Ioana Moroșanu, proprietar băcănie, a prezentat la Neatza cu Răzvan și Dani cele mai gustoase preparate tradiționale dobrogene.
După cum se știe, Dobrogea este o localitate multietnică, unde locuiesc cel puțin 17 comunități etnice, care se întrec în a-și prepara rețetele tradiționale.
Printre cele mai populare preparate dobrogene, la mare căutare este ghiudemul tătăresc, un preparat crud-uscat, dintr-un amestec de carne de oaie și vită, cu ienibahar și usturoi, făcut de tătarii stabiliţi în Dobrogea după o reţetă cu o tradiție de sute de ani este pe cale de a deveni, oficial, un produs tradiţional dobrogean. Este foarte gustos, ușor picant și se servește ca aperitiv, porționat în felii subțiri. Se recomandă a se consuma în combinație cu diverse brânzeturi fermentate sau nefermentate, salata de icre, salate de vinete, legume proaspete, măsline, etc. De menționat că este preparat în mod natural!
Citiți și articolul Produse alimentare colorate cu carmin și afumate artificial!
Alte preparate delicioase, tot pe bază de carne precum slănina ținută la baiț cu usturoi în jur de 3-4 zile până se frăgezește, kaizerul afumat cu lemne de fag, sunt tot la mare căutare.
Nici brânzeturile nu sunt mai prejos, preparate din lapte de capră, de oaie sau de vacă, iar ca băuturi, vinurile sunt cele mai apreciate, în Dobrogea găsindu-se podgoriile cu cei mai dulci struguri.