Merită preparată la sărbătorile de iarnă prăjitura Albinița, sau Dulcineea, pentru că este perfectă pe un platou cu prăjituri festive cu gust de copilărie.
Este o minunată prăjitură din foi cu miere și cremă de griș, dar și un strat generos din gemul preferat.
Citește și: Curcuma cu miere: beneficii pentru sănătate
Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Albinița:
-
Aluat pentru foi cu miere:
- 150 g unt
- 150 g zahăr
- 150 ml lapte
- 3 ouă
- 3 linguri miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- un praf sare
- 750 g făină
-
Cremă de griș:
- 1 l lapte
- 200 g griș
- 50 g făină
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 2 lingurițe esență de lămâie
- un praf sare
-
Alte ingrediente:
- 720 g gem de caise
- zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Albinița, sau Dulcineea
Preparare foi cu miere, pe dosul tăvii
Punem într-un vas, la foc mic, untul, zahărul, ouăle, laptele și un praf de sare. Amestecăm intens toate ingredientele până la topirea zahărului și la omogenizarea compoziției. Stingem focul, lăsăm compoziția să se tempereze, adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și încorporăm, treptat, făina.
Aluatul rezultat va fi ușor lipicios și nu foarte ferm, dar destul de ușor de întins pe dosul tăvii.
Împărțim aluatul pentru foi cu miere în patru părți egale, pe care le întindem, pe rând pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu puțină făină. Le coacem pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Citește și: Rețete de prăjituri festive. Prăjitura Carpați sau Cabana din Carpați
Preparare crema de griș
Punem un vas pe foc cu laptele amestecat cu zahărul și un praf de sare, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm, treptat grișul amestecat cu făina. Amestecăm continuu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.
Fierbem crema de griș până devine consistentă ca o budincă, apoi stingem focul și adăugăm esența. Acoperim crema cu folie, la contact, o lăsăm la răcit, după care o amestecăm cu untul moale, ușor spumat împreună cu o lingură de zahăr pudră.
Asamblare prăjitura Albinița
Împărțim crema de griș în două părți egale. Așezăm prima foaie de aluat cu miere în tavă, o ungem cu jumătate din crema de gris, adăugăm a doua foaie și o presăm ușor peste cremă și o ungem cu gemul. peste gem adăugăm altă foaie de aluat cu miere, iar crema de griș și ultima foaie de aluat.
Citește și: Rețete de Prăjituri Festive. Rețeta de Prăjitură Greta Garbo, o rețetă cu tradiție ungurească
Acoperim prăjitura Albinița cu o folie de prospețime și așezăm o greutate peste ea, un tocător de lemn, un atlas, etc.
Dăm tava cu prăjitura din foi cu miere și cremă de griș la rece, de pe o zi pe alta, sau până când foile se hidratează bine și prăjitura se porționează frumos. De obicei, a doua zi se porționează cel mai bine prăjiturile cu foi pe dosul tăvii.
Prăjitura Dulcineea( Albinița) se servește decorată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Spor și poftă bună!
Rețetă tradițională pentru tobă de porc și rețetă pentru tobă de curcan, perfecte pentru masa de Crăciun... Rețetă de cozonac însiropat. Rețeta Babka din bucătăria evreiască...