Chefi la cuțite, 25 mai 2021.Rețetă de aperitiv libanez, preparată de Valentina Ioniță în cea de-a zecea confruntare pe echipe

Una dintre rețetele cele mai apreciate din confruntarea pe echipe cu numărul 10 a sezonului 9 ”Chefi la cuțite”, a fost rețeta de aperitiv libanez preparată de concurenta Valentina Ioniță din echipa mov.

Aperitiv libanez din trei antreuri cu salată tabbouleh într-un bol de ceramică

Chefi la cuțite

În cel de-al zecelea battle din sezonul 9 „Chefi la cuțite”, concurenții au avut de preparat un dish pentru un eveniment, iar concurenta Valentina Ioniță din echipa mov a avut una dintre cele mai apreciate rețete, o rețetă de aperitiv libanez pentru care a obținut 14 puncte.

În ediția 39 din sezonul 9 al emisiunii „Chefi la cuțite”, concurenții din echipa verde condusă de Chef Sorin Bontea și cei din echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu au au avut ca temă pentru cel de-al zecelea battle, un dish cu trei feluri de antreuri, care să se potrivească cu un preparat pe care fiecare l-a descoperit sub cloș.

Concurenta Valentina Ioniță din echipa mov a avut ca temă de bază salata tabbouleh. Ea a ales să gătească o spectaculoasă rețetă de aperitiv libanez cu mutabal și tabuleh, labneh balls cu iaurt și mentă și pudră de rodii cu cartofi picanți.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al celor trei antreuri care au cucerit gusturile celor trei jurați.

Rețetă de aperitiv libanez - Ingrediente

Folosind ingrediente de înaltă calitate, atent selecționate și perfect ambalate cum sunt cele din gama Lidl, cele trei antreuri preparate de concurentă nu aveau cum să iasă decât extrem de gustoase.

Pentru mutabal:

  • 2 vinete medii
  • 4 linguri de tahini( pastă de susan)
  • sucul de la o lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • boia de ardei afumată
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • pătrunjel verde
  • sare și piper

Pentru tabbouleh:

  • 3-4 roșii mari, coapte
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 2 legături mari de pătrunjel verde
  • 50 gr de bulgur fin
  • sucul de la o lămâie mică
  • 30 ml ulei de măsline
  • sare și piper, după gust

Pentru iabneh balls cu iaurt și mentă:

  • 500 gr iaurt degresat
  • 1/2 linguriță sare de Himalaya
  • 5-6 frunze de mentă
  • 150 gr mix de semințe
  • 150 gr cremă de brânză

Pentru cartofi picanți cu pudră de rodie:

  • 1 kg cartofi
  • 1 ceapă
  • 5-6 căței de usturoi
  • ½ linguriță de pudră de chimion
  • ½ linguriță de pudră de coriandru
  • 3-4 linguri ulei de arahide
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • boia de ardei iute
  • sucul de la o lamaie verde
  • sare și piper
  • pudră de rodie

Rețetă de aperitiv libanez - Mod de preparare

Preparare salată mutabal

Se coc vinetele, se curăță și se toacă exact ca pentru salata clasică de vinete.Se amestecă cu pasta tahini și cu usturoiul curățat și pisat. Se adaugă suc de lămâie și boia de ardei afumată și se potrivește gustul salatei cu sare și piper. La final, se stropește cu ulei de măsline și se decorează cu pătrunjel verde.

Citește și: Rețetă de tocană țigănească autentică, preparată de Narcisa Birjaru

Preparare salată tabbouleh

Se pune bulgurul într-o sită și se clătește bine cu apă rece. Apoi se pune într-un bol și se adaugă peste el apă clocotită cât să fie bine acoperit. Se lasă la hidratat până absoarbe toată apa, apoi se pune într-o sită, la răcit.

Între timp, se toacă roșiile în cuburi mici, ceapa verde în rondele și pătrunjelul verde, mărunt. Se amestecă toate aceste ingrediente într-o salatieră. Se prepară un dressing din ulei de măsline cu suc de lămâie, sare și piper după gust și se adaugă peste amestecul de ingrediente. La fimal se adaugă și bulgurul răcit.

Preparare iabneh balls cu iaurt și mentă

Se începe cu iaurtul care se pune la scurs într-o sită deasă, tapetată cu tifon umezit. Semințele se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, neunsă, pentru 2-3 minute, se lasă la temperat și se toacă mai mărunt.

Citește și: Rețetă de gulaș de porc cu găluște, preparată de Georgiana Neda Ebru

Frunzele de mentă se toacă mărunt, apoi se amestecă cu iaurtul bine scurs.

Cu mâinile umezite se formează biluțe din crema de iaurt și se tăvălesc prin amestecul de semințe. Biluțele de iaurt se vor așeza peste crema de brânză, în timpul servirii.

Preparare cartofi picanți cu pudră de rodie

Se curăță cartofii și se taie în cuburi cât mai colțuroase. Într-o tigaie se încinge uleiul de arahide și se prăjesc cartofii până se rumenesc bine. Se scot pe prosoape de hârtie absorbante. În altă tigaie mai mare se încinge uleiul de măsline și se călește ceapa tocată și usturoiul presat. Se adaugă chimionul, coriandrul și boiaua de ardei iute, sare și piper după gust. Apoi se adaugă cartofii scurși și se amestecă bine. La final, se stropesc cu suc de lime, se presară pudră de rodie și din nou se amestecă.

Pentru mai multe rețete delicioase, urmăriți emisiunea „Chefi la cuțite” sezonul 9, care este difuzată duminica de la ora 20:00, dar și luni și marți, de la ora 20:30, la Antena 1.

Ultimele știri