Tochitura dobrogeană este o de fapt un fel de friptura din carne de porc cu so de roșii, care se servește cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză sărată.
Ce ne trebuie pentru Rețeta tradițională de tochitura dobrogeană:
- 1 kg carne macră de porc( pulpă, ceafă, mușchiuleț)
- 150 gr slănină de porc
- 200 ml vin alb
- 1 ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 200 gr bullion de roșii
- 2 foi dafin
- Sare și piper
- Pentru servit:
- Ouă ochiuri
- Mămăliguță
- Brânză telemea, sărată
Mod de preparare pentru Rețeta tradițională de tochitura dobrogeană
Tăiem slănina de porc în cuburi o presărăm cu puțină sare și o lăsăm la odihnit 30 de minute, așa încât sarea să pătrundă în ea.
La fel procedăm și cu carnea de porc, dar cu mare atenție să nu scăpăm prea multă sare.
Punem cuburile de slănină la prăjit într-o tigaie adâncă. Le lăsăm să se topească până se transformă în jumări, pe care le transferăm în alt vas.
Citește și Cum se prepară Rețeta tradițională Pastă de jumări, servită ca aperitiv în restaurantele din Ardeal
În untura topită adăugăm cuburile de carne și le rumenim la foc iute, amestecându-le bine să se rumenească uniform.
Adăugăm ceapa toccata și 3 căței de usturoi presați, iar peste câteva minute, adăugăm vinul și foile de safin.
Lăsăm să fiarbă până se evaporă alcoolul, apoi adăugăm bulionul și mai fierbem tochitura dobrogeană aproximativ 10 minute, sub capac.
Citește și: Rețete culinare românești. Care sunt cele mai mai gustoase preparate tradiționale dobrogene
Asezonăm gustul și cu pier, dar mai adăugăm spre final și un cățel de usturoi răzuit.
Servim delicioasa tochitura dobrogeană cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză sărată, răzuită deasupra.
Rețeta celui mai gustos chec cu banane și nuci... Ce poți face cu micii rămași pentru a doua zi - Rulouri din aluat dospit cu mici de casă...