- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ce poate fi mai gustoasă și mai sățioasă pentru masa de prânz decât o Mâncare țărănească de cartofi cu ardei copți și costiță afumată!
Iar dacă nu doriți carne, puteți încerca această Rețetă rapidă și ușoară de cartofi tărănești, din care mănânci de nu te mai oprești.
Ingrediente pentru Mâncare țărănească de cartofi cu ardei copți și costiță afumată
- 1 kg cartofi
- 750 gr costiță afumată
- 3 cepe mari
- 3 ardei kapia, copți
- 5 căței de usturoi
- 1-2 l apă
- 400 gr roșii de grădină
- un praf cimbru
- un praf busuioc
- un praf piper
- 3 foi dafin
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 3 linguri ulei
- sare după gust
Mod de preparare Mâncare țărănească de cartofi cu ardei copți și costiță afumată
Porționăm costița afumată și o spălăm cu apă călduță să îndepărtăm surplusul de afumătură.
O scurgem bine, o tamponăm cu prosoape absorbante și o punem la prăjit în ulei, rumenind-o pe toate părțile, apoi adăugăm apă fierbinte, cât să fie acoperită.
O fierbem până se desprinde carnea de pe os.
Cartofii, îi spălăm bine și îi punem la fiert în apă cât să fie acoperiți, fără a-i decoji.
Vor avea un gust mai deosebit dacă îi fierbem în coajă.
Coacem ardeii și îi decojim sub jet de apă rece, le îndepărtăm și nervurile și semințele, apoi îi lăsăm la odihnit într-un bol până când le vine rândul să fie adăugați la mâncare.
Între timp își mai lasă și sucul dulceag pe care îl vom adaugă în tocană.
Tocăm ceapa solzișori și o călim în uleiul în care am prăjit carnea, dar o mai stropim și cu puțină supă de la costiță.
Când ceapa devine sticloasă, adăugăm ardeii copți, tăiați în bucățele mai mari, sucul acestora, apoi roșiile decojite și trecute prin blender.
Asezonăm sosul cu condimente: cimbru, piper, busuioc, adăugăm și foile de dafin, presăram puțină sare și îl lăsăm la foc încet până când pregătim cartofii.
Cartofii fierți cât să fie ușor pătrunși cu furculița, îi scurgem de apă, îi trecem prin jet de apă rece, apoi îi curățăm și îi tăiem în cuburi mai mari.
Îi adăugăm peste sosul de pe foc, adăugăm apoi și costița bine fiartă și acoperim totul cu supa în care a fiert costița.
Nu trebuie să fie mult lichid, mâncarea trebuie să iasă ușor scăzută.
Mai lăsăm mâncarea pe foc 10-15 minute, o gustăm și o mai asezonăm cu condimente și sare, apoi, înainte de stingerea focului, adăugăm cățeii de usturoi curățați și tocați rondele. După stingerea focului adăugăm verdeața tocată mărunt.
Servim delicioasa Mâncare țărănească de cartofi cu ardei copți și costiță afumată, cu murături sau salată de legume.