Căutare Live

Rețetă de Post. Ciorba de urzici și supa cremă de urzici. Simplu de preparat și delicios

Odată cu încălzirea vremii și venirea primăverii, în multe din bucătăriile romanești, încep să se gătească tot felul de mâncăruri cu legume verzi. Printre acestea se numără și urzicile, o vedeta primăvăratică plină de fier.

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale urzicii includ capacitatea sa de a detoxifia organismul, de a îmbunătăţi eficienţa metabolică, stimularea sănătăţii sistemului imunitar, creşterea circulaţiei, îmbunătăţirea nivelul de energie, minimizarea simptomelor menopauzei, vindecarea bolilor de piele. Acum, că Postul Paştelui ne întâmpină, vă propunem să nu neglijaţi urzica. Tocmai pentru că are atâţia nutrienţi!

Ingrediente

  • 500 g urzici
  • 2-3 fire de praz
  • o legătură de ceapa verde
  • 2 linguri de faină
  • 1 lingura de malai
  • 2 linguri ulei
  • oțet de mere
  • sare
  • leuștean sau pătrunjel

Iată cum se face ciorba de urzici:

Se aleg urzicile de toate impuritățile, se rup cotoarele și se spală bine într-un vas cu multă apa, ajutându-ne de o mânușă menajeră sau o punga din plastic. Se scutură bine, astfel încât să se desprindă nisipul fin lipit pe ele. Urzicile scot din apă cu o strecurătoare. Se repetă aceasta operațiune de 4 – 5 ori, până când pe baza vasului nu mai rămân urme de nisip. Se ia apoi câte un mănunchi și se taie în 2 – 3 bucăți. Dacă aveți urzici crude, doar vârfuri tinere, se lasă întregi. Se pun într-un vas cu apa rece și se lasă aproximativ o ora sau chiar mai mult. Astfel nu mai trebuie opărite.

Într-o oală, se pun 3 – 4 litri de apă la fiert cu puțină sare. Se taie prazul și ceapa verde în rondele mărunte și se adaugă când apa începe să clocotească. Apoi se pun și urzicile scurse bine de apa în care au stat. Se fierb toate, la foc mic, circa 30 de minute.

Aveți grija când încep să clocotească pentru că se umflă și dau pe deasupra oalei, amestecați și lăsați focul mic.

După acest timp, când urzicile sunt fierte, se scot cu spumarul într-un bol mai mare (dacă mai rămân câteva frunze în oala, nu-i nimic). Se adaugă faină și malaiul peste ele și se pasează cu o lingura de lemn. Se răstoarnă după aceea din nou în oala, se potrivește de sare după gust, se adaugă două linguri de ulei (opțional) și se mai lasă cinci minute să fiarbă.Cine nu ține post, poate adaugă un ou bătut. Se stinge focul și se adaugă pătrunjel sau leuștean.

Ciorba de urzici se acrește cu oțet de mere (1 – 2 linguri) direct în farfurie, când se servește, după preferințe. Este bună atât caldă cat și rece.

Supa Cremă

Ingrediente

  • 1 kg de urzici
  • 4 cepe potrivite
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 2 morcovi
  • 1-2 cartofi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingura de margarina
  • 1 ceașcă de smântână vegetală
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curată: cartofii, morcovii, păstârnacul, țelină, 2 cepe și se pun la fiert împreună cu sare și o lingura de ulei de măsline. Când fierbe se adaua și ardeiul curățat de semințe.

Se lasă supa să se racoreaca și se strecoară (se păstrează atât supa clară cat și legumele). Se iau urzicile și se spală sub un jet de apa rece. Se pun la fiert în apa deja clocotită și se țin cam 20 de minute. Se scurg bine. Se toacă mărunt cele 2 cepe ramase și se călesc în ulei, la care se adaugă supa clară și se lasă să se dea în câteva clocote. Se pasează urzicile (și alte legume din cele fierte după preferință) și se subțiază cu supa caldă. Se pune totul într-o oala potrivită, se adaugă margarina și smântână vegetală, și se potrivește cu sare și piper.

Se servește supa crema de urzici caldă, cu sau fără smântână vegetală(dacă nu țineți post), cu sau fără pâine. Pofta bună!

Sursa, copilul.ro, culinar.ro

Pate de cod sărat cu dressing de roșii cherry. Un preparat minunat și la mare căutare la mesele festive!... Rețeta de "Mucenici moldovenești" care te va cuceri! Pune pe masă, de 9 martie, cel mai delicios desert, cu mu...
Ultimele știri
x