Antena Căutare

Lichior de nuci verzi. Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Lichior de nuci verzi, cunoscut popular și sub denumirea de Nucată, este un adevărat elixir pentru organism, mai ales dacă este preparat în casă și este consumat corect. pentru a prepara lichiorul de nuci verzi, vă recomandăm Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn!

Galerie
Lichior de nuci verzi

Se știe că rețetele culinare mănăstirești sunt cele mai gustoase, pentru că sunt preparate întotdeauna cu un ingredient special – dragostea. Dragostea pentru bucate, dragostea pentru oameni și dragostea pentru crediță.

În zona Olteniei, mai precis în județul Vâlcea, există o mănăstire considerată leagănul spiritualităţii din sudul ţării - Mănăstirea Dintr-un Lemn, situată în Depresiunea Horezu, o zonă pitorească, ferită de agitația cotidiană.

Încărcarea spirituală vine aici și din lăcașul de cult, dar și de la măicuțele care te întâmpină cu căldură și cu povestirile lor de suflet despre cum a fost construită bisericuța de lemn, despre icoana găsită în stejarul secular și despre multe altele.

Dcă mergi într-un pelerinaj organizat, ai ocazia chiar să fii cazat într-una din chiliile măicuțelor care te omenesc cum se cuvine și îți povestesc și despre rețetele culinare pregătite cu multă dragoste.

Articolul continuă după reclamă

Și dacă ești și mai norocos, ai ocazia să guști din lichiorul de nuci verzi, preparat după rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, considerat un adevărat elixir pentru organism, băut când și cum trebuie.

Citește și: Cura cu nuci verzi. Cum prepari lichior de nuci verzi pentru slăbit și detoxifiere

Acest lichior de nuci verzi, consumat în cure de 20-30 de zile, seara, înainte de cină, poate avea multiple beneficii asupra sănătății organismului.

În medicina populară străveche, lichiorul de nuci verzi era folosit ca remediu natural pentru relarea glandei tiroidiene şi a digestiei.

În zilele noastre, lichiorul de nuci verzi este considerat un adevărat remediu în problemele cu stomacul, în combaterea anemiei şi purificarea sângelui. Nucile verzi, tinere au un conţinut bogat în vitamina C şi iod, motiv pentru care, încă din cele mai vechi timpuri, au fost folosite ca adjuvant în probleme cu glanda tiroidă, în special în hipotiroidism.

Citește și: Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională ca pe vremea bunicii

Pe lângă aceastea, consumul lichiorului de nuci verzi mai poate avea și următoarele beneficii:

  • Stimulează şi ajută la buna funcţionare a ficatului;
  • Sprijină activitatea tractului digestiv şi a sistemului excretor şi urogenital și poate ajuta la eliminarea paraziţilor intestinali;
  • Pote fi benefic și împotriva bacteriilor, virusurilor şi fungilor, poate combate răceala, gripa sau alte infecţii respiratorii;
  • Este benefic și pentru dantură, dacă sunt adăugate câteva cuişoare încompoziţie, pentru că acestea au efect antibacterian;

ATENȚIE! Persoanele care au hipertiroidism sau alte tulburări ale tiroidei trebuie să consulte medicul înainte de a consuma acest lichior, deoarece conţine mult iod!

Iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara Lichior de nuci verzi. Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn:


  • 1 kg nuci verzi
  • 1 kg zahăr
  • 4-5 cuișoare
  • 1 lămâie
  • 2-3 l de țuică/pălincă/vodkă

Cum procedăm pentru a prepara Lichior de nuci verzi. Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Culegem nucile proaspete, recomandat a se culege după ploaie, dar nu când sunt ude. Le spălăm bine și le ștergem. Nu uităm să ne punem mănușile de protecție, dacă nu dorim să ne colorăm mâinile.

Pregătim un borcan mare de sticlă, pe care îl spălăm și îl sterilizăm.

Tăiem nucile în sferturi și le punem în borcan. Adăugăm peste ele zahărul, lămâia bine spălată și feliată și câteva cuișoare. Putem adăuga și un baton de vanilie. Adăugăm 2 litri din alcoolul pe care înl folosim. Alcoolul trebuie să aibă neapărat peste 40 de grade.

Citește și: Rețeta Lichior de coacăze roșii. O băutură digestivă, aromată și frumos colorată

Punem un tifon peste borcan sau îl acoperim cu o coală de hârtie legată lejer și lăsăm borcanul la loc luminos timp de 30 de zile, sau chiar toată vara dacă dorim concentracție maximă. În acest interval, amestecăm nucile din borcan, prin agitare, la 2-3 zile.

Lichior de nuci verzi. Rețeta tradițională de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Lichior de nuci verzi

După ce au stat nucile la macerat și au lăsat suficient sirop, strecurăm siropul și îl punem într-o sticlă, sau tot un borcan. Adăugăm peste el un litru de alcool, sau chiar doi, în funcție de cât de tare îl dorim. și înfiletăm capacul. Mai adăugăm încă un litru de alcool și peste nucile rămase în borcan. Lăsăm ambele recipiente, la loc mai umbros, de data aceasta, pentru aproximativ 14 zile.

După cele 14 zile, strecurăm alcoolul din borcanul cu nuci și îl adăugăm în celălalt borcan. Agităm bine borcanul pentru a se omogeniza lichidele și astfel obținem mult adoratul lichior de nuci verzi sau nucată. Îl îmbuteliem în sticle, le închidem ermetic și le etichetăm frumos. Le trecem în cămară și ne delectăm cu elixirul nostru de câte ori poftim, sau în funcție de curele pe care vrem să le urmăm.

Să vă fie de folos!

Salată de ton cu porumb și ceapă. Rețetă simplă și sănătoasă, gata în 10 minute... Compot de cireșe: Rețeta fără zahăr și fără conservanți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x