Când vine vorba de o mâncare oltenească, ca la bunica acasă, așa cum este această Ciulama de pipote cu mamaliguță, papilele gustative dansează de fericire.
Alexandru Gavrilă un avocat de 29 de ani, s-a prezentat în fața celor trei simpatici chefi, în sezonul 8 ”Chefi la cuțite”, sperând să-i impresioneze cu așa mâncare oltenească, ca la bunica acasă: Ciulama de pipote cu mamaliguță.
Rețeta Ciulama de pipote cu mamaliguță. O mâncare oltenească, ca la bunica acasă - ingrediente:
- 800 gr pipote si inimi de pui
- 1 l supă de pui
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 1 păstarnac mare
- 5 linguri de făină
- 600 gr smântânăcu 25% grăsime
- sare și piper
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 kg mălai
- 50 ml ulei
- 100 gr unt
- 3 l apă
- susan negru
Rețeta Ciulama de pipote cu mamaliguță. O mâncare oltenească, ca la bunica acasă - Preparare
Pipotele si inimile de pui se spală bine cu apă rece si se pun la fiert intr-o oală cu capac. Se înlătură spuma care se formează, apoi se adaugă ceapa, morcovul și rădăcina de păstârnac, curățate și tocate. Se adaugă o linguriță de sare și se lasă la fiert pentru aproximativ 40-45 de minute.
Într-un bol, se amestecă făina cu apa până se obține un sos. Sosul se trece prin sită pentru a fi îndepartate eventualele cocoloașe.
Acest sos se amestecă cu smântâna și cu un praf de sare.
Când pipotele și inimile sunt fierte, se adaugă supa de pui și se lasă să mai fiarbă 1-2 minute.
Se scurg pipotele și inimile, iar supa de pe foc, se adaugă, treptat, amestecând continuu, peste sosul de făină.
Citește și: Thay curry cu dorada. Rețetă inspirată din bucătăria asiatică
După ce se omogenizează bine sosul, se adaugă pipotele și inimile și se pun din nou la foc mic, amestecând continuu, timp de 5-6 minute. La final se adaugă pătrunjel prospăt tocat și semințe de susan negru, pentru decor.
Se prepară mămăliguța.
Se pune apa la fiert cu un praf de sare și o lingură de ulei.
Când apa începe să fiarbă, se adaugă malaiul, treptat și se lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când cu un tel. În funcție de consistența dorită mai putem adăuga puțin mălai.
Când mămăliguța este aproape gata se adaugă untul și se amestecă intens pentru a se încorpora uniform în mămăliguță. Se lasă mămăliguța să se tempereze, se feliază, iar feliile se trec prin susan negru și se trag la tigaie, pentru un gust crocant și un aspect plăcut.
Delicioasa ciulama de pipote cu mămăliguță se servește caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt tocat și semințe de susan negru.
Thay curry cu dorada. Rețetă inspirată din bucătăria asiatică... Mușchiuleț de porc în sos de merișoare și piure cu trufe...