Ingrediente
- 4 buc. piept de rata
- sos de soia
- 400 g coacaze rosii
- 1 kg zahar brun
- 1 sticla de vin rosu dulce
- 1 sticla otet balsamic
- 500 g cus-cus
- o punga 1 kg mixt de legume (mazare, porumb, morcov)
- 1 praz
- 1 kg ciuperci champignon
- sare
- piper
- oregano
Mod de preparare
Punem coacazele si zaharul brun intr-un vas.
Le punem pe foc pana cand zaharul se topeste si dau intr-un clocot.
Dam deoparte si strecuram bine, astfel incat sa indepartez semintele si pulpa.
Va ramane un lichid putin mai gros peste care adaugam vinul si otetul balsamic.
Lasam sa fiarba pentru un clocot, doua, pana capata consistenta unui sos.
Il lasam deoparte sa se raceasca.
Pieptul de rata il crestam pe partea cu pielita ca sa isi poata elibera grasimile. Il adaugam in tigaie cu pielita in jos. In tigaie nu vom adauga ulei.
Nu o incalzim in prealabil, trebuie sa fie rece cand punem pieptul de rata, daca va fi calda se va forma o crusta si grasimea nu se va mai elibera.
Prajim pieptul de rata in grasimea lasata, cate 2-3 minute pe fiecare parte, inainte de final adaugam sosul de soia si lasam sa se patrunda.
Il lasam deoparte la cald. Carnea trebuie sa fie in sange, sa ramana rosiatica la mijloc, insa fiecare il face dupa bunul plac.
Taiem ciupercile felii si le sotam in putin ulei. Adaugam prazul si il lasam cat sa isi elibereze aromele. Adaugam legumele si le sotam usor.
Cus-cusul il prajim mai intai in putin ulei, apoi turnam peste el apa oparita si il lasam pana va fi gata. Il scurgem si il adaugam peste legume.
Asezonam cu sare, piper si oregano.
Pieptul de rata il taiem in felii, pe diagonala.
Cus-cusul cu legume il asezam pe platou cu ajutorul unei forme.
Asezam pieptul de rata si punem deasupra sosul de coacaze rosii.
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: