Antena Căutare

Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională ca pe vremea bunicii

Chiar dacă este meticuloasă și necesită timp îndelungat de pregătire și preparare, rețeta de dulceață de nuci verzi este cea mai apreciată, dovadă prețul mare la raft. Dar orice gospodină poate prepara în casă dulceață de nuci verzi după rețeta tradițională ca pe vremea bunicii.

Dulceață de nuci verz

Dulceața de nuci verzi, preparată după rețeta tradițională ca pe vremea bunicii presupune folosirea apei de var pentru a elimina gustul amar al nucilor și pentru a nu le lăsa să oxideze. Și în ziua de azi putem opta pentru această metodă, cu toate că ne este mai la îndemână să folosim sare de lămâie, sau chiar zeamă de lămâie.

Despre nucile verzi știm din copilărie că ne colorează mâinile, dar se spune că ne pot colora și viața, în roz, pentru că au mari beneficii asupra sănătății organismului.

Consumul a doar câteva nuci verzi pe zi, ne poate crește imunitatea organismului, poate preveni aparitia bolilor casdiovasculare, și poate reduce nivelul colesterolului.

Nutriționiștii ne sfătuiesc să consumăm, în sezon, până la cinci porții de nuci verzi in fiecare săptămână, pentru un system cardiovascular sănătos și pentru a reduce riscul unui infarct.

Articolul continuă după reclamă

Nucile sunt bogate în substanțe nutritive precum: calciu, fier, zinc, potasiu si nelipsitele vitamine A, B și E. Miezul nucilor conține antioxidanti care reglează nivelul colesterolului, dar și tensiunea arteriala.

Citește și: Cura cu nuci verzi. Cum prepari lichior de nuci verzi pentru slăbit și detoxifiere

Însă, ceea ce puțin știu, este că și coaja cea verde și amară are beneficiile ei. Coaja nucilor este benefică pentru combaterea diverselor afectiuni la nivelul stomacului, cum ar fi infectiile intestinale acute. Se curăță coaja de la 6 nuci mari, se spală bine și se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă apă cât să fie bine acoperită și se lasă la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar lichidul se măsoară și se fierbe cu aceeași cantitate de apă timp de cinci minute. Se bea câte o lingură din acest amestec în fiecare zi, după micul dejun.

Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională ca pe vremea bunicii - Ingrediente:


  • 1 kg de nuci
  • 1 kg de zahăr
  • 800 ml de apă
  • 1 lămâie
  • 3-4 cuișoare
  • Pentru apa de var:
  • 1l de apă
  • 2 linguri de var
  • opțional, 10 gr de alaun( cub de sare)

Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională ca pe vremea bunicii - Mod de preparare

În primul rând, apa de var este necesară pentru ca fructele să-și păstreze forma intactă în timpul fierberii și pentru a nu se zdrobi. Varul nu influențează gustul nucilor și nu are efecte negative. Apa de var se folosește și la dulceața de prune, de caise, sau de piersici.

Pentru a pregăti dulceață de nuci verzi după rețeta tradițională ca pe vremea bunicii, se culeg nucile și se încearcă cu o scobitoare dacă sunt moi și se străpung. Dacă sunt tari, tari vor rămâne și nu sunt bune pentru dulceață.

Se curăță nucile de coaja verde până la pelicula alba, neapărat folosind mănuși, dacă nu dorim să avem mâinole colorate, ca în copilărie.

Peste nucile curățate se toarnă apă rece cât să le acopere bine și se lasă așa 48 de ore, dar se schimbă apa de 2-3 ori/zi.

După acest interval se pregătește apa de var.

Se dizolvă varul în apă și se lasă aproximativ 6-8 ore, amestecând bine, periodic. Apoi, strecurăm apa de var printr-un tifon și adăugăm nucile în ea. Lăsăm nucile în apa de var aproximativ 12 ore, amestecându-le periodic.

Scurgem nucile și le clătim bine în mai multe ape reci.

Citește și: Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa

Dizolvăm 10 gr de alaun în 4 litri de apă și fierbem nucile în această soluție pentru neutralizarea varului.

Apoi, clătim din nou nucile, le străpungem din loc în loc cu o scobitoare și le lăsăm în apă rece până pregătim siropul.

Cum preparăm siropul pentru Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională ca pe vremea bunicii?

Punem zahărul cu apa la fiert și lăsăm siropul la fiert până se reduce și trece testul picăturii. Adăugăm nucile scurse și le fierbem 15 minute, înlăturând spuma. Stingem focul, acoperim vasul cu tifon și îl lăsăm până se răcește dulceața complet.

O mai punem la fiert încă odată, împreună cu 3-4 cuișoare, pentru aroma. Adăugăm și zeamă de lămâie și lăsăm dulceața să fiarbă încă 15 minute, după care o transferăm în borcanele sterilizate și le înfiletăm capacele.

Paste cu ton pentru copii. Reteța Ruxandrei Luca de la Neatza... Ciocolată de casă: Secretele rețetei dezvăluite de mămica Ela Crăciun...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x