În plin sezon al perelor de vară, gustoase și aromate, puteți prepara un desert cu care veți cuceri orice gurmand: Pere în aluat, umplute cu miez de nucă!
Puteți opta și pentru această rețetă mai rapidă: Pere umplute în foietaj, cu sos de vișine, sau pentru rețeta: Pere în vin umplute cu ciocolată.
Ingrediente pentru Pere în aluat, umplute cu miez de nucă
- 4 pere mai mari
- Pentru sirop:
- 3 linguri zahăr
- 200 ml apă
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 plicuri zahăr vanilat
- Pentru umplutură:
- 5-6 biscuiți digestivi
- 100 gr nuca măcinată mai grosier
- Pentru aluat:
- 1 gălbenuș de ou
- 2 linguri zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 vârf cuțit sare
- 1 lingură smântână
- 5 linguri lapte
- 5 linguri ulei
- 300 gr făină
- 1/2 plic praf de copt
- 1 vârf cuțit bicarbonat
- Pentru uns aluatul:
- 1 gălbenuș de ou
- 1/2 linguriță lapte
Mod de preparare Pere în aluat, umplute cu miez de nucă
Curățăm perele de coajă și le scoatem cotoarele, cu un cuțit cu lama subțire și vârful ascuțit, sau cu un dispozitiv special, dacă avem.
Avem mare grijă să nu le strapungem cu cuțitul.
Codițele le vom lasă la locul lor.
Într-un vas cu pereți dubli, caramelizăm cele 3 linguri de zahăr, amestecând în el să nu se înnegrească și să devină amar.
După diluare, stingem caramelul cu apă și lăsăm vasul pe foc până la topirea definitivă a zahărului.
Adăugăm zahărul vanilat și scorțișoara și scufundăm perele în sirop.
Le lăsăm să fiarbă câteva minute bune, învârtindu-le pe toate părțile să se aromatizeze uniform.
Stingem focul, scoatem perele din sirop și le lăsăm să se scurgă bine și să se răcească.
Pregătim aluatul.
Frecăm gălbenușul de ou cu zahărul, zahărul vanilat și sarea până devine ușor spumos, apoi adăugăm pe rând uleiul, smântână și imediat bicarbonatul care se va dizolvă în smântână.
Adăugăm și laptele și începem să incorporam treptat făina pe care am amestecat-o cu praful de copt.
Vom obține un aluat ușor elastic și nu foarte tare.
Îl lăsăm să se odihnească până când se răcesc perele.
Pregătim umplutura, mărunțind biscuiții în robot împreună cu miezul de nucă.
Cu ajutorul unei lingurițe, umplem perele cu acest amestec.
Întindem aluatul pe masă de lucru în foaie subțire de 2-3 mm și îl tăiem în fâșii lungi.
Rulăm fâșiile pe perele ușor umezite cu sirop și avem grijă să formăm și la baza lor un coșuleț din aluat, așa încât să nu cadă umplutura.
Amestecăm gălbenușul de ou cu laptele și ungem aluatul din belșug, pentru a prinde culoare frumoasă în timpul tratamentului termic.
Așezăm perele într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și dăm tava la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, sau până când se rumenește aluatul.
Lăsăm perele să se tempereze, apoi le putem servi cu diverse toppinguri sau chiar cu înghețată.
Desert de sezon, simplu și delicios: Tartă cu prune și cremă de nuci cu scorțișoară... Cum preparăm o aromată și cremoasă înghețată de pepene galben!...