Dulceața de gutui cu nucă este unul dintre acele preparate care pune în borcan toată bogăția și parfumul toamnei. Gustul dulce-acrișor al gutuilor, completat de textura crocantă a nucilor prăjite, dă naștere unui desert fin, elegant și surprinzător de versatil.
Joi, 23.10.2025, 10:01
Compotul de gutui este unul dintre acele preparate care aduc în casă aroma toamnei și gustul copilăriei. Varianta fără zahăr este la fel de delicioasă. În plus, dacă îți dorești un stil de viață sănătos, dar nu vrei să renunți la bucuria de a avea borcane pline în cămară pentru iarnă încearcă rețeta fără zahăr.
Duminica, 19.10.2025, 08:05
Pelteaua este cel mai potrivit mod de a păstra parfumul gutuilor. Spre deosebire de dulceață sau gem, se obține doar din lichidul rezultat după fierberea fructelor, ceea ce îi dă o culoare de chihlimbar. Este desertul rafinat al copilăriei, pregătit în borcane mici, dar cu o aromă intensă, inconfundabilă.
Vineri, 10.10.2025, 10:03
Un fermier român are un succes imens în afaceri după ce a cultiva un fruct la mare căutare. Iată despre ce este vorba.
Miercuri, 06.11.2024, 14:30
Mâncarea de gutui este vedeta sezonului în bucătăria românească! Iată cum să o pregătești pentru un gust autentic!
Marti, 15.10.2024, 17:32
Dulceața de gutui rămâne favorita românilor, mai ales toamna, atunci când fructele sunt coapte suficient pentru a fi gătite. Deși este un preparat iubit de mulți oameni, puține gospodine cunosc pașii de urmat pentru o dulceață aromată și savuroasă, ca la bunica acasă.
Joi, 10.10.2024, 15:13
În ediția din 2 noiembrie 2022 a emisiunii Super Neatza, Nicolai Tand, bucătarul matinalului, a preparat mâncare de gutui cu carne de porc. Iată ce ingrediente a folosit pentru acest preparat delicios bucătarul din această ediție a matinalului...
În ediția din 10 octombrie 2022, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Radu Darie, bucătarul matinalului, a pregătit o rețetă de Tartă cu gutui. ”Foile de plăcintă le tai foarte subțiri și le amestec cu iaurt grecesc. Urmează să amestec...
În ediția din 23 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand a pregătit trei rețete speciale. Două dintre rețete pot fi servite împreună ca garnitură și salată, adică rețeta de pui cu gutui și scorțișoară și salată de bulgur cu conopidă. A treia rețetă este pe bază de raci.
În ediția din 23 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand a pregătit trei rețete speciale. Una care conține raci, o rețetă de pui cu garnitură de gutui în sos cu scorțișoară și o salată de bulguri cu conopidă!
În ediția din 18 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul emisiunii, a gătit o rețetă de aripioare cu piure de păstârnac și gutui coapte pe care a denumit-o ”Aripioare rebele”. Este o rețetă de toamnă,cu multe ingrediente delicioase.
În ediția din 15 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul emisiunii, a preparat o rețetă de dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte pe care a denumit-o ”Dovleac magic”
În ediția din 2 noiembrie 2021 de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand a preparat mâncăruri din gutui. Pentru care aveți nevoie de conopidă, gutui, carne de rață, scorțișoară, salată, dar și de alte ingrediente delicioase....
În ediția din 1 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, medicul Anca Hâncu, în cadrul rubricii ”Nutriție pentru toți”, a prezentat în ce mâncăruri să includem cele mai aromate fructe ale toamnei. Crude coapte, uscate sau fierte, gutuile îți păstrează proprietățile și acționează pozitiv asupra organismului.
În cel de-al treilea episod al show-ului culinar Hello Chef, Roxana Blenche a făcut magie în bucătărie. A pregătit pate de casă din ficat de pui servit cu jelly de măr, chutney de gutui cu măr și pară, zmeură și salsa de mere Granny Smith, iar la desert, foi de plăcintă cu umplutură de măr și cremă de ou. Și dacă în prima emisiune și misiune Hello Chef a fost invitat Răzvan Babană, în cea de-a treia a urmat un alt Răzvan: Răzvan Fodor.
La final de toamnă, când fructele sunt bine coapte, iar aroma exte maximă, să-i răsfățăm pe cei dragi cu o prăjitură cu foi fragede și fructe de toamnă.
Pentru că suntem în sezonul gutuilor bine coapte, darul colorat și parfumat al toamnei bogate, vă provocăm să încercați această rețetă de lichior de gutui sau gutuiată, perfectă pentru a vă răsfăța familia și musafirii, mai târziu.
Vineri, 13.11.2020, 10:48
Mulți dintre noi își aduc aminte cu nostalgie de anumite rețete din copilărie cum este și această rețetă de colarez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui.
Miercuri, 04.11.2020, 17:28
Pentru că este sezonul gutuilor aromate și frumos colorate, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, ne propune rețeta: Pulpe de gâscă cu gutui în sos caramel.
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit un preparat care conține pulpe de gâscă, gutui, zahăr, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit "Gâșcă și gutui - fură inima oricui".
Perfectă pentru a răsfăța papilele celor dragi la o masă bogată de toamnă, această rețetă de Rață glazurată cu caramel și cafea pe pat de gutui la cuptor!
Cu dor de copilărie și-ale ei deserturi simple și mult îndrăgite, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui.
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit un preparat care conține orez, lapte, dulceață, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit "Orez cu lapte și dulceață de gutui".
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit un preparat care conține piept de rață, mere, pere, gutui, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit "Piept de rata pofticios".
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă delicioasă pe bază de pulpe de gâscă, gutui, orz, dar şi alte ingrediente delicioaseși anume: Rețeta Confit de gâscă cu dulceaţă picantă de gutui și garnitură de orz.
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă delicioasă pe bază de pulpe de gâscă, gutui, orz, dar şi alte ingrediente delicioaseși anume: Rețeta Confit de gâscă cu dulceaţă picantă de gutui și garnitură de orz.
Cidrul este o băutură slab alcoolizată, obținută prin fermentarea merelor, în special, dar poate fi obținută și din pere sau din gutui. Care sunt beneficiile cidrului pentru sănătate?
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit un delicios desert din copilărie, denumit "Colarez cu lapte și dulceață de gutui”.
Vremea ne schimbă şi obiceiurile alimentare. Toamna aceasta umple coşurile cu pere, struguri, gutui, dar şi căpşuni sau zmeură. Dacă în primăvară nu prea am găsit aceste fructe pe tarabe din cauza frigului, acum serele sunt încă pline. E drept însă, preţurile sunt de trufanda.
Joi, 24.10.2019, 19:48
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o delicioasă rețetă pe bază de carne de curcan cu gutui și alte ingrediente gustoase, denumită "Friptură fructată de curcan”.
2019 este un an compromis pentru cultivatorii de gutui din România. Livezi întregi, care în anii trecuţi asigurau producţii record, n-au mai dat acum niciun fruct. Pe lângă îngheţul din primăvară care a distrus mugurii, pomii sunt afectaţi şi de anumite boli.
Vineri, 18.10.2019, 20:41
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, ne propune pentru sfârșitul de săptămână un desert delicios cu prune, gutui, dar şi alte ingrediente, denumit "Perle de toamnă”.
Gutile sunt fructele aurii ale toamnei, gustoase și aromate, care pot fi consumate atât în stare crudă, cât și în diverse preparate. Cele mai căutate patru rețete cu gutui pentru cămară sunt: gemul de gutui, dulceața de gutui, pelteaua de gutui și compotul de gutui.
Gutile sunt fructe foarte generoase, bune atât în stare crudă, cât şi preparate. Pot fi preparate fierte, coapte sau uscate. Din gutui poţi face, marmeladă, dulceaţă, prăjituri şi tarte, dar şi mâncăruri simple sau cu carne.
Miercuri, 09.10.2019, 08:19
Anul acesta, nu se mai pun la murat doar gogonele şi castraveţi, ci şi fructe. Struguri, pepeni, gutui sau pere, toate prind un gust unic, la borcan, în cămară. Bucătarii restaurantelor de lux le-au integrat deja în farfurii. Cel mai bine se combină cu preparatele din carne.
Vineri, 04.10.2019, 22:51
Anul acesta, nu se mai pun la murat doar gogonele şi castraveţi, ci şi fructe. Struguri, pepeni, gutui sau pere, toate prind un gust unic, la borcan, în cămară. Bucătarii restaurantelor de lux le-au integrat deja în farfurii. Cel mai bine se...
Vineri, 04.10.2019, 19:42
Fructele copilăriei dispar din România! Gutuile sunt tot mai rare în livezile din toată ţara, din cauza focului bacterian, o boală care afectează pomii. Aşa am ajuns să mai avem doar 200 de hectare de culturi. N-a dispărut însă şi pofta românilor, care cumpără gutui aduse din Grecia şi Turcia, pe care le transformă în dulceaţă sau chiar în tocăniţe, după reţete de odinioară.
Miercuri, 18.09.2019, 00:09
Fructele copilăriei dispar din România! Gutuile sunt tot mai rare în livezile din toată ţara, din cauza focului bacterian, o boală care afectează pomii. Aşa am ajuns să mai avem doar 200 de hectare de culturi. N-a dispărut însă şi pofta...
Marti, 17.09.2019, 19:39
Sunt bune prietene şi se cunosc de o viaţă. Două dintre cele mai îndrăgite artiste ale noastre, Mioara Velicu şi Elisabeta Turcu au făcut dezvăluiri în bucătărie. Vedetele au preparat învârtită şi cornuleţe cu nucă şi gem de gutui....
Marti, 30.04.2019, 17:38
Toamna, ne întoarcem la fructul copilăriei. Gutuia. În plăcinte, compoturi sau gemuri, parfumul ei umple bucătăriile în această perioadă. Şi nu doar aroma este cea care o face atât de bună. Gutuia este o comoară pentru sănătate. L-a...
Joi, 01.11.2018, 19:49
Dieta cu gutui. Este sezonul gutuilor si merită a fi folosite, mai ales ca o dieta cu gutui este extrem de sanatoasa si promite ca vei scapa si de peste 10 kg. Dieta sanatoasa si eficienta.
Miercuri, 31.10.2018, 14:47
Gutui, prune şi zer! Acestea sunt ingredinetele celei mai bune îngheţate din Europa, inventată trei studente din Galaţi. Au desăvârşit reţeta împreună cu profesorii Facultăţii de Ştiinţa Alimentelor şi i-au uimit pe juraţii concursului de la Paris, la care au participat cu îngheţata lor.
Miercuri, 24.10.2018, 17:50
Vlădutz a decis să ne facă zilele de toamnă mai frumoase cu o super idee de rețetă de coaste de porc cu aromă de gutui! Gustul ușor fructat te cucerește imediat și nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a pregăti totul!
Gustoasă și aspectuoasă, cu arome de toamnă, această Tartă cu mere și peltea de gutui, are mari șanse să devină preferata familiei și să creeze dependență.
Cu darurile parfumate și aurii ale toamnei, gutuile și niște coaste de porc, Vlăduț ne pregătește o delicioasă rețetă ce reunește toate gusturile: dulce, picant și acrișor, pe care a denumit-o „Coaste și gutui fură inima oricui”.
Saveta Bogdan, este populară și în bucătărie. Artista ne pregătește, în direct, dulceață de gutui. Iată ce rețetă folosește marea cântăreață de muzică populară.
Gutuile, darurile aurii și parfumate ale toamnei, pot fi folosite nu doar la Gem, sau Dulceață ci și în diverse preparate, cum este și această delicioase Mâncare de gutui cu orez și piept de pui.
Nu trebuie să aruncați cojile și cotoarele gutuilor atunci când pregătiți deliciosul gem de gutui, sau delicioasa dulceață de gutui, ci puteți pregăti din ele o aromată și frumos colorată peltea de gutui.
Foarte bine ne va prinde în sezonul rece deliciosul gem de gutui, servit pe felii de pâine tartinate cu unt, alături de un ceai cald!
Cu gust delicios și culoare plăcută, nu ai cum să nu îndrăgești această dulceașă de gutui!