Antena Căutare

Prăjitura Albinița. Rețetă de prăjitură din foi cu miere și cremă de griș

Prăjitura Albinița, cunoscută și sub denumirea ”Dulcineea” este o prăjitură din foi cu miere și cremă de griș, care a îndulcit copilăria multora dintre noi.

Prăjitura Dulcineea
Prăjitura Albinița, o prăjitură din foi cu miere și cremă de griș

Merită preparată la sărbătorile de iarnă prăjitura Albinița, sau Dulcineea, pentru că este perfectă pe un platou cu prăjituri festive cu gust de copilărie.

Este o minunată prăjitură din foi cu miere și cremă de griș, dar și un strat generos din gemul preferat.

Citește și: Curcuma cu miere: beneficii pentru sănătate

Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Albinița:

  • Aluat pentru foi cu miere:

  • 150 g unt
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 3 ouă
  • 3 linguri miere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf sare
  • 750 g făină
  • Cremă de griș:

  • 1 l lapte
  • 200 g griș
  • 50 g făină
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • un praf sare
  • Alte ingrediente:

  • 720 g gem de caise
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Albinița, sau Dulcineea

Preparare foi cu miere, pe dosul tăvii

Punem într-un vas, la foc mic, untul, zahărul, ouăle, laptele și un praf de sare. Amestecăm intens toate ingredientele până la topirea zahărului și la omogenizarea compoziției. Stingem focul, lăsăm compoziția să se tempereze, adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și încorporăm, treptat, făina.

Aluatul rezultat va fi ușor lipicios și nu foarte ferm, dar destul de ușor de întins pe dosul tăvii.

Împărțim aluatul pentru foi cu miere în patru părți egale, pe care le întindem, pe rând pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu puțină făină. Le coacem pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Citește și: Rețete de prăjituri festive. Prăjitura Carpați sau Cabana din Carpați

Preparare crema de griș

Punem un vas pe foc cu laptele amestecat cu zahărul și un praf de sare, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm, treptat grișul amestecat cu făina. Amestecăm continuu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbem crema de griș până devine consistentă ca o budincă, apoi stingem focul și adăugăm esența. Acoperim crema cu folie, la contact, o lăsăm la răcit, după care o amestecăm cu untul moale, ușor spumat împreună cu o lingură de zahăr pudră.

Asamblare prăjitura Albinița

Împărțim crema de griș în două părți egale. Așezăm prima foaie de aluat cu miere în tavă, o ungem cu jumătate din crema de gris, adăugăm a doua foaie și o presăm ușor peste cremă și o ungem cu gemul. peste gem adăugăm altă foaie de aluat cu miere, iar crema de griș și ultima foaie de aluat.

Citește și: Rețete de Prăjituri Festive. Rețeta de Prăjitură Greta Garbo, o rețetă cu tradiție ungurească

Acoperim prăjitura Albinița cu o folie de prospețime și așezăm o greutate peste ea, un tocător de lemn, un atlas, etc.

Dăm tava cu prăjitura din foi cu miere și cremă de griș la rece, de pe o zi pe alta, sau până când foile se hidratează bine și prăjitura se porționează frumos. De obicei, a doua zi se porționează cel mai bine prăjiturile cu foi pe dosul tăvii.

Prăjitura Dulcineea( Albinița) se servește decorată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Spor și poftă bună!

Sursa

Rețetă tradițională pentru tobă de porc și rețetă pentru tobă de curcan, perfecte pentru masa de Crăciun... Rețetă de cozonac însiropat. Rețeta Babka din bucătăria evreiască...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Zaid Mohannad, super interviu despre experiența de la Chefi la Cuțite Zaid Mohannad, super interviu despre experiența de la Chefi la Cuțite Miercuri, 25.10.2023, 17:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Video recomandate
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online Vineri, 01.03.2024, 09:48
Chef Richard Abou Zaki, unul dintre cei patru noi jurați Chefi la cuțite, premiat în Italia pentru restaurantul inaugurat recent

Chef Richard Abou Zaki, unul dintre cei patru noi jurați Chefi la cuțite, premiat în Italia pentru restaurantul inaugurat recent

După succesul obținut cu primul restaurant inaugurat în Italia, Retroscena, care i-a adus o stea Michelin la numai 8 luni de la deschidere, Chef Richard Abou Zaki își continuă impresionantul parcurs în industria culinară, îmbogățindu-și palmaresul cu una dintre cele mai importante distincții italiene în domeniu.

Joi, 29.02.2024, 10:15
Bogdan Alexandrescu (Dexter) de la Chefi la cuțite a devenit tată în urmă cu puțin timp. Primele imagini cu fetița sa

Bogdan Alexandrescu (Dexter) de la Chefi la cuțite a devenit tată în urmă cu puțin timp. Primele imagini cu fetița sa

Bogdan Alexandrescu (Dexter) de la Chefi la cuțite a devenit tată pentru prima oară. El și soția sa, Georgiana, au publicat mai multe imagini înduioșătoare cu micuța lor pe contul personal de Instagram.

Vineri, 23.02.2024, 18:01
Elena Matei, fosta concurentă de la Chefi la cuțite, a anunțat sexul bebelușului. Ce videoclip înduioșător a publicat pe internet

Elena Matei, fosta concurentă de la Chefi la cuțite, a anunțat sexul bebelușului. Ce videoclip înduioșător a publicat pe internet

Elena Matei, fosta concurentă din sezonul 9 Chefi la cuțite, a anunțat sexul bebelușului. Tânăra este mai fericită ca niciodată de când a aflat că este însărcinată. Iată ce videoclip înduioșător a publicat în mediul online.

Marti, 20.02.2024, 11:55
Marian Cocoș, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit. Mesajele emoționante transmise de foștii colegi de echipă

Marian Cocoș, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit. Mesajele emoționante transmise de foștii colegi de echipă

A murit Marian Cocoș, fost concurent Chefi la Cuțite. În sezonul 2 îi încânta pe colegi și telespectatori cu priceperea și perseverența lui. Mesajul durerors prin care a fost anunțată pierderea antrenorului de box.

Joi, 15.02.2024, 15:41
Ultimele știri
x