Frumos colorat și plăcut aromat, dovleacul este unul dintre darurile toamnei ce ne înnobilează gustul preparatelor fie ele deserturi, supe crème, garnituri, sau diverse aperitive.
Iar cel mai frecvent preparat pe care nu ai cum să nu îl adori este plăcinta cu dovleac.
Rețetele de plăcintă cu dovleac se prepară ușor și nu necesită multe ingrediente, însă pot varia în funcție de gustul fiecăruia. Vedeți mai jos o delicioasă rețetă de Plăcintă cu dovleac caramelizat în sirop de arțar.
Porții: 30; Timp de preparare: 60 minute; Dimensiuni tavă: 28/40 cm
Rețeta Plăcintă cu dovleac caramelizat în sirop de arțar - Ingrediente
- Pentru aluat:
- 125 ml sirop de arțar
- 150 ml apă minerală
- 125 ml ulei
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 500-550 g făină
- Pentru umplutură:
- 750 g dovleac plăcintar
- 125 ml sirop de arțar
- 2 linguri amidon de porumb( Gustin)
- zahăr pudră, pentru decor
Rețeta Plăcintă cu dovleac caramelizat în sirop de arțar - Mod de preparare
Porții: 30: Timp de preparare: 60 minute; Dimensiuni tavă: 28/40 cm
Mai întâi dăm dovleacul pe răzătoarea mare și îl amestecăm, cu siropul de arțar, într-un vas cu pereți dubli. Punem vasul la foc mic și amestecăm din când în când în el, până când răzătura de dovleac este bine pătrunsă. Îl lăsăm să se răcească bine și adăugăm amidonul, omogenizând compoziția. Punem amidon, în funcție de cât lichid rezultă după fierberea dovleacului.
- VEDEȚI ȘI Rețeta Prăjitura cu dovleac și nuci!
Cât timp așteptăm răcirea compoziției de dovleac, pregătim un aluat fraged pentru plăcintă. Optăm pentru un aluat simplu, perfect și pentru o zi de post. Într-un vas, amestecăm uleiul cu siropul de arțar și apa minerală. În alt vas, amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul și un praf de sare. Facem o adâncitură la mijlocul făini și turnăm, treptat, amestecul lichid, adunând făina de pe margini și amestecând intens. Adăugăm făină până obținem un aluat omogen, nelipicios, dar nu foarte ferm. Lăsăm aluatul la odihnit până se răcește compoziția de dovleac, apoi îl împărțim în două.
Întindem o foaie de aluat pentru plăcintă în tava unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină. Peste ea, întindem umplutura de dovleac, apoi o acoperim cu a doua foaie de aluat. Dăm tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când plăcinta cu dovleac caramelizat în sirop de arțar este bine rumenită deasupra.
O lăsăm să se răcească bine, apoi o pudrăm cu zahăr și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Porc rumenit cu sos de oțet balsamic și miere, deliciu suprem în doar câteva minute!...