Ingrediente necesare pentru aluat:
- un kilogram de făină
- 500 ml de lapte
- patru ouă
- 250 de grame de zahăr
- 50 de grame de unt
- 50 ml de ulei
- 50 de grame de drojdie proaspăt
- coajă de la o lămâie
- un praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- trei linguri de cacao
- o fiolă de esență de rom
- 250 de grame de rahat tăiat cubulețe
- 250 de grame de nucă măcinată
- 100 de grade stafide
- 150 grame de zahăr
- patru albușuri
Mod de preparare:
Cu o zi înainte de a prepara cozonacul, pune toate ingredientele la temperatura camerei.
A doua zi, pregătește o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, după care așteaptă să crească într-un loc cald, până se face de două ori mai mare.
Între timp, separă albușurile de gălbenușuri, pe care trebuie să le freci cu zahăr și cu puțin praf de sare până se albesc.
Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.
Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă toccata și se amestecă întrega compoziție.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas, potrivit culinar.ro.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.