N-ai cum să nu îndrăgești așa combinație delicioasă de ingrediente reunite într-un preparat de notă maximă: „Piept de rață cu piure de gutui și sos de vin cu ceapă caramelizată”!
Ingrediente pentru Piept de rață cu piure de gutui și sos de vin cu ceapă caramelizată
- 800 g piept de rață
- sare
- piper
- 1 gutuie
- 50 ml coniac
- 3-4 lingurițe zahăr brun
- 2 cepe roșii
- 250 g ciuperci micuțe
- 500 ml vin roșu
- 200 g unt
- cimbru uscat
Mod de preparare Piept de rață cu piure de gutui și sos de vin cu ceapă caramelizată
Se spală bine gutuia, se curăță și se taie în bucăți mici care se pun la fiert în puțină apă cu 1 linguriță de zahăr.
Pieptul de rață se crestează pe partea cu piele, făra a pătrunde până la carne, se condimentează cu sare și piper și se așază în tigaia rece, cu pielea în jos și se rumenește la foc mic până pielea devine crocantă.
Se întoarce și pe partea celalaltă și se rumenește pentru 2-3 minute, apoi se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 10 minute la temperatura de 180 de grade.
În grăsimea rămasă de la pieptul de rață, se adaugă cuburile de gutuie fierte și puțin din zeamă plus coniacul și se lasă la fiert până alcoolul se evaporă. Apoi se transformă într-un piure fin, adăugând și unt.
Ceapa se toacă julien și se călește în unt topit, iar când se înmoaie bine, se adaugă 2 lingurițe de zahăr brun. Se amestecă bine și se toarnă vinul. Se lasă pe foc până se reduce sosul consistent, iar la final se mai adaugă un cub de unt.
Ciupercile se sotează tot în unt și se condimentează cu sare, piper și cimbru.