- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Din bucătăria îndrăgitului chef Jamie Oliver, o combinație perfectă de ingrediente, într-o delicioasă plăcintă de ciuperci cu praz și salvie.
Ingrediente
- 750 g ciuperci mixte
- 3 căței de usturoi
- 3 fire de praz, medii
- crenguțe de cimbru proaspăt (15 g)
- ulei de măsline
- 200 ml vin alb sau supă de legume
- 1 lingură de muștar dijon
- 2 linguri de muștar clasic
- 200 g crème fraîche( cremă de brânză)
- câteva fire de patrunjel proaspăt
- 2 ouă mari
- 25 g parmezan
- salvie proaspătă (15g)
- Aluat:
- 150 g unt nesărat, rece
- 30 g brânză Cheddar
- 300 g făină
- 1 lingură de semințe de mac
Mod de preparare plăcintă de ciuperci cu praz și salvie
Se toacă ciupercile, se curăță și se toacă fin usturoiul, se spală și se toacă fin prazul și curăță câteva frunze de cimbru.
Într-o tigaie mare se încinge 1 lingură de ulei. Se prăjesc ciupercile, condimentate cu sare de mare și piper negru, în trei sau patru tranșe, până se rumenesc, aproximativ 10 minute.
Odată ce toate ciupercile sunt gătite și transferate în alt vas, puneți tigaia înapoi la foc și incingeți 2 linguri de ulei, împreună cu usturoiul, prazul și cimbru. Se condimentează și se călesc la foc mediu timp de 15 minute, sau până când prazul este bine pătruns.
Adăugați ciupercile prăjite în tigaie și turnați vinul sau stocul de legume, apoi fierbeți-le până când aproape tot lichidul s-a evaporat, aproximativ 6 minute.
Se adaugă atât muștarul, cât și crème fraîche în ciuperci, apoi, se toacă fin și se adaugă patrunjelul.
Se potrivește gustul de sare și piper, apoi se lasă la răcit.
Pentru aluat, amestecați untul cu brânza dată pe răzătoare, făina, semințele de mac și puțină sare. Va rezulta un aluat nisipos.
Adăugați 80 ml de apă rece și amestecați până când se uniformizează aluatul. Formați o bilă netedă, înfășurați-o într-o folie și dați-o la frigider timp de 30 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Pe o suprafață înfăinată, întindeți aluatul în formă rotundă, de 30 cm diametrul și așezați-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Bateți ouăle într-un castron și adăugați-le, treptat în amestecul de ciuperci și praz, dar opriți puțin din ele și pentru uns.
Puneți umplutura în centrul aluatului și pliați marginile spre interior, presându-le cu degetele în compoziție.
Ungeți marginile aluatului cu restul de ouă bătute și radeți fin parmezanul deasupra. Coaceți în cuptor timp de 30-35 de minute sau până când este aur și preparat.
În timp ce plăcinta se coace, încingeți puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și adăugați frunzele de salvie, prăjind-ule până când sunt bine pătrunse.
Serviți plăcinta rece, presărată cu frunzele de salvie prăjite.