Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii sunt delicioase, aspectuoase și spornice, iar pentru cei care le adoră, avem două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri.

Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri, simple și cu cacao

Multe gospodine evită să pregătească prăjituri cu foi de teama de a nu le reuși foile, însă aceste două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri, sunt cele mai simple și cu succes garantat.

Aluatul pentru foile de prăjituri este destul de simplu, iar ingredientul de bază pentru a le frăgezi este amoniul pentru prăjituri, însă se poate folosi la fel de bine și cu același succes și bicarbonatul de sodiu.

Chiar dacă necesită mai mult timp și răbdare prepararea prăjiturilor pe dosul tăvii, acestea merită tot efortul pentru că sunt extreme de gustoase, se porționează foarte frumos și sunt și foarte spornice.

Ingrediente pentru cele două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri:

  • Ingrediente pentru foi simple:

  • 2 ouă, medii
  • 150 gr zahăr
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurițe rase cu amoniu pentru prăjituri sau cu bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe de oțet sau zeamă de lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • esența preferată( vanilie, lămâie, portocale)
  • aproximativ 650 gr făină
  • Ingrediente pentru foi pe dosul tăvii cu cacao:

  • 2 ouă medii
  • 150 ml lapte rece
  • 150 ml ulei
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de amoniu
  • 2 lingurițe oțet sau zeamă de lămâie
  • 600 gr făină
  • 50 gr cacao
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • esență de rom, de cafea, de mentă, etc

Mod de preparare pentru cele două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri

Aluatul pentru foile pe dosul tăvii se pregătește în același mod pentru ambele variante, cu mențiunea că la foile cu cacao se amestecă bine cacaua cu făina.

Începem prin a amesteca cele două ouă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, timp de câteva minute, până rezultă o compoziție spumoasă.

Dizolvăm amoniul sau bicarbonatul de sodiu în zeama de lămâie, sau în oțet. Ambele variante merg la fel de bine, indiferent că folosim amoniu sau bicarbonat de sodiu, indiferent că folosim oțet sau zeamă de lămâie.

Citește și: Rețetă de prăjitură cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Făina o cernem împreună cu praful de copt și cacaua, în cazul foilor cu cacao.

Peste ouăle bine spumate adăugăm, pe rând, uleiul, laptele, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și esența și omogenizăm compoziția după fiecare ingredient adăugat. Două lingurițe din esența preferată sunt de ajuns pentru a aromatiza aluatul.

La final, încorporăm amestecul de făină, cacao și praf de copt adăugându-l treptat în compoziție. Vom obține un aluat nelipicios și ușor ferm.

Împachetăm aluatul pentru foi pe dosul tăvii în folie alimentară și îl lăsăm la odihnit aproximativ 10-15 minute, la rece. Apoi îl împărțim în 4-6 părți egale, în funcție de dimensiunea tăvii pe dosul căreia vom coace foile. Întindem fiecare parte de aluat pe masa înfăinată, în câte o foaie de dimensiunea tăvii.

Citește și: Rețetă de prăjitura bicoloră. Un desert de senzație care va face furori la mesele aniversare, sau de sărbători!

Ungem tava cu ulei și presărăm puțină făină pe ea, apoi transferăm foaia de aluat peste ea. Înțepăm foile din loc în loc cu o furculiță, pentru a nu se deforma în timpul tratamentului termic.

Coacem foile pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade.

Așadar, prepararea acestor două rețete de foi pe dosul tăvii chiar merită efortul și răbdare, pentru că vom pregăti cu ele cele mai gustoase și aspectuoase prăjituri!

Video