frumos.