Foarte bine ne va prinde în sezonul rece deliciosul gem de gutui, servit pe felii de pâine tartinate cu unt, alături de un ceai cald!
Ingrediente pentru Gem de gutui
- 3 kg gutui
- 1 kg zahăr
- 300 ml apă
- 2 lămâi
Mod de preparare Gem de gutui
Spălăm bine gutuile, le tăiem în jumătăți, le îndepărtăm cotoarele și semințele, apoi le cântărim și le dăm pe răzătoarea mare. Le stropim cu zeamă de lămâie să nu oxideze prea rău.
Punem apa cu zahărul într-un vas, la foc mediu și fierbem un sirop nu foarte consistent ca la Dulceața de gutui, doar până se dizolvă bine zahărul.
Adăugăm gutuile și amestecăm intens pe foc până se omogenizează, apoi transferăm vasul la cuptor, la foc mediu și lăsăm gemul de gutui să se prepare 35-40 de minute, sau până când capătă consistența unei paste groase.
Punem gemul de gutui fierbinte în borcanele sterilizate, înfiletăm capacele și lăsăm borcanele în cuptorul fierbinte, cu focul stins, până a doua zi când vor fi reci și bune de trecut în cămară.