Pentru mulți, favoritele dintre deserturile copilăriei erau găluștele cu prune, însă la fel de delicioase, aromate și aspectuoase sunt și aceste Găluște cu caise care merită din plin testate.
Ingrediente pentru Găluște cu caise sau Gomboți cu caise
- 500 g cartofi
- 100 g faina
- 50 g unt topit
- 2 ouă
- 20 de caise mici
- 150 g zahăr
- 4-5 plicuri zahăr vanilat
- 120 g pesmet
- 30 ml ulei
- sare
Mod de preparare Găluște cu caise sau Gomboți cu caise
Cartofii sespală bine pe coajă și se fierb în apă cu puțină sare.
Apoi se curăță și se pasează ca pentru piure, adăugând și untul topit și un praf de sare.
Se lasă piureul să se răcească.
Se amestecă cele două tipuri de zahăr.
Caisele se aleg mai mici și nu foarte coapte, se spală bine și se tamponează cu prosoape de hârtie.
Li se îndepărtează sâmburii și se umplu cu zahăr.
Într-o tigaie, pe foc, se pune uleiul la încins și se rumenește bine pesmetul, selasă să se răcească, apoi se amestecă cu restul de zahăr.
În piureul de cartofi răcit se încorporează ouăle și făina rezultând un aluat ușor lipicios.
Cu mâinile înfăinate se formează găluștele cât o minge de ping pong, punând în interiorul lor câte o caisă.
Se pune la fiert un vas cu apă și sare.
Când apa atinge punctul de fierbere se scufundă câte găluște încap și se lasă să fiarbă până se ridică la suprafață.
Se scot cu o spumieră, se tăvălesc prin pesmet și zahăr și se așază pe platouri, apoi se pot servi.
Găluștele cu caise sunt bune atât calde, cât și reci.