Dacă țineți post și aveți poftă de un desert simplu și ușor, această rețetă de plăcintă cu mere rase și gem de gutui sigur vă va fi de ajutor. Și, garantat, va fi pe placul tuturor!
Ingrediente
- Pentru foi:
- 250 ml ulei
- 250 ml apă minerală
- 5 linguri zahăr
- 1 plic praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 750-800 gr faina
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 800 gr mere rase
- 400 gr gem de gutui
- 2 linguri griș
- 1 linguriță scorțișoară
- zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare plăcintă cu mere rase și gem de gutui
Preparare aluat
Într-un vas, se amestecă făina cu zahărul, un praf de sare și praful de copt.
În alt vas, se amestecă uleiul cu apa minerală.
Bicarbonatul se stinge în oțet.
Se toarnă, treptat, amestecul de ulei cu apă minerală, în vasul cu făină și celelalte ingrediente, se adaugă esența și bicarbonatul stins și se frământă un aluat ferm.
Se lasă aluatul la odihnit 15-20 de minute, acoperit cu o folie.
Pentru umplutură, se rad merele păstrând și coaja, că este gustoasă și plină de vitamine și se amestecă cu gemul de gutui.
Se adaugă scorțișoara și grișul și se omogenizează compoziția.
Aluatul se împarte în două părți egale.
Se întinde prima parte de aluat în tava unsă și tapetată cu făină.
Peste aceasta, se întinde compoziția de mere, apoi se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat.
Se dă plăcinta de post cu mere și gem de gutui la cuptor, până se rumenesc bine foile.
Cam 35-40 de minute, durează coacerea, la 180 de grade, preîncălzind cuptorul cu 10 minute înainte.
Se servește pudrată cu zahăr.